Скандалът, започнал с атаката на Елена Йончева срещу министъра на културата Боил Банов, е водеща тема за петъчните вестници.

"Случаят със записите, които според депутата от БСП и журналист Елена Йончева разкриват как министърът на културата Боил Банов е ощетил държавата с 700 хил. лева, стана повод за спорове между управляващи и опозиция в парламента днес. Според БСП като зам.-министър на културата Банов е опростил неустойка за същата сума на фирмата изпълнител на Ларгото ДЗЗД "Антична Сердика", която е трябвало да бъде наложена заради забавяне на работата с 33 дни. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че разпоредената от вицепремиера Томислав Дончев проверка оборва твърденията на ГЕРБ, че действията на Йончева са компромат. Тя призова прокуратурата да провери и Столичната община, и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които имат отношение по проекта за Ларгото. Според Нинова премиерът Бойко Борисов мълчи оглушително по случая. "Няма сини и червени лампи, светлините в Министерския съвет угаснаха", каза още лидерът на БСП. След като обяви, че Борисов прави опит за диктатура и се разправя с всеки, които изнесе някакъв сигнал за кражби срещу управлението, което действало на принципа "Ало, корупция. Ало, кражби", тя призова българите, че промяната зависи от самите тях. След нея и ГЕРБ, и Валери Симеонов нападнаха Елена Йончева, че не е журналист. Според ГЕРБ тя дори не била проверила, че има дело за неустойки, заведено от Министерството на културата. Според съдебното решение искът е за забавяне, установено на 29 януари 2016 г. БСП твърди, че първият запис в кабинета на Боил Банов е от 24 март 2016 г., т.е. става въпрос за друг период. В декларация на ГЕРБ Тома Биков обяви, че Елена Йончева не е журналист, а политик и "пощенска кутия", през която минават компромати от организирана престъпна група... След него се изказа и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който обяви, че нивото на Корнелия Нинова цапа всички, в т.ч. и парламента, дори и него. "Вие живеете в реалния свят или в паралелна държава", обърна се Симеонов към БСП. "Спорно е доколко е журналист Елена Йончева", каза Симеонов и обяви, че става въпрос за "един човек, който не разбира какво прави, но се е втурнал да изпълни всяка поръчка". Той критикува разследването на Йончева за оградата по границата, което по думите му било пълно с лъжи и внушения и показвало само преследване "тип копърка с линейка". Накрая се обърна към БСП: "Не злоупотребявайте с Йончева, накрая ще я вкарате в затвора". По-късно Елена Йончева каза пред журналисти, че не е подала сигнал в прокуратурата за записите, тъй като държавното обвинение се е самосезирало. Тя каза още, че чака прокуратурата да се свърже с нея, за да и предостави цялата информация, и отказа да отговаря на въпроси..." - в. "Дневник".

"БСП се превръща в пощенска кутия с целта всички вкупом да се овъргалят в калта само и само Корнелия Нинова да сбъдне детската си мечта и да стане министър-председател, обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в отговор на декларацията на соцлидерката. Надявам се да се излекувате от тази лудост, в която сте влезли, защото тя е опасна за държавата. Не знам с кой акъл Елена Йончева ви се връзва да я употребявате, обърна се той към социалистите. Насред възмущението си от атаката на Нинова от левия сектор на залата му подвикнаха да пие една студена вода. "Ами, ще пия една вода, щом ми казвате", вметна Биков и продължи да громи. Не приемаме морализаторския тон на г-жа Нинова, докато не отговори на въпросите за нейното минало, отсече депутатът от ГЕРБ и припомни корупционните скандали от 2007 г., "когато се въртяха "фронтиери" и "Р.овчовци". "Ние няма да се поддадеме на вашия рекет, няма да ви отговорим по начина, по който го правите вие. В тази пропаст на сеене на омраза ще паднете най-напред вие, защото сте най-близо до нея, предупреди ги Биков. Никой не е спечелил от черен пиар, това е клише. Вашата цел е да влезем всичките заедно в калта, да се овъргаляме едно хубаво, защото от това чисти хора няма да излязат", очерта тъмното им общо бъдеще Тома Биков." - в. "Стандарт".

