Протести. 

"Сега":

Бисер Петков не успя да постигне мир с протестиращите майки

Децата с увреждания да получават и след навършване на пълнолетие финансова подкрепа, близка до тая, която държавата им дава до 18-годишна възраст. Става дума за 14 833 души, които са с най-тежката форма на увреждане - над 90%. Помощите за останалите пък да са съобразени с линията на бедност. Това са новите предложения в проекта