Резултати. 

"24 Часа":

5602 шестици, 4189 двойки на матурата по български

 

5602 ученици са изкарали шестици на матурата по български език и литература, скъсаните са 4189. Отличниците на втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор са 9716. С двойка са 6460. Това обявиха от министерството на образованието при представянето на резултатите от матурите.

Процентът двойки по български език и литература (8,73) е най-високият досега от началото на провеждането на зрелостните изпити от 2008 г.

Нека не започваме с лошите новини, нека вървим против течението, каза вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева и обяви, че тази година има два пъти повече абитуриенти с по две шестици. 

“Браво на отличниците. Те са повече, отколкото зрелостниците с по две слаби оценки”, каза още Кунева.

 

В ареста. 

"24 Часа":

Ценко Чоков и синът му остават в ареста

Специализираният съд остави в ареста Ценко и Мартин Чокови. Кметът на село Галиче беше арестуван заедно с още няколко души по обвинение за участие в група, която се занимава с лихварство, палежи, отвличания, побои и рекет. Разследвали ги от края на 2015 г, съобщава "Нова телевизия".

Мотивът на съда е, че те могат да извършат ново престъпление. Жалбите на защитниците на Чоков и останалите задържани са неоснователни.

Безспорно е, че Ценко Чоков е участвал в бандата, но не и че е шеф на групата. Съдът смята, че лидерството всъщност е на Мартин Чоков.

 

Референдум. 

"Монитор":

КС пусна жалбата на президента за референдума

Конституционният съд допусна за разглеждане жалбата на президента Росен Плевнелиев, с която се иска три от въпросите в инициирания от „Шоуто на Слави“ референдум да се обявят за несъвместими с основния закон на страната. Решение за това бе взето на заседание днес. Става въпрос за питанията дали да се въведе електронно гласуване, за което вече имаше допитване, дали да се намали броят на депутатите наполовина и дали шефовете на местните полицейски управления да се избират пряко от народа.

 

 

Избори. 

"Дума":

Реформаторите щели да са с общ кандидат за президент

Реформаторският блок ще застане зад обща кандидатпрезидентска двойка. До такъв консенсус стигнали на вчерашното си заседание на Изпълнителния съвет на РБ представителите на партиите в него и на Гражданския съвет. Новината обяви Корман Исмаилов (НПСД), като уточни, че веднага ще започне процедурата по обсъждане на имена.

"Мнението на всички политически организации, които днес присъстваха, включително и на Гражданския съвет, беше, че блокът трябва да има единен кандидат за президент и вицепрезидент, което е много голям напредък. Разговорите ще започнат незабавно. Кандидатурата ще стане известна възможно най-скоро. Не сме конкретизирали - може да бъде партийна, може да бъде и независима, еднакво отдалечена от партиите, които се вляха в блока", заяви и военният министър Николай Ненчев (БЗНС).

 

Нападение. 

"Сега":

Шефът на антимафиотите в Силистра бе нападнат от мъж с нож

Публично опитаха да убият шефа на Сектор "Борба с организираната престъпност" в Силистра Илиян Великов, съобщиха от Окръжната прокуратура в града.
Инцидентът е станал рано тази сутрин пред сградата на ОД на МВР в Силистра.
Полицейският служител разговарял с 30-годишен мъж с инициали Мартин С.М., когато вторият извадил нож и започнал да му нанася удари по главата и тялото.
В резултат на Илиян Великов е с разкъсно-контузни рани и охлузвания. Настанен е в хирургично отделение на болницата в Силистра, но е без опасност за живота.
Нападателят е открит веднага и е задържан за 24 часа. Иззето е и оръжието от местопрестъплението.
Окръжната прокуратура в Силистра вече образува досъдебно производство за опит за убийство на Илиян Великов.
Продължава огледът на местопроизшествието, текат и разпити на свидетели.
Тепърва предстои да се изясни и причината за агресията от страна на нападателя.