Дискусиите около разполагането на американска военна техника у нас са  сред водещите теми на петъчните вестници.

„Не виждам нищо лошо в едно партньорско учение между 7,8,10 държави. Това каза премиерът Бойко Борисов в Брюксел, в отговор на въпрос как ще коментира реакциите около пристигането на американските танкове у нас, предаде Агенция „Фокус".
"Вярно, проруски и антиамерикански сили винаги се възбуждат от една такава тема. Кой иска да му идва въоръжение в страната - никой", разкри министър-председателят и допълни, че в момента страната ни изпълнява стари ангажименти, поети още по времето на правителството на Сергей Станишев..." - в. „Преса".

"По думите на Борисов министърът на отбраната Николай Ненчев трябва да обясни пред парламента какви ангажименти са поемани, за да се успокои обществото.
"Въпреки че не е нужно, но когато се говори за чуждестранно въоръжение, за да се успокоят хората, трябва да се отиде да се изговори в парламента. Министърът, като си дойде (Николай Ненчев е на срещата на върха на НАТО в Брюксел - бел. ред.), да отиде да обясни какво е взето като решение, какво има в момента, колко са, какво провеждат, да покани журналистите - да се снима как се провеждат такива учения", заяви премиерът.
Той допълни, че няма нищо тревожно и доколкото е информиран, става въпрос за стари задължения, договорени от 2006 г. и подписани по времето на кабинета на Сергей Станишев..." - в. „Дневник".

„Членството на България в НАТО е стратегически важно. Без това членство ние нямаме никакви гаранции за сигурност. Щом сме в НАТО ще изграждаме способности и съвместимост. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който присъства на учението "Кабиле" в Ново село, предаде БГНЕС.
Държавният глава поздрави българските военни с успешно приключилото учение. Той каза, че 6-та българска батальонна група е получила своята сертификация и доказваме, че сме едни от най-добрите. Плевнелиев уточни, че това е не само негова оценка, а и на присъствалите днес представители на няколко съюзнически армии. Плевнелиев коментира, че българските военнослужещи са работили много усърдно и тази сертификация е плод на многогодишните усилия.
"Най-важното, което искам да знаем всички, е, че българската армия се модернизира и българската армия става все по-съвместима със съюзническите сили", добави Плевнелиев.
Той отбеляза, че НАТО е отбранителен съюз на демократични държави "и всичко става публично пред очите ви", заяви Плевнелиев пред медиите. "Аз искам да питам дали сте видели едно руско учение колко танка, къде, накъде и какво са постигнали и какво планирали. Докато тук за всяко едно военно учение вие сте заедно с нас", коментира Плевнелиев. Ние сме максимално открити и публични. Всичко се планира в рамките на НАТО, всичкото това, което се случва не е извънредно, а то е част от национален план, който цели само едно - модернизация и съвместимостта на Българската армия. Ние не можем да не инвестираме в техника, ние не можем да не инвестираме в съвместимост, да не инвестираме в способности на нашата армия и да чакаме, когато стане тежко и трудно, или когато има криза, някой друг да ни спасява", каза Плевнелиев..." - в. „Сега".

„Американска военноморска пехотна част, екипирана с танкове и артилерия ще бъде изпратена в България през септември.
Това съобщи американският генерал Норма Кулинг, заемащ длъжността заместник-командир на американските морски пехотинци в Европа и Африка, цитиран от британския вестник "Гардиън" и бгнес. Той направи изказването по време на срещата на министрите на отбраната от страните членки на НАТО, която се провежда в Брюксел.
Освен 155-те пехотинци, в Ново село ще пристигнат и четири танка от вида "Абрамс", шест леко въоръжени превозни средства и три артилерийски оръдия. "Определено нашето намерение е да убедим руснаците и г-н (руският президент Владимир) Путин да се въздържат от агресия и да се върнат към общността като мирна нация", каза Кулинг.
По-рано тази седмица американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че американско военно оборудване ще бъде разположено в Естония, Литва, Латвия, България, Румъния, Полша и Германия като част от намерението на НАТО да подсили силите си в Източна Европа..." - в. „24 часа".

„Кулинг допълни още, че частта ще тренира заедно с български, румънски и други чуждестранни войски през следващите 18 месеца като целта е да се подобрят американските способности за съвместна работа с колеги, използващи различно оборудване и методи..." - в. „Труд".

Вестниците поместват и коментари на премиера Бойко Борисов от Брюксел, където той пристигна за заседанието на Европейския съвет.

