Водещите теми на всекидневниците в петък са предимно криминални.
Аферата в „захарния" бизнес и свързаният с нея арест на сина на Гриша Ганчев са сред най-широко отразените сюжети.

„Шестима души са задържани за 24 часа като част от организирана група за източване на ДДС чрез продажба на захар, съобщи МВР.
Сред арестуваните е и синът на Гриша Ганчев Данаил Ганчев, уточни  пред "Дневник" високопоставен източник от държавното обвинение. Самият Гриша Ганчев потвърди пред Канал 3, че синът му е на разпит в момента, но каза, че не знае дали е арестуван.
По данни на Би Ти Ви сред арестуваните са още Милко Талев, Ивайло Талев и Тодор Симеонов.
Според данните в Търговския регистър Данаил Гришов Ганчев е управител на няколко дружества, сред които "ЛИТЕКС ХИДРО" ЕООД, "ОГОСТА-ЕНЕРГИЯ" ЕООД, "БЛАГОЕВГРАДСКА БИСТРИЦА" ООД, представмител е в още няколко, сред които "ЛИТЕКС КОМЕРС". Той е и в неговия управителне съвет както и в този на "ПЕТРОЛНА БАЗА - ВАРНА" ЕАД и "ВЕЦ-ЕНЕРГИЯ ХОЛДИНГ" ЕАД
За провеждането на операцията и очаквани арести, свързани с нея още сутринта съобщи министърът на финансите Симеон Дянков. По-късно стана ясно, че в хода на акцията са иззети документи от офисите на "Литекс" в София. По този повод собственикът на фирмата Гриша Ганчев коментира, че е заведена преписка в прокуратурата и е трябвало да се изземат документи.
Дянков обясни, че проверката е насочена срещу над 20 свързани фирми, извършвали ДДС измами, с които е свързан "голям добре известен български бизнесмен". Чрез тях от търговия със захар били нанесени загуби на държавата между 140 и 200 млн. лв. Министърът обясни, че с пресичането на дейността на престъпната група ДДС измамите в сектора или ще изчезнат, или ще се намалят с огромен процент.
При проверката на полицията в офисите на фирмата му собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев коментира, че това е една нормална проверка и допълни, че е съдействал за проверката на нерегламентирания бизнес и няколко пъти е алармирал в Министерството на финансите и НАП.
Едва по-късно МВР разпространи официалното си съобщение за операцията, в което уточни, че се извършва проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня." - пише „Дневник".

В. „Труд" също помества публикация по темата:
„Синът на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил, беше задържан за 24 часа вчера, съобщи МВР.
Това стана при акция на ГДБОП и НАП срещу злоупотреби с ДДС в захарния бизнес...
"Не знам да е задържан, привикаха го на разпит", заяви Гриша Ганчев. Според него ДДС измамниците трябва да се търсят при контрабандистите, а не при производителите.
Полицаи, прокурори и данъчни влязоха изненадващо в четвъртък в централния офис на фирма "Литекс комерс" на бизнесмена Гриша Ганчев в София.
От МВР обявиха, че операцията е за "разкриване и документиране на схема, създадена от организирана престъпна група за избягване на данъчни задължения в особено големи размери и пране на пари".
Премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че след края на операцията резултатите ще бъдат много добри. "При събираемостта на ДДС в сектор "Захар", държавата изплаща повече пари, отколкото взема ДДС. Според мен това не е нормално", заяви министър-председателят.
Няколко часа продължиха обиските в кулата "Литекс тауър". През това време Ганчев седеше спокойно в кафене в сградата, видя екип на "Труд". Пред входа пък бяха паркирани два джипа, произведени в "Литекс мотърс" със сини буркани на покрива и надпис "Полиция". С тях пристигнаха служители на "Охранителна полиция", които участваха в проверката. От МВР уточниха, че колите са предоставени за тест, за да се види дали могат да издържат на натовареността на полицейската работа..."

