Бъчварова: Реакцията на ГЕРБ е основателна, Кънев всява напрежение; Люлинчани протестираха срещу мюсюлмански молитвен дом;

Автор:

Реакция.

"Монитор":

Бъчварова: Реакцията на ГЕРБ е основателна, Кънев всява напрежение

Реакцията на ГЕРБ е основателна, защото се разми границата между това, което говориш в политиката и това, което правиш на практика. С тези думи вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова коментира своеобразния бунт на парламентарната група на ГЕРБ срещу двойствената политика на Радан Кънев, който хем е в опозиция, хем държи свои хора в управлението. „Очевидно има напрежение в коалицията, това никой не може да го отрече. Г-н Кънев трябва да си даде сметка за ситуацията, в която съществува и е поставил и коалицията, и РБ - да говори едно, пък да прави друго”, подчерта Бъчварова. По думите й изходът от ситуацията е един - който иска да е опозиция, да се разграничи ясно и наистина да си бъде опозиция. „Не може друг да решава проблемите на човек, който не знае какво е решението на собствените си проблеми”, категорична бе Бъчварова. Според нея винаги има възможност за предсрочни избори, но в момента нямало такава пряка опасност. Наред с това Бъчварова защити заместника си в МВР - Цвятко Георгиев, който вчера бе посочен в списъка на ГЕРБ с личните назначения на Кънев. Тя подчерта, че работят много добре и че неговото назначение е като експерт, направено още от предишното служебно правителство.

 

Обръщение.

"24 Часа":

КСНС за демографския срив и киберсигурността свиква президентът

През тази година съм решил да свикам КСНС по проблемите на демографската криза и киберсигурността. Това обеща президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към Народното събрание, в което обобщи резултатите от традиционните политически консултации с парламентарните партии.

Въпросите за демографската криза бяха остро поставени от БСП и Патриотичния фронт на консултациите. Проблемът за киберсигурността пък бе повдигнат от президента след атаките срещу сайтове на централни институции в деня на местните избори.

Съдебната реформа е в центъра на всичко, обърна се президентът към депутатите. “Доколко силна е волята за реформи, ще проличи при приемането на предстоящите промени в Закона за съдебната власт, процесуалните закони, антикорупционното законодателство”, заяви той.

Поиска от парламента въвеждане на електронното гласуване и призова президентските избори да се проведат без популизъм и безпринципно противопоставяне. Надявал се това да са единствените избори през тази година и да има колкото се може повече кандидати. Не каза обаче дали той ще се кандидатира за нов мандат.

 

Срещу гаранция.

"Сега":

Съдът пусна задържания по обвинение за побой на бул."Черни връх"

Софийският районен съд пусна срещу парична гаранция С. Х., който бе обвинен от прокуратурата за нанасяне на побой на друг шофьор на бул. "Черни връх" преди дни.
Х. ще излезе на свобода след като плати парична гаранция от 2000 лева. Според съда прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, за да се направи предположение, че Х. е бил извършител, но няма опасност той да се укрие. Решението на районния съд може да бъде обжалвано на 24 март пред Софийския градски съд.
"Не помня да съм удрял някого", казал С. Х. пред да влезе в съдебната зала, цитиран от Медиапул. Той обяснил, че е "най-невинният в цялата ситуация". Адвокатът му твърди, че Х. бил в състояние на афект, след като видял колко е пострадала приятелката му. Тя е с тежка травма на ръката след сблъсъка между двете коли, който е станало причина и за последвалия бой.
 
 
Протест.
 
"Дума":
 
Люлинчани протестираха срещу мюсюлмански молитвен дом

Над 100 човека се събраха на протест срещу мюсюлмански молитвен дом в столичния квартал "Люлин" вчера. С български знамена в ръце те обясниха, че са против обекта, защото не е официално разрешен. "Тук не се молят обикновени мюсюлмани", категорични са протестиращите. Религиозният обект е изграден преди 3 години и според Главното мюфтийство всички процедури са спазени.
Отец Георги Спасов заяви, че на българския народ му трябват хляб и къщи, а не джамии. По думите му на мястото се планира да бъде изградена джамия, а открай време в Люлин нямало нито един турчин. "На всички цигани, които се заселиха тук, им дадоха пари и ги направиха мюсюлмани", коментира отец Георги. "За да се пишеш мюсюлманин в Люлин, си циганин и си дошъл в тази религия заради пари", категоричен бе той. Друг протестиращ от жителите на "Люлин" - Ради Миланов, също изрази безпокойството си от наличието на молитвен дом. "Този център се крие зад паравана на молещи се мюсюлмани, а е абсолютно незаконен", коментира. Според него има разрешение за мюсюлманско настоятелство, а реално това е молитвен център и допълни, че в него се проповядва радикален ислям и се извършва антибългарска дейност. "Лицето Хафъзов е тук всеки ден", заяви Миланов.

 

Бежанци.

"Труд":

3160 мигранти регистрирани в страната през януари и февруари, 507 обвиняеми за каналджийство през 2015 г.

Според на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет 3160 мигранти са потърсили закрила в страната през януари и февруари.

На 137 души е предоставен статут на бежанец, а на 73 е отказан. Според данните на агенцията най-много са мигрантите от Ирак – 1719, от Афганистан са 917, от Сирия - 359, от Пакистан - 94, а от Иран - 8.

507 са обвиняемите за каналджийство през 2015 г. като общо 4 954 чужденци са задържани при опит за незаконно превеждане през границата на страната през миналата година. Най-много - 2029 са сирийци, 1718 са иракчани, 1069 са от Афганистан, 59 са от Пакистан и др.

Webcafe

Избрано

валутни курсове

USD USD

1.83594

CHF CHF

2.02049

EUR EUR

1.95583

GBP GBP

2.28431

Абонирай се

subscribe

най-четените новини за