"От БСП продължават своята кампания с фалшиви новини, като вчера дори си позволиха да разгласят непроверена информация с много съмнителен произход. Това написа в профила си във Фейсбук заместник-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов. "Ние обаче няма да им влезем в тона, защото днес страната ни се нуждае от партии и политици с отговорно поведение", посочи още той. "Поздравявам колегата от ПГ на ГЕРБ Тома Биков за негово изказване от парламентарната трибуна, с което за пореден път опроверга манипулациите на Корнелия Нинова и политика Елена Йончева", допълни Цветанов." - в. "Труд".

"В силно емоционално интервю в ефира на "Нова телевизия" министърът на културата Боил Банов обяви за фалшифициран записа, който депутатът от БСП Елена Йончева разпространи вчера и нарече "Аферата Ало, Банов съм". От думите му не се разбра дали говори само за един запис или за всичките три, които Йончева разпространи и които според нея уличават Банов, че е ощетил държавата със 700 хил. лв. при ремонта на Ларгото в София. Този запис е компилация някаква от неща, които съм правил в десетки срещи, за мен той е подработен. Пипан е вътре. Подправен е със сигурност, той е нагласен. За мен този запис е фалшифициран, обяви Банов и попита "въобще има ли нещо автентично". Обясни, че е водил десетки оперативки по този проект и че всъщност въобще не му е било работа да се занимава с този проект, но го поел заради отсъствието по болест по това време на министъра на културата тогава Вежди Рашидов. Обяви, че записите са направени от двама души - Ангел Ангелов (директор на дирекция "Европейски програми и проекти" в министерството, който бил уволнен от тогавашния титуляр Вежди Рашидов - бел. ред.) и Иво Костов, които нарече организирана престъпна група. Този Ангелов с неговия партньор, това са схемаджии, това правят тези момчета - шантажират, обяви министърът, а по-късно ги нарече и престъпници. Обясни, че Ангелов, който сега разбрал, че след освобождаването му от Министерството на културата от Рашидов е назначен в министерството на образованието, правел същото и там. А именно - осигурявал на Костов вътрешна информация, така че последният да осигурява проекти, които да печелят съответните поръчки. Освен това Ангелов записвал всички разговори на висшестоящи, до които имал достъп от години. Сигурно притежава огромна колекция от записи, допуска Банов. Според него, след като разполагат със записи, двамата оправяли заплахи към съответните служители - в случая към него, докато бил зам.-министър на културата. Това не ставало директно, а под формата на предупреждения в обаждания към други служители на ведомството, в които говорели, че ще унищожат и съсипят съответния човек. Откакто бил министър, нямало такива заплахи. На въпрос защо не е подал сигнал за тези заплахи Банов обясни, че нямал нищо черно на бяло. От обяснението му се разбра, че Рашидов е знаел за тези заплахи..." - в. "Дневник".

"Директорът на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж " Кирил Гератлиев също е бил заплашван от Ангел Ангелов, който и в момента е експерт в Агенцията. Според Гератлиев причината за заплахите било разкритието, че Ангелов изнася конфиденциална информация за европроекти. Дали да уволни Ангел Ангелов, Кирил Гератлиев ще реши след разговор с него, предаде БНТ. Според Кирил Гератлиев всичко започнало на 29 ноември 2018 г.. На заседание на Комитета за наблюдение на програмата станало ясно, че представителят на Съюза за стопанска инициатива Иво Костов притежава непублична информация за европроекти. "Очевидно има данни за това, че се действа и се злоупотребява, когато някой е вътре в администрацията и работи в колаборация с някой отвън. Аз не мога да дам повече детайли как", обясни Гератлиев. Според Гератлиев 12 души от Агенцията са имали достъп до изтеклия файл. Финансови щети нямало, но заради потенциален конфликт на интереси, Гератлиев се насочил към експерта, оценяващ проекти - Ангел Ангелов. Предприел мерки като го изолирал от управлението на проектите и го преместил в друг кабинет. "Той дойде при мен притеснен и в самия кабинет ме заплаши, че ще срути Оперативната програма, ще срути Изпълнителната агенция, такъв род заплахи", обясни Гератлиев..." - в. "24 часа".

"Обвинение за присвояване в особено големи размери получи и вторият изпълнителен директор на фалиралата Корпоративна търговска банка, съобщи Би Ти Ви. Според Георги Христов то е свързано с делото срещу Елена Йончева. Специализираната прокуратура твърди, че Христов е извършил присвоителна дейност, като е отпуснал кредит от 25 милиона евро на фирма "Шип инвест". Фирмата е искала парите за придобиване на акции от капитала на Русенската корабостроителница, уточни Георги Христов. По какъв начин обвинението е свързано с Елена Йончева? "Извън протокола следователката обясни, че да, това е крайният бенефициент на част от парите. Как стига до там, не ми беше обяснено, нито ми бяха предявени доказателства", отговори той. Христов беше категоричен, че няма представа какво не е било наред с кредита, отпуснат след решение на Управителния съвет, като посочи, че акциите са били придобити и заложени, като към 20 юни 2014 г. кредитът е бил обслужен. Подобно на своя колега Александър Панталеев, и на Георги Христов му е наложена му е 50 000 лв. гаранция, която ще обжалва. От прокуратурата отказаха коментар..." - в. "24 часа".

Вестниците продължават да следят и случая със сина на Миню Стайков - Стайко Стайков.

"Специализираният съд определи на Стайко Стайков мярка за неотклонение "домашен арест", тъй като престоят му в килията е несъвместим със здравословното му състояние. Това съобщиха от съда. По делото има приложена изготвена експертна справка, поради което съдът е приел, че тази мярка за неотклонение е адекватна спрямо състоянието на Стайков..." - в. "Сега".

"Специализираният съд пусна под домашен арест сина на бизнесмена Миню Стайков - Стайко заради сериозни здравословни проблеми. Делото се гледа при закрити врата, именно защото адвокатите на 30-годишния мъж са изложили факти относно неговото здраве. Съдът не е приел и искането на прокуратурата за назначаване на петорна експертиза, включително и преглед на ядрено-магнитен резонанс. За да вземе решението, се е позовал единствено на тройната експертиза, направена на Стайков-син снощи в МВР болница. В нея обаче не влизало изследване на ядрено-магнитен резонанс, тъй като МВР болница не разполагала с такъв апарат. Прокуратурата ще протестира решението именно на основанието, че не е допуснато тяхното искане за петорна медицинска експертиза, стана ясно от думите на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев. Според адвокат Димитър Вълчев неговият клиент е обвиняем, само защото е син на баща си - Миню Стайков. Както прокурор Кънев, така и адвокатът категорично отказаха да разкрият детайли около заболяванията на Стайков. "Нито Конституцията, нито моралът ми позволяват да кажа нещо повече", бе категоричен защитникът." - в. "Стандарт".

Унищожаването на дюните на къмпинг "Смокиня" също е сред тематичните акценти.

"Унищожените дюни на къмпинг "Смокиня" привлякоха вниманието и на Би Би Си. В статия, озаглавена "Българи заклеймяват "ековандализъм" по крайбрежието", медията обобщава информациите от последните няколко седмици, позовавайки се на български медии и потребители във "Фейсбук". По дюните растат редки растения, а законите за околната среда ги защитават. Унищожаването им е незаконно, дори да се намират на частен терен, уточнява Би Би Си. Тя припомня строителния бум по българското крайбрежие и че не за пръв път властите са обвинени, че позволяват околната среда да пострада. "Натискът за комерсиална експлоатация на бреговата линия често е сравняван със "строителната треска" в Коста Брава през шестдесетте", пише в материала, който припомня и скорошните прогнози, че Брекзит ще увеличи прилива на британски туристи по българското море. Регионалната инспекция за опазване на околната среда в Бургас и Министерството на туризма са извършили геодезически замервания на терен в района на къмпинг "Смокиня", които са установили, че са засегнати 1205 квадратни метра дюни, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Те попадат в природна забележителност пясъчни дюни в местността Каваците. Прецизните замервания са установили още, че от площта на дюните 133 кв.м са на морския плаж "Смокини-север", който е отдаден на концесия, а останалата площ попада в частни имоти. Резултатите от замерванията ще бъдат предоставени на компетентните органи разследващи случая. За момента за унищожаването на дюните са подведени под отговорност двама души - собственикът на терена и багеристът, управлявал машината, заравнила дюните. Поредният случай на унищожаване на дюни даде повод на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" да поиска държавата да си изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни, повечето от които се водят земеделска земя." - в. "Дневник".