„Съвместната операция е реализирана днес под ръководството на Специализираната прокуратура.
Целта е била разкриването и документирането на схема, създадена от организирана престъпна група за избягване на данъчни задължения в особено големи размери и пране на пари. Извършени са претърсвания на 15 жилища и офиси в София и в страната откъдето са иззети компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи.
По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци. Захарта се доставя от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня.
Дали аз съм главният далавераджия в държавата, ще каже съдът, каза Гриша Ганчев на въпрос дали се разпознава в съобщението на МВР за днешната акция. Най-после държавата се взе в ръце, каза собственикът на "Литекс", който изтъкна, че е подавал редица жалби срещу контрабандистите с офиси в чантичките си или в багажниците на колите си.
Крайно време е да ги изловят, посочи Ганчев. Той се оплака, че заводите му са пред фалит.
Ако ме повикат в полицията, взимам си четката за зъби и заминавам, каза още той. И допълни, че ако бил откраднал 200 милиона лева, както го обвинил Дянков, щял да бъде на някой остров." - допълва темата в. „Стандарт".

„Властта захароса имиджа си пред Брюксел с акция срещу Гриша Ганчев" - гласи заглавие на публикация във в. „Сега".
„Преди два месеца Бойко Борисов откри тържествено в ловешкото село Баховица автомобилния завод на Гриша Ганчев. Както излиза от думите на финансовия министър Симеон Дянков, премиерът и тогава е знаел какво правят захарните фирми.
Данъчни, икономическа полиция и ГДБОП атакуваха вчера захарните фирми от империята на бизнесмена Гриша Ганчев. В операцията, която е първата голяма за специализираната прокуратура, са участвали и маскирани спецчасти. Засега има задържани 6 души, сред които е и синът на шефа на "Литекс" - Данаил Ганчев, съобщиха от спецпрокуратурата. Младият Ганчев е един от тримата изпълнителни директори на "Литекс комерс". Задържани са и другите двама директори, добавиха от специализираното обвинение.
Акцията става точно когато в България са експертите, които ще пишат юлския доклад на Еврокомисията. От него зависи дали ще продължи мониторингът над България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Последната седмица правоохранителните органи се отчетоха с ареста на цяла митничарска смяна от 32-ма служители с подкупи и със залавянето на рекордно количество кокаин.
За операцията срещу Ганчев пръв съобщи официално финансовият министър Симеон Дянков...
Още преди две години Дянков научил от доклади на НАП до службите, че най-много ДДС се източва от търговията със захар. "Първите сигнали за огромни злоупотреби в сектора датирали отпреди 10 години, в периода 2002-2003 г. От докладите се разбра, че годишно от ДДС измами само в сектор "Захар" загубите на държавата са между 140 и 200 млн. лв.", добави той. След като разпоредил на НАП съвместно със службите под ръководството на вътрешния министър Цветан Цветанов да извършат проверки, дошъл и резултатът - настоящата операция." - се казва в статията.

Залавянето на Христофорос Аманатидис-Таки в Дубай също е сред водещите теми в петък.

„Обявеният за международно издирване наркобос Христофорос Аманатидис-Таки се е предал снощи в Дубай, съобщи Канал 3, позовавайки се на свои източници.
През декември 2008 г. България издаде европейска заповед за арест срещу Аманатидис, а в началото на юни 2009 г. прокуратурата му повдигна задочни обвинения, че заедно с Христо Вартерян - Ицо Исуса са създали и ръководили организирана престъпна група за разпространение на дрога. МВР съобщи преди няколко дни, че вече и Интерпол издирва Таки.
В "обявата" на Интерпол е записано, че Таки се издирва от България за престъпления, свързани с разпространението на дрога. Висок е 175 см с кафяви очи. Роден е на 21.10.1975 година." - пише в. „Стандарт".

