НАТО. 

"24 Часа":

България между НАТО, Русия и Турция 
 

Държавният глава Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и военният министър са категорично против включването на България във флотилия или в каквито и да било военни действия.

Това заявиха тримата в безпрецедентно общо изявление в президентството, в което призоваха българите да запазят спокойствие. То дойде, след като в сряда румънският президент Клаус Йоханис поиска България да се включи в обща флотилия с Румъния, Турция и Украйна, която да неутрализира руското военно влияние в Черно море. На искането на госта се противопостави премиерът Борисов, докато президентът го подкрепи.

В четвъртък Плевнелиев обясни, че румънското предложение е само за възможна съвместна инициатива за учения.

 

АЕЦ "Белене".

"Монитор":

Плащаме на Русия 550 млн.евро за оборудването за АЕЦ „Белене“

„Атомстройекспорт“ по спирането на проекта за АЕЦ „Белене“ от страна на България.

„Очаквах по-лошо решение на арбитража“, заяви премиерът Борисов след участието си в конференцията на тема: „Кохезионната политика на ЕС – ориентация към резултати“, която се провежда в София. Той обясни, че арбитражът е определил България да закупи оборудване за 550 милиона евро от руския доставчик. Има две хипотези, каза още Борисов. Едната е съвместно с руснаците да продадем това оборудване на трети страни, а другата е да строим централа. Тепърва ще се консултираме и с Европейската комисия по въпроса.

След плащането НЕК ще стане собственик на произведеното оборудване. Искът заведен по заведения от руската компания „Атомстройекспорт“ срещу НЕК беше за 1,2 млрд. евро. 
Арбитражът не е признал исканията на „Атомстройекспорт“ за ескалация на стойността на оборудването, за пропуснати ползи и за поръчки, които руснаците са направили към трети компании.

 

Мигранционен натиск. 

"Сега":

Гранична полиция е върнала в Гърция група от 38 мигранти, стигнали до Гоце Делчев

Нов опит за нелегално преминаване на българо-гръцката граница е засечен снощи край Гоце Делчев, предаде БГНЕС за региона.
Към 19,30 часа снощи наряд от служители на ГПУ-Гоце Делчев е предотвратил незаконно навлизане в страната на 38 мигранти.
Групата е забелязана да се движи на гръцка територия, вървейки към село Нова Ловча, община Хаджидимово.
Към мястото на вероятния пробив са изпратени допълнителни гранични наряди и към 20 часа чужденците са се върнали към вътрешността на Гърция.
При посещението си на българо-гръцката граница преди 2 месеца главният секретар на МВР Георги Костов определи района на Нова Ловча като един от най-вероятните за преминаване на бежанци от Гърция.

 

 

Цветелина Стоянова. 

"Труд":

Без промяна остава състоянието на Цветелина Стоянова

Гимнастичката пострада тежко след падане от шестия етаж на жилищна сграда. Фенове и спортисти не спират да изразяват съпричастността си в социалните мрежи и да вдъхват кураж на Цвети.

Под хаштаг #prayfortsvetelina хора от целия свят се молят Цвети да се оправи. В официално изявление вчера златните момичета от отбора по художествена гимнастика и целия щаб към отбора призоваха да се спре със спекулациите за инцидента. „Изпращаме ѝ цялата си сила и ще посветим играта си на нея", казват още гимнастичките, които в момента са на Европейско първенство в Израел. Вчера федерацията по художествена гимнастика разпространи в социалните мрежи и кадри с първата тренировка на отбора на подиума в Израел.

 

Паради. 

"Дума":

Хаос с провеждането на шествията на гейове и националисти

Организационен хаос с риск от сблъсъци съпровожда тазгодишното провеждане на "София прайд" и контрашествието на националисти заради допуснати от Столичната община общи точки в маршрутите им. Два дни преди провеждането на традиционната гей проява още не е ясно дали ще има промени, които да не позволят двете групи да се срещнат.

ДУМА припомня, че във вторник организаторите на "София прайд" и Българският хелзинкски комитет сигнализираха, че двете прояви ще се засекат, и поискаха съдействие от кмета Йорданка Фандъкова, СДВР и други институции. Те настояват и за забрана на националистическото контрашествие.
Вчера стана ясно, че от Столичната община са предложили промяна на часовете на двете шествия, за да се предотвратят евентуални сблъсъци. От общината обясниха, че на 18 юни в София има над 20 събития.