" Бойко Борисов: Северна България, а не Гърция, е най-бедният регион в ЕС
Темата по кохезионната политика е подходяща за заседание на Европейския съвет и е от полза за страната ни, тъй като Северна България, а не Гърция, е най-бедният регион в ЕС", написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов.
И продължи: "В момента финансовата стабилност на страната ни е гарантирана с дефицит в бюджета под 3% и фискален резерв от 11 млрд. лева, но България също има проблеми, които трябва да бъдат чути в Европа. David Cameron посочи, че е впечатлен от онези българи, които работят и се трудят усилено в Обединеното кралство, и добави, че през ноември ще посети България." - в. „Труд".

„В Брюксел, преди заседанието на Европейския съвет, се срещнах с министър-председателя на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия David Cameron". Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов.
"Обсъдихме миграцията, енергетиката и ситуацията в Гърция. Страната ни може да разчита на британска подкрепа за инициативите, насочени към укрепване на енергийната сигурност на страните от региона на Югоизточна Европа, сред които и междусистемните връзки. С г-н Камерън дадохме висока оценка на двустранните отношения и отбелязахме силното политическо доверие между двете правителства", написа още министър-председателят..." - в. „24 часа".

„Европейският съвет се занимава с темата за ситуацията в Гърция от години. Освен думите, че трябват пари и че някога ще се направят реформи, друго не сме чули. Ние всички като държави имаме проблеми, но за нас все не остава време, защото дневният ред отива с Гърция, съобщи БГНЕС
Да си направят реформите, да спазват Маастрихтските критерии. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел...
Той напомни, че България върна дефицита си под 3% и същевременно има 11 млрд. лв. във фискалния резерв, за да е ясно, че левът е стабилен.
"И ние искаме да дадем повече за заплати, повече за пенсии, но спазваме тази финансова дисциплина. Категорично съм против отлагания и компромиси", подчерта премиерът и добави: "В същото време всички искаме да помогнем на Гърция. Колкото по-стабилни съседи имаме, толкова по-стабилен е и регионът. Не може да искаме да сме остров на стабилност, а около нас да има проблеми непрекъснато"...
По темата за бежанците Борисов подчерта, че България отделя огромни средства и както се взе решение да се помогне на Италия, на Гърция, на Испания, така би трябвало да се вземе подобно решение и за нашата страна, добави Борисов..." - в. „Сега".

Вестниците съобщават също, че ВСС ще се оплаче на премиера от правосъдния министър Христо Иванов.

„Скандално сравнение между съдийско събрание с комунистическо събиране в Северна Корея може да се окаже фатално за правосъдния министър Христо Иванов. ВСС взе решение да докладва действията му на премиера Бойко Борисов. Кадровиците настояха и Иванов да се извини на съдиите от Пловдивския апелативен район. В понеделник пред БНТ Иванов, който бе на това събрание, заяви, че е имал чувството, че е присъствал на "партийно събрание в Северна Корея". При дебатите вчера кадровиците коментираха, че са усетили голяма омраза в думите на министъра. "Премиерът трябва да бъде запознат с поведението на своя министър", настояха от кадровия орган. "С такива скандални изказвания се иска да се заглуши мнението на съдиите", заяви Ясен Тодоров..." - в. „Стандарт".

„18 от от 24-те магистрати във Висшия съдебен съвет поискаха правосъдният министър Христо Иванов да се извини на съдиите от Пловдивския апелативен район заради негово изказване пред медия...
В понеделник по БНТ Иванов, който присъства на обсъждането, заяви, че е имал чувството, че е присъствал на "партийно събрание в Северна Корея".
18-те, които поискаха той да се извини на съдиите и да уважава всички мнения, са Димитър Узунов, Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Елка Атанасова, Магдалена Лазарова, Светла Петкова, Незабравка Стоева, Каролина Неделчева, Юлиана Колева, Галя Георгиева, Милка Итова, Соня Найденова, Сотир Цацаров, Георги Колев, Румен Боев, Даниела Костова и Румен Георгиев.
При дебатите Румен Георгиев заяви, че е усетил голяма омраза. Ясен Тодоров припомни за инцидента от сряда, когато активисти на "Протестна мрежа" прекъснаха речта на главния Сотир Цацаров на конференцията на Асоциацията на прокурорите. Тодоров го определи като грозно хулиганско поведение, организирана акция, която целяла да провали представянето на мнението на прокурорите..." - в. „24 часа".