„Издирваният от близо 3 г. Христофорос Аманатидис-Таки се оказа в Дубай, а не в Южна Африка. Той е задържан там в сряда вечерта с помощта на Интерпол, съобщи МВР.
Таки бе обявен за издирване по искане на Софийската градска прокуратура през лятото на 2009 г., след като у нас полицията излови десетина от аверите му и ги тикна в ареста.
Първо бе издадена европейска заповед за арест, но след като търсенето из Европа не даде резултат, МВР поиска Интерпол да го търси в цял свят. В края на април молбата е подновена официално. На Интерпол е предоставена и снимка с лика на Христофорос, по която той лесно може да бъде разпознат. Под нея пише, че е висок 175 см, има кафяви очи и е роден на 21 октомври 1975 г.
МВР сочи Таки за бос на група за дрога, която той върти с помощта на група "лейтенанти", повечето от столичния кв. Люлин. Досега срещу Таки няма дело, което да е стигало до съд. Приближени на Таки твърдяха по-рано, че той е напуснал България, след като научил, че има нареждане да бъда задържан след инсценировка на границата. Едва по-късно прокуратурата му повдига задочно обвинение затова, че е ръководител наркоразпространение заедно с Ицо Исуса в София.
Според една от версиите Таки е отишъл сам в полицията. Ако е научил, че го търсят с Интерпол, вероятно вече е знаел, че България няма договор за екстрадиция с Дубай. Интерпол ни съобщи, че е задържан, коментираха по този повод от МВР.
Адвокатът на Таки Илиян Василев заяви, че не знае за ареста и не се е чувал с клиента си..." - информира в. „24 часа".

„Таки не се е предал на Интерпол в Дубай. Хванали са го" - обобщава в. „Сега".
"Обявеният за международно издирване Христофорос Аманатидис-Таки е задържан вчера в Дубай, а не се е предал сам, обясни вътрешният министър Цветанов. Той е задържан след прокурорско разпореждане на Дубайската прокуратура съгласно червена бюлетина на Интерпол, с която е обявен за издирване и задържане.
Христофорос Аманатидис е бил на домашен адрес, на който се е предполагало, че трябва да бъде.
Не мога да кажа дали ще бъде върнат в България. След като е обявен с червена бюлетина и Интерпол е свършил своята работа, предполагам, че такова решение ще бъде взето от компетентните власти в Дубай, каза Цветанов.
Според Медиапул, в международната полицейска служба са имали информация за местонахождението на Аманатидис, но досега нямаха възможност за действие, тъй като срещу него бе издадена единствено европейска заповед за арест, по която бе компетентна Европол само в рамките на ЕС.
От МВР уточниха, че предстои Върховната касационна прокуратура да изготви молба до Абу Даби за екстрадиция на Аманатидис. Екстрадицията може да бъде осъществена на принципа на взаимност, който съществува между България и Абу Даби
През декември 2008 г. България издаде европейска заповед за арест срещу Аманатидис, а в началото на юни 2009 г. прокуратурата му повдигна задочни обвинения, че заедно с Христо Вартерян - Ицо Исуса, са създали и ръководили организирана престъпна група за разпространение на дрога. МВР съобщи преди няколко дни, че вече и Интерпол издирва Таки.
В "обявата" на Интерпол е записано, че Таки се издирва от България за престъпления свързани с разпространението на дрога." - допълва всекидневникът.

Петъчните вестници проследяват и случая с изчезването на дупнишките „братя Галеви".

