ООН.

"Дума":

Барозу натискал Борисов да се отказва от Бокова

Бившият шеф на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е поискал Бойко Борисов да смени кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, съобщи сайтът "Юроактив". Във вторник Барозу е бил на посещение у нас и тогава лобирал Кристалина Георгиева да бъде другият кандидат. За разлика от друг път сега медиите изобщо не получиха информация за подобна среща на премиера.
Говорителката на ЕК Мина Андреева вчера потвърди, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и Георгиева "са обсъдили възможността такъв въпрос да изникне".
Редакторът на сайта Георги Готев твърди, че бившият евродепутат Марио Давид и Барозу играят двойна игра с цел да провалят кандидатурата на Ирина Бокова в полза на сънародника си Антонио Гутериш.

 

Операция.

"Труд":

90 арестувани след стрелбата по Митьо Очите 

При акцията в нощта срещу петък по Черноморието и още две области участвали полицаи, агенти на ГДБОП и данъчни инспектори.

 

Сътрудничество. 

"Сега":

БСП и АБВ заговориха за "равноправно взаимодействие"

АБВ и БСП протегнаха ръце едни към други за евентуално сътрудничество в парламента по отделни законопроекти, предаде БГНЕС.
ПГ на двете партии проведоха съвместна среща, която цели взаимодействие по отделни законопроекти. Удовлетворени сме от срещата, тъй като АБВ от две години призовава за диалог с БСП и се радваме, че вече има такава готовност за диалог, заяви на пресконференция Мариана Тодорова от АБВ. Според нея трябва да има диалог в лявото пространство и да се търсят възможности за общи политически инициативи и действия.
„Отказът за диалог от предишното ръководство на БСП, което беше разтълкувано като политическо високомерие и некооперативност, не работеше в полза на левите избиратели като цяло. Надяваме се тази липса на диалог да бъде преодоляна”, посочи Тодорова.
Тя поясни, че АБВ са заявили на БСП, че парламентарен диалог не може да има без да има общ политически диалог. „Не е възможно да се обсъжда само парламентарно сътрудничество без зад него да стои политическо съгласие на ръководствата на двете партии”, поясни Тодорова.

 

"24 Часа":

Валери Симеонов и Волен Сидеров си проговориха

 
7 години след като се скараха и разделиха драматично, Валери Симеонов и Волен Сидеров си проговориха отново. Това е станало по време на лидерска среща в парламента между съпредседателите на Патриотичния фронт и лидера на "Атака".

Срещата е била инициирана от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, стана ясно от думите на Симеонов. Преди седмица Волен Сидеров изпрати писмо до ПФ с покана да разговарят за общ кандидат за президент на патриотичните формации. Тогава лидерът на НБСФ каза, че не е изхвърли папката в коша, но не бе сигурен дали ще се отзове на поканата.

 

Поклонение. 

"Монитор":

Простихме се с Евтим Евтимов

"Отиде си един от най-нежните поети на България и най-верният ми приятел и съмишленик". Думите са на композитора Тончо Русев – половинката от тандема с Евтим Евтимов. "Тъгувам много и не знам как ще преодолея тази тъга. Бог да го прости", добави маестрото по време поклонението на почиталия поет.

Десетки се стекоха пред Народния театър "Иван Вазов", за да си вземат последно сбогом. Майсторът на интимната лирика почина в сряда на 82-годишна възраст. През последните седмици той е бил в болница и в тежко състояние, съобщи синът му Венко Евтимов. През 2015 година лирикът получава инсулт, от който така и не се възстанови напълно.

Видимо разстроен и разплакан беше певецът Веселин Маринов, за когото Евтим Евтимов и Тончо Русев са като духовни бащи.