Разходи. 

"Дума":

S

Над 30% от дълговете, които събират колекторските агенции, са към фирми за бързи кредити. През миналата година те са изместили телекомуникационните продукти. Това показват данните на Асоциацията на колекторските агенции в България за 2017 г. За миналата година задълженията към телекомите са били 22% от пазара на дългове.

През миналата година колекторските фирми у нас са изкупили дългове за над 772 млн. лв., което е с 14% по-малко, отколкото през 2016 г. От асоциацията прогнозират, че изкупените дългове през 2018 г. ще достигнат 1 млрд. лв. Средният размер на необслужваните задължения през миналата година е бил 775 лв., като той намалява с 15% спрямо 2016 г.

 

Корупция. 

"Монитор":

Без споразумения по делата за корупция

Споразумения по делата за корупция по високите етажи на властта няма да има. Това заяви ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, като подчерта, че борбата в тези случаи ще е до последно.

Коментарът на Гешев дойде по време на отчета за резултатите от работата на спецпрокуратурата през изминалата 2017 г.

Статистиката показва двоен ръст на осъдените от страна на спецсъда - през 2017 г. те са 270 срещу 136 през 2016 г. Над 50% от осъдените са получили присъди след сключване на споразумения с прокуратурата, които са били одобрени от съда. "Едно споразумение, потвърдено от съд, означава, че не противоречи на закона и морала. Споразумението е институт, който дава бързина на процеса и е добър институт, който се ползва в много държави. Не се притеснявам, че над 50% от присъдите са със споразумение. Това означава, че тези хора се признават за виновни", обясни Гешев.

 

Случаят "Скрипал". 

"24 Часа":

Гоним ли руски дипломати, ясно в петък

Съвет по сигурността свика за петък сутринта премиерът Бойко Борисов заради дипломатическата криза между Великобритания, НАТО и ЕС, от една страна, и Русия - от друга, след отравянето на шпионина Сергей Скрипал. Конфликтът вече бе определен като най-големия след края на Студената война.

Пред съвета, на който ще има и представител на президента Румен Радев, ще докладва посланикът на България в Москва Бойко Коцев. В сряда вечерта той се прибра в София, след като бе повикан за консултации. Викането на посланик за консултации е дипломатическа мярка, която показва напрежение в отношенията между две държави и е само една степен по-ниско от отзоваването на дипломат.

Доклади ще изнесат шефовете на специалните служби. По неофициална информация те са получили доказателства от английските спецслужби, че Русия стои зад отравянето на Скрипал.

 

НФСБ. 

"Сега":

Офисът на НФСБ вече официално е на "Раковски" 134

Вицепремиерът и лидер на партията Валери Симеонов преряза лентата пред обновените помещения

 

Новият офис на НФСБ на "Раковски" 134 бе официално открит днес, съобщава Би Ти Ви. Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов преряза лентата пред обновените помещения и честити новата щаб-квартира.

"Дай боже, този нов офис да се превърне в щаба, откъдето ще продължи развитието на нашата дейност - патриотична, богоугодна и отговорна", пожела той пред активисти, симпатизанти и съпартийци, добавя Би Ти Ви.

 

Пожар. 

"Сега":

Пожар избухна в "блока с уравненията" в Студентски град

Пожар е избухнал в сграда в ж.к. Студентски град в София. Инцидентът е станал на кръстовището на ул. "Академик Жак Натан" и ул. "8-ми декември", съобщи Би Ти Ви. Според очевидци пламъците са обхванали последния етаж на зданието, като хората, които са били в него, са евакуирани. По първоначална информация има пострадал полицай, който се е надишал с дим.

Т.нар. "блок с уравненията" е един от новите блокове в Студентски град, известен е с изрисуваната си с уравнения фасада и облика на плезещия се Алберт Айнщайн. Към мястото на инцидента са изпратени екипи на пожарната. Евакуация се провежда и на съседните сгради. Според първоначалната информация причина за пожара е било късо съединение, съобщи БГНЕС.