„Вместо да обсъждат промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) отделиха един час от заседанието си в четвъртък (в дневния ред на което имаше над 100 точки) да коментират в отсъствието на правосъдния министър Христо Иванов негова реплика, оприличаваща обсъждането на проекта за промени в Закона за съдебната власт от съдиите в Пловдивския район на събрание в Северна Корея...
Събраха се достатъчно гласове и за идеята на Галя Георгиева писмото да бъде изпратено на премиера Бойко Борисов, "за да е наясно той с поведението на министъра си". Милка Итова подхвърли да се изпрати и на Европейската комисия, но чак дотам не стигнаха...
Иначе членовете на ВСС мълчаха като риби, когато на 16 април премиерът и лидер на ГЕРБ за първи път сензационно заяви, че този съвет трябва да си ходи. Мълчаха и когато неотдавна Борисов го повтори. Често обаче скачат срещу министъра. Явно дотам стига смелостта им...
Цялото усилие, което вложиха членовете на съвета и главният прокурор Сотир Цацаров, който цитираше почти през минута Мао Дзедун ("нека има сто цветя") показа ясно настървеността, с която мнозинството иска да дискредитира по какъвто и да е начин и на всяка цена министъра на правосъдието Христо Иванов, който е двигател на реформата..." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават и за ромско момче от Монтана, прието да учи в Кеймбридж.

„Отличникът на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Стефан Савов" в Монтана Марсел Илиев е приет в Кеймбридж. За да се обучава две години в CATS Cambridge College, момчето е положило много усилия и овладяло до тънкости езика на Шекспир.
Осмокласникът взел изпита по математика и английски език без грешка. Там ще се обучава по специална методика по програмата JSIS по 10 избрани предмета, за да стане уверен и добре подготвен тийнейджър за Кеймбридж. Родителите му обаче са бедни. Те трябва да платят 30 000 паунда за ученето в престижния колеж. Семейството не разполага със сумата и затова са потърсили помощ от фондации.
Стремя се да сваля етикета, който носят ромите като крадливи и мързеливи. Усещах дискриминацията и от връстниците ми, и от страна на учителите. Не се срамувам, че съм циганин, аз живея в квартал „Огоста". Искам да докажа, че съм успяващ и не съм различен от другите. А българският език и литературата са ми любими", казва Марсел..." - в. „Преса".

"Понякога стават чудеса! Моят Марчело да влезе в Кембридж е едно от тях", възкликва Цветана Илиева от ромската махала на Монтана - "Огоста", когато научава, че синът й - осмокласникът Марсело, е приет да учи в престижния CATS Cambridge College в Кеймбридж, Великобритания. Но много скоро радостта отстъпила място на притеснението. Заради отличните си резултати на приемния изпит по математика и английски, момчето получава 50% намаление на таксата за записване...
"Всичко започна на шега", разказва Марсело. В Интернет случайно попаднах на обява за прием в колежа. Имаше предварителен тест, който аз попълних - също на шега от раз - и изпратих на адреса. Най-неочаквано по мейла получих съобщение, че съм допуснат до изпит за влизане в колежа. Изпитът беше на 17 май в София, а аз имах само три дни за подготовка. Не очаквах, че и математиката ще е на английски. Но заминах, явих се и победих", с чувство за хумор разказва Марчело. На същия изпит са се явили над 1000 ученици от Румъния, България, Дания и други страни. При пресяването останали 13, а накрая само един - ромът Марсело Илиев от Монтана. Той е и  единственият от България, приет в колежа.
CATS Cambridge College е различен от българските училища. В него обучението се води по 2-годишна програма, по 10 предмета. След изпити завършилите се насочват към различни университети - от Оксфорд и Кеймбридж, до десетки други. Марсело се надява да попадне в едно от тези 200 висши училища и да продължи образованието си...
"Миналото лято завърших седми клас в Първо основно училище в Монтана и кандидатствах на две-три места. Приеха ме в най-престижното училище - Природо-математическата гимназия и се записах в нея. Но ние сме бедни хора, майка ми започна да ме увещава да напусна тази гимназия и да избера строителната, от която ще изляза с професия. Защото семейството ми няма да има възможност да ме издържа в университет", разказва Марсело. "Послушах я и постъпих в строителната.
Аз обаче съм решен да продължа образованието си във вуз, независимо дали ще завърша ПМГ или строителната гимназия.
Сам ще се издържам, ще работя и ще уча..." - в. „Стандарт".