„Дупнишките силови босове Пламен Галев и Ангел Христов, обявени за общонационално издирване, са минали границата на България в нощта на петък срещу събота с бялото им БМВ Х5, твърди вестник „Струма".
Местните твърдят, че луксозният автомобил бил натоварен с пачки на обща стойност над 40 милиона лева, довериха от близкото обкръжение на братята. Те са излетели за Африка през съседна Гърция. Междувременно миналата седмица Ангел Христов е успял да продаде впечатляващия спортен собствен автомобил "Порше Карера ГТ" за около 200 000 лева.
Автомобила Геле купи от Германия и беше един от любимите му. До миналия четвъртък двамата ексбарети са водили разговори по джиесемите си, в петък те не отговарят на нито едно обаждане и са оставили джиесемите им да звънят свободно, от събота сутринта телефоните им са били изключени. Полицията вчера обходи домовете на двамата.
Съпругата на Ангел Христов е заварена у дома си, тя е съобщила, че не знае къде се намира от събота нейният съпруг, но за последно са се видели в четвъртък. Съпругата на Пламен Галев - Юлияна, също е била у дома си с бебето и родителите й, но съобщили пред униформените, че не знаят нищо за това къде се намира Пламен Галев.
Тримата авери, които отидоха сами в затвора в Бобов дол завчера - Владимир Ангелов, Апостол Чакалов и Георги Блатски, са съобщили, че са се изпокарали с двамата братя и че от повече от 1-2 месеца нямат контакти, като са скъсали тотално отношенията си. Нямали представа къде могат да бъдат.
В Дупница се говори, че двамата вече са се установили в ЮАР, откъдето екстрадирането им е невъзможно, даже и от Интерпол.
Братя Галеви са напуснали страната с фалшиви паспорти, което предполага, че това е станало със съдействието на служители на МВР в Паспортна служба. От януари 2011 година с определение на Върховния касационен съд двамата имаха забрана да напускат страната.
Самораново се намира много близо до всички адреси на братя Галеви, на които пребивават, включително и имението им в Ресилово.
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов призова вчера обявените за общодържавно издирване Пламен Галев и Ангел Христов да се предадат." - пише „Труд".

По същата тема в. „24 часа" цитира шефа на митниците Ваньо Танов:
„Изчезването на Братя Галеви ми изглежда много гнило, тъпо, каза шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.
Според него зад случая с осъдените бизнесмени от Дупница, които бяха обявени за издирване, има задкулисни уговорки. "Мисля, че от самото начало може би за задоволяване на общественото мнение е имало някакви пазарлъци, след като се стига дотам да се определя къде да изтърпяват наказанието, т.е. да изтърпяваш вкъщи наказанието си, и то в открит тип", каза бившият шеф на ГДБОП по bTV.
"Имаше един такъв, който изтърпяваше в открит тип, Митьо Очите, който прекара цялото си време по баровете. Това мисля, че нямаше никакъв възпитателен и положителен ефект, възпиращ. Цялата история е доста гнила. Не мога да си представя, че в друга държава ще се съгласят да изтърпяваш наказанието си у дома си", подчерта още Танов."

В. „Дневник" добавя европейски ракурс към слечая:
"За Европейската комисия случаят с Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, е един от тези, които трябва да докажат ефективността на българската съдебна система. Това заяви говорителят на институцията Марк Грей, цитиран от БНР.
Грей подчерта, че Еврокомисията не се фокусира върху отделни случаи и вярва, че властите в България ще направят всичко възможно да върнат двамата осъдени, за да излежат присъдите си.
Този конкретен случай се представяше като един от най-важните при доказването на ефективността на съдебната система. "Затова е важно подобни случаи да водят не само до осъдителни решения, но и до излежаване на присъдите", каза говорителят.
Марк Грей не се ангажира с оценка как ще повлияе казусът с братя Галеви на очаквания през юли доклад по мониторинговия механизъм, който следи как се развиват реформите в правосъдието и борбата срещу организираната престъпност и корупцията в България.
Бизнесмените от Дупница се укриха от властите, след като получиха осъдителни присъди по пет години затвор за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване.
По-рано днес премиерът Бойко Борисов оправда правителството за избягалите Пламен Галев и Ангел Христов. На въпрос подиграли ли са се двамата на властта с действията си, той отговори, че е трябвало да се поиска задържането им още преди да изчезнат. "И съдиите са могли да го задържат, и прокурорът е можел да поиска задържането им. Къде е ролята на правителството в независимата съдебна система", подчерта Борисов."