24 часа

5000 деца без ясла в София

Над 13 000 са свободните места за ясла и детска градина в София. Първото класиране бе извършено в петък под граждански контрол, а резултатите ще бъдат обявени в събота.

Отсега обаче е ясно, че за ясла не стигат 5000 места. За да наваксаме 25% от всички нови групи, в детските заведения, които ще се строят тази година, ще са яслени, обясни зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов.

С над 15 000 са се увеличили местата в детските градини и ясли в столицата от 2006 г. досега. В момента 48 400 деца посещаватясла или градина, уточни доц. Чобанов. Той подчерта, че между 80 и 100 души на ден се преселват да живеят в столицата.

Труд

Преговаряме с ЕК за млякото и лютеницата

България преговаря с ЕК за дерогация, за да осигури европейска защита на българското кисело мляко и други 12 млечни продукта, като географски означения, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов на въпрос в парламента. Проблемът лъсна преди месец, когато стана ясно, че регистрациите на тези храни в Българското патентно ведомство не дават защита на европейско ниво, тъй като още след 2007 г. е трябвало да бъдат вписани в европейските регистри. За да получат съответния патент, браншовите организации трябва да минат двугодишни проверки и да внесат нови такси.

Монитор

Абитуриентският бал гълта 3,5 бона от семейния бюджет

4 хил. лева ще са нужни на всяко семейство, в което тази година има абитуриент, за да подготви отрочето си за бала. В тази сума влизат както всички детайли от визията на зрелостника, така и бюджет за почерпка на близки и роднини и допълнителни по-дребни разходи като автомобил, фотограф, подаръци, които обаче надуват сметката допълнително.

Стандарт

Ще спасяват Боян Петров през уикенда

Бурен вятър и лошо време са спрели операцията по издирването на Боян Петров днес. Очаква се по-хубаво време на 13 май /неделя, б.р./, информира китайският посланик в България Джан Хайджоу на специална пресконференция.

Той показа снимка от базовия лагер, получена към 14 ч. "Там китайската страна е събрала около 100 души, от тях 25 са спасители, останалите са медицински и логистични екипи", каза посланикът.

Той уточни, че спасителният екип е ръководен от известен китайски алпинист, началник на Бюрото за спорт в Тибетски автономен район. "Той е като главнокомандващ на първата фронтова линия", поясни .Джан Хайджоу.

Сега

За работещите българи данъчната свобода настъпва в края на юни

За работещите българи т.нар. Ден на данъчната свобода ще настъпи в края на юни, изчисли Института за пазарна икономика. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано - ние я наричаме Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day", А когато сметката се разпредели върху всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), денят е 13 май.

Капитал дейли

Защо си тръгват западните инвеститори

Те си отиват. Скандинавците от Telenor и MTG, фрeнската Societe Generale, дори чешката CEZ... Няколкото големи сделки от последните месеци чертаят ясна тенденция - западни компании напускат България. Общият знаменател в българското им изтегляне е, че бизнесът им е бил местен и е зависил от малкия пазар и (поне донякъде) от държавата. В причините има нюанси - при някои (Telenor) просто на друг континент като Азия или Африка маржовете на телекомите са по-високи, при други (Societe Generale) решението е регионално и е защото банката не е сред лидерите. Смяна на модела и излизане от Източна Европа пък е причината за напускането на западните инвеститори в телевизиите. Най-тревожно е положението в енергетиката - там един след друг си тръгват и малкото дошли европейски компании. А причината е, че държавата с постоянния си натиск е направила сектора непоносим.

Дума

Парламентът безсилен пред банките за ЧЕЗ

Временната комисия за ЧЕЗ в парламента, създадена по искане на БСП, не успя да разкрие реалния купувач на най-голямото ЕРП в България. Причината е отказът на Булбанк и държавната ББР да предоставят кореспонденцията си по финансовите преговори с купувача "Инерком" на Гинка Върбакова. Банките се позоваха на "професионална тайна", което според шефа на комисията Желю Бойчев е недопустимо. "Без отговор на въпроса кой и как финансира сделката за ЧЕЗ не можем да бъдем сигурни кой е купувачът", заяви той след последното заседание на комисията вчера. Бойчев призна, че не са изпълнени големите обществени очаквания да се отговори на въпроса кой по същество купува активите на ЧЕЗ.