Митьо Очите. 

"Дума":

Бъчварова отрича за полицейски чадър над Митьо Очите

 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова не е съгласна, че стрелбата срещу Димитър Желязков и обкръжението му е резултат на полицейски чадър над Митьо Очите. Около тази група и ситуацията в Слънчев бряг се работи отдавна, но не е имало доказателства, за да бъдат задържани хора от нея, оправда се тя. По думите й се работи по различни линии, проверяват се и действията на полицията, които са предприети по сигналите срещу групата около Желязков.
Министърът твърди, че ще съди ген. Атанас Атанасов за клевета. Преди дни той обяви, че полицията знае къде се продават наркотици и от кого, но не прави нищо освен чадър над тях. По повод арести на наркодилъри Атанасов обяви, че от време на време трябва да накажат някои, които играят соло. Според него няма смени сред полицейските шефове, защото наркобароните си ги пазят. Атанасов заяви, че на лична среща с министър Бъчварова й предоставил тежка информация срещу директора на Софийската дирекция, а също, че главният секретар на МВР е назначен благодарение на близостта си с Валентин Златев. Бъчварова не е съгласна с обвиненията. Бъчварова призова всички, които излизат в медиите с твърдения, че МВР умишлено не работи срещу наркотрафика, да сигнализират за нередности.
Действията на МВР след стрелбата бяха похвалени от министърката. Тя заяви, че полицията охранява Очите в болницата, защото близките му се притеснявали за живота му.

 

Евросредства. 

"Сега":

България е усвоила едва 1.66% от новите оперативни програми

Усвояването на средства по новите оперативни програми за периода 2014-2020 г. изостава сериозно спрямо плановете. От началото на 2016 г. изплатените средства са 189 млн. лв. Заедно с парите от 2015 г. общата сума достига скромните 273 млн. лв. Това е далеч под планираните от кабинета разходи по оперативните програми за 2016 г. - 2.9 млрд. лв.

По данни от информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН) до момента усвояването по всички програми е достигнало едва 1.66% от общия им бюджет. Единствената оперативна програма, която има по-осезаемо изпълнение, е програмата за развитие на човешките ресурси, където изпълнението е 6.24%. Следват програмата за храните и оперативна програма "Транспорт" със съответно 3.34 и 3.2% изпълнение. При останалите програми усвояването е под 1%.

 

Бежанци. 

"24 Часа":

Заселват с бежанци обезлюдените ни села

У нас има цели обезлюдени села и пусти къщи, които биха могли да се предоставят на бежанци и с подходяща интеграционна политика отчасти да се решат проблемите на трудовия пазар и демографията. Мнението изрази зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов при посещение в Швеция с наши делегати, съобщава в. "Труд".

Национално престъпление е при 3,5 млн. българска диаспора в чужбина, повечето от които искат да се приберат, да внасяме бежанци и да заселваме селата с тях, коментира пред вестника проф. Божидар Димитров.  

 

Избори. 

"Монитор":

Сидеров: Има по-добри варианти от мен за президентския вот

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви, че би си помислил дали да се кандидатира за президент на предстоящия вот, ако му бъде гласувана номинацията, но смятал, че има и по-добри варианти от него. Той подчерта пред bTV, че с НФСБ и ВМРО предстои да се обсъждат евентуални кандидати за поста.

„Към президентските избори гледам с подход към бъдещи парламентарни, в които да се появи патриотичен блок и той да може да влияе на изпълнителната власт”, отбеляза лидерът на "Атака". Той коментира още срещата си с лидера на НФСБ Валери Симеонов след 7 години, в които нямали никаква комуникация, не защото имало нещо за разделяне, а по-скоро заради разминаване между тях. „Стана ясно, че можем да си говорим и да си сътрудничим”, посочи Сидеров.

 

Разходи. 

"Труд":

Харчим все повече за алкохол, цигари и битови сметки

Българите отделят все повече пари за алкохол, цигари и битови сметки. В същото време се свиват разходите за храна, облекло и обувки. Данните са на Националния статистически институт и сравнението е на годишна база. Основните причини са поевтиняването на повечето хранителни продукти и увеличаването на цените горивата и услугите, предаде БНТ.

Изчисленията на НСИ са направени на базата на най-ниските 20 работни заплати. Според тях за храна българинът отделя вече 33% от дохода си, при 34% преди година. За битови сметки отиват 17 на сто, при 16% през май 2015 г. Другите две големи пера в разходите са за битовите сметки, алкохол и цигари. Независимо от промените, инфлацията в страната за поредна година остава отрицателна. От май 2015 г. досега тя е минус 2%.