24 часа

Поне 20 каси дават заеми и събират пари, не ги ловят

Поне 20 взаимоспомагателни каси работят у нас като минибанки, но никой не ги контролира. Първите две гръмнаха и събудиха страшните спомени за измамените от финансови пирамиди. В Дупница и Сливен се наредиха на опашки хора, давали от 2 хиляди до 200 хиляди за високи лихви от 15 процента нагоре.

Нито една институция не контролира тези каси, няма закон, който да задължава БНБ или Комисията за финансов надзор да ги контролира.

 „Труд”

Вземат коли и GSM-и при акции срещу терора

По време на антитерористични операции ДАНС, МВР и военни ще имат достъп до частни имоти, ще могат да вземат от всеки „комуникационни, съобщителни и други технически средства“, както и автомобилите и камионите, които не са дипломатически или на международна организация. Това става ясно от проекта на закон срещу тероризма, който бе одобрен от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Очаква се утре той да бъде гласуван от правителството и да бъде внесен в парламента.

„Стандарт”

БСП и Патриотите могат да излъчат общ президент

Резултатите показват единствено това, че 50% от електората на БСП са склонни да се преговаря с АБВ и Движение 21, което обаче не бива да се надценява. Опасявам се, че останалите 50 на сто, които не са отговорили с "да", а с "не" са доста решителни. Сега, ако ръководството на партията си направи извода, че това им развързва ръцете за преговори с АБВ, което е правилно, то тези преговори трябва да се водят много внимателно и да се поставят условия за по-нататъшни действия. Защото е по-важно да гледаме онези 50%, които са казали "не". В политиката едно плюс едно невинаги прави две. Ако приемем, че електоратът на АБВ са една пета от избирателите на БСП, което ми се вижда реално, възможно е тези 25% съотнесени, които би трябвало да донесат АБВ и "Движение 21" на БСП, може да се окаже, че събрани заедно дават по-малък общ сбор.

„Монитор”        

Хотелиери си крадат туристи с паяк

Паякът, който вдига неправилно паркирани коли, е впрегнат в битката за туристи по морските курорти в разгара на летния сезон. Оплакване за това е стигнало дори до националния омбудсман Мая Манолова, научи агенция Монитор.

Наред с жалбите от самите граждани, че масово им прибират колите и след това ги цакат с 60 лв. такса, собственици на хотели в Златни пясъци се оплаквали, че наказателната акция всъщност се правела избирателно за гостите само на някои от тях. А паякът работел ударно –още докато се чекира туристът на рецепцията и возилото му се прибирало. „Аз не мога да вляза в контекста на тази междуфирмена разправия, не ми е и работа“, обясни Манолова.

„Сега”

Армията не е готова за борба с тероризма

Българската армия се оказва неподготвена за борба с тероризма, затова военните ще започнат да се обучават за противодействието му. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Николай Ненчев след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. На него беше одобрен спорният законопроект за борба с тероризма. Той регламентира и участието на въоръжените сили в предотвратяване на тероризъм и последствията от него, както и сериозно ограничаване на граждански права. Вносител е вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Дума”

ЦСКА и в "А", и в "Б" група

ЦСКА ще се подвизава и в "А", и в "Б" група, оповести президентът на БФС Борислав Михайлов. Автентичното дружество, което се управлява от синдик Дора Милева, ще участва във втория ешелон. Ръководството на най-титулувания български клуб има срок до 25 юли да предостави всички документи, за да получи лиценз. В това число влиза и приет от съда и от кредиторите на клуба оздравителен план. В СГС са входирани два такива - на Гриша Ганчев и на Васил Божков. И двата плана обаче бяха върнати заради проблеми, като в този на Ганчев трябва да се коригират шест точки, а при Божков са пет.

„Капитал дейли”

Растежът в България не подобрява условията за живот

България леко е повишила индекса си на социален прогрес, но остава без промяна на 43-о място сред 133 държави и е на последна позиция в ЕС, сочи годишното изследване на Social Progress Imperative за 2016 г., проведено с партньорството на Deloitte. Целта му е да покаже как парите и богатството (растежът), които прави една икономика, подобряват цялостното състояние на хората и условията за живот.

Затова и проучването поглежда на човешкото развитие не само от икономическа гледна точка, а и от тази на основните му нужди, качеството на живот и възможностите, които държавите предоставят за развитие. Първите пет места се заемат от Финландия, Канада, Дания, Австралия и Швейцария, които често са давани за пример за добър държавен, икономически и социален модел. След тях са водещите икономики в ЕС Великобритания (9), Германия (15), Франция (18) и САЩ (19).