Коронавирусът и мерките срещу пандемията неизменно остават водеща тема за всекидневниците.

"Тази година няма да има военен парад за 6 май, така, както се провеждаше през минали години. Това съобщи на редовния брифинг тази сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Това обяви в неделя и военният министър Красимир Каракачанов, като обясни, че това е заради опасения от струпване на хора. В началото на месеца премиерът Бойко Борисов обяви, че на 30 април темата ще бъде обсъдена с военния министър, за да се види под каква форма може да има парад, като посочи, че вариантите са три. Парад не може да се проведе по обективни причини - хората са от различни краища в страната и събирането им е невъзможно, а и подготовката на парад по принцип трае около месец, обясни тази сутрин Мутафчийски. Обясни, че не са удачни и идеите да се събират блокове от курсанти от военните училища, които да проведат строй във Велико Търново, защото студентите са от различни краища на страната. "По този въпрос не сме имали абсолютно никакви разногласия с Министерството на отбраната" , допълни Мутафчийски. Допълни, че в рамките на самите военни училища обаче празникът ще бъде отбелязан, както обяви през уикенда и Каракачанов. Българската армия има какво да покаже по телевизионни предавания за своите успехи, включително и ВМА, така че нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6 май, но в никакъв случай няма да има парад, обяви ген. Мутафчийски..." - в. "Дневник".

"Коронавирусът в България: заразените нараснаха до 1399

Нови 12 души са заразени с коронавирус, отпадна карантината в Паничерево. Съдилищата в цялата страна започват връщането към нормалния ритъм на работа. Последният търг за емисия на държавни ценни книжа (ДЦК) за 200 млн. лева се провалил, съобщи БНБ. След изслушването си в парламента по искане на БСП премиерътБойко Борисов обяви, че след извънредното положение мерките срещу коронавируса ще останат легитимни със закон.

Още 8 души от дома за стари хора във видинското село Гара Орешец са с положителни проби за коронавирус, съобщи БНТ. Те нямат клинична симптоматика и са изолирани на втория етаж заедно с други 14 незаразени. Миналата седмица стана известно, че четирима от възрастните хора от дома са заразени и все още са във видинската болница, а домът беше поставен под карантина. БНТ съобщава за напрежение около дома, което се е създало след твърдението на местната власт, че за заразените и незаразените хора в социалното заведение се грижи един и същ персонал. По същия въпрос информацията на Националния оперативен щаб е противоположна.

В момента желанието за разхлабване на мерките не влече след себе си спад в доверието към изпълнителната власт: Това коментира пред БНР управляващият директор на социологическата агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. "Да има раздразнение от някои решения - как е организирана разходката в парка, как е организирането влизането и излизането от големите градове, но това не поставя под въпрос големите принципи на поведение", добави тя. По думите на социолога БСП не е успяла да вземе преднина след проведеното изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента, а в периода на извънредното положение социалистите не са намерили начин да се позиционират по-добре." - в. "Дневник".

"В епидемията от коронавирус в момента сме в стръмната част на изкачването", казва шефът на Националния оперативен щаб и ВМА ген.Венцислав Мутафчийски в обширно интервю за Дойче Веле... "Ще бъда съвсем откровен: ние имахме невероятен късмет с това, че вече бяха наложени карантинни мерки за учениците и в здравните заведения заради грип-Б, който преля и във втори пик на болестта. Това ни даде възможност да ограничим още тогава разпространението на коронавируса в България. След това тези мерки срещу грипа преляха в мерки срещу коронавируса и те бяха много адекватни. Но сега, като погледна назад, те ми изглеждат твърде либерални, защото не беше забранено например ходенето на работа. Независимо от това мерките дадоха чудесни резултати и дълго време ние се движехме в една много плавна крива. Това продължи до около 30 март, когато отчетливо видяхме завишаване, а след 12 април тръгнахме стръмно нагоре." ... "Имаше едно вредно говорене в обществото, бяха отправени грешни послания. Стигна се дори дотам да се отрича съществуването на проблем с КОВИД-19 в България. Хората започнаха по-смело да излизат навън, да се събират, а съчетано с масовите пътувания по Цветница и Великден, всичко това даде резултат и в момента сме в стръмната част на изкачването." ... "Вече получавам заплахи, включително за живота ми. Такива идват с имейли, есемеси или по Вайбър. Аз, разбира се, ги предавам на полицията... Всъщност мнозинството от хората подкрепят мерките, но има и едни други хора, които все не са съгласни. А има и организирани групи, на които им е поръчано да правят това. Сигурен съм, защото има имейли, които са много професионално направени и ако се опитам да им отговоря, операторът казва, че няма такъв адрес..." - в. "Сега".

"Постепенно противоепидемичните мерки в София ще бъдат разхлабени, като отварянето на част от парковете е първата стъпка. Това обяви в "Лице в лице" кметът на града Йорданка Фандъкова и допълни, че се предвижда отваряне на още зелени пространства. Тя даде пример с парк "Възраждане" и "Св. Троица". "Работим и за отварянето на Витоша, но това зависи от нашата лична отговорност. Видяхте какво стана с пазарите. Трябват ни няколко дни да видим как се справяме с парковете, за да получим разрешение. Надявам се за другата седмица", допълни Фанздъкова. Столичният кмет уточни, че екипът ѝ два дни е подготвял организацията за достъп до парковете в София. По думите ѝ над 120 души следят за спазването на противоепидемичните мерки. "Мярката беше насочена към децата, защото в ситуация на извънредно положение, най-засегнати са от физическата и социална изолация са именно те. Имат нужда от повече простор и чист въздух", допълни тя. Фандъкова каза, че ежедневно получава запитвания от граждани относно отварянето на парковете, като най-честият въпрос е защо възрастните нямат достъп до зелените площи. Тя припомни, че те са най-уязвимата група и трябва да бъдат пазени. Допълни, че те могат да се разходят по улиците на града, докато за децата е опасно. "И по отношение на организацията, и по отношение на свикването - първият ден е проблемен. Днес вече ситуацията е много по-добра. Хората са се ориентирали къде трябва да се движат. Ние отворихме определен брой алеи, защото не може на всяка алея да има полицай или служител, който да следи за спазването на мерките", допълни столичният кмет. Тя призова посетителите на паркове да бъдат отговорни, да спазват правилата и да носят маски." - в. "Труд".

"Няма начин да се опази дистанция между учениците, а учителите са в рискова възраст, казва Д-Р ЮЛИЯН ПЕТРОВ от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" в интервю за "Стандарт". Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" излезе с позиция, че училището трябва да завърши дистанционно, без завръщане на деца и учители обратно в клас. Това става след анкета, в която са участвали близо 20 000 от членовете на синдиката... "Нашата позиция е на базата на предложенията от регионите, които са 35 на брой. Там са включени поне още толкова общински организации. Имаше два града, които бяха склонни да подкрепят завръщането в училище на учениците от седми и дванайсти клас - Смолян и Разград. Всички останали категорично са за завършване в дистанционна организация на учебния процес." ... "По отношение на формирания модел на предпазливост в българското общество от опасната ситуация, свързана с пандемията, българските учители също я изпитват, при това повишено, защото значителна част от тях са в уязвима група. Те биха искали завръщането в училище да се случи след информация и от националния щаб, и от всички, които изследват обстановката, че няма никакъв риск за живота и здравето на учители и ученици. Учителите са в много рискова възраст. Те в момента дават всичко от себе си, но не бива в момента да поставяме здравето им на карта с едно прибързано решение за връщане в училище, и да ги подложим на опасност. Ако направим предпазливо завръщане на учениците в клас, и дори в едно или две учебни заведения се получи така, че има заразен учител и ученик, това ще постави цялото училище в карантина. И следователно и този ученик, и съучениците му няма да могат да се явят на матури и външни оценявания. А това ще затрудни допълнително ситуацията. Затова ми се иска заедно с министерството на образованието и другите социални партньори да вземем правилните решения. В нашата анкета са взели участие и родители, и учихтели, и ученици, така че мисля, че то е широко представително. Ако направим възможно завръщането на ученици в паралелки от 30 души, със сигурност изискването за дистанция няма да се спазва... "За матурите и външното оценяване в седми клас вече трябва да фиксираме колко трябва да бъде отлагането във времето. Защото учениците и родителите трябва да получат спокойствие и гаранция, че тази много важна процедура, за която те са се готвили и от която зависи тяхното развитие, ще се състои в определения ден и в определения час..." - в. "Стандарт".

Вестниците в сряда отделят място и за цените на тока и парното.

"Нощният ток да поскъпне със 70 на сто, а дневният - с малко над процент от юли е поискало електроснабдителното дружество ЧЕЗ. От публикуваните от енергийния регулатор заявления става ясно още, че другите две компании - И Ви Ен и Енерго Про, искат пренебрежима промяна - повишението на електроенергията да е под половин процент, предаде БНР. От производителите поскъпване с 3 на сто иска АЕЦ "Козлодуй", а от Националната електрическа компания са изчислили, че токът, произведен от техните ВЕЦ-ове, трябва да е с близо 40% по-скъп. Електроенергийният системен оператор пък иска с близо една трета по-високи да са таксите за достъп и пренос. Подаването на тези заявления е законово изискване, но не означава, че това ще е поскъпването на тока. От енергийния регулатор обясниха, че исканията на компаниите ще бъдат разгледани през юни и тогава ще бъде решено дали да има промяна в цените на електроенергията." - в. "Сега".

"Поредно намаление на цената на парното предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е поевтиняването на природния газ. Според предварителните данни на регулатора, най-много ще падни цената на парното и топлата вода в София - с над 3%. В Пловдив, Бургас и Варна намалението е между 1 и 2%. Изчисленията на са направени при заложено поевтиняване на природния газ с 6,67%. В случай, че се окаже, че намалението е още по-голямо, парното също ще поевтинее с повече. От началото на април цената на парното у нас е с над 20 на сто по-ниска. Причината е, че България договори по-ниска цена на руския газ." - в. "Стандарт".

Всекидневниците продължават да следят и развитието по катастрофата, отнела живота на Милен Цветков.

"Делото за смъртта на Милен Цветков ще приключи бързо, тъй като няма затрудняващи доказателства за следствието. Има камера, която точно е заснела скоростта при удара. Това коментира пред БНТ адвокат Марин Марковски. По думите му да се прогнозира бъдеща присъда невинаги е успешно. Може обаче да се прецени - това, което е направил извършителят, дали е умишлено. Присъдата в случая е в рамките от 10 до 20 години, каза Марковски. Марин Марковски: Фактите по това дело са ясно установени. Той го е блъснал на червен светофар без всякаква причина на това. Нарушават се много грубо текстове от закона. Има важен детайл - когато се употребява наркотик, то е умишлено. Въпросът е дали престъплението, което след това е извършено, е умишлено. Хората имат нужда от справедливост, без това човек не може да живее, допълни още адв. Марковски." - в. "24 часа".

"МВР призовава всички пешеходци, пресичали на 19 април 2020 г. на пешеходна пътека на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Хенрик Ибсен" в момента на катастрофата, при която загина телевизионният водещ Милен Цветков и станали очевидци, да се свържат чрез тел. 112 със Столичната дирекция на вътрешните работи. Шофьорът Кристиан Николов, който е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на Цветков, няма да обжалва мярката си за неотклонение, съобщи адвокатът му Любомир Таков вчера. Миналата седмица съдия Мина Мумджиева от Софийския градски съд остави постоянно в ареста 22-годишния Николов. По-рано през деня прокуратурата преквалифицира обвинението срещу него в по-тежко - за това, че умишлено е причинил смъртта на Цветков при катастрофата." - в. "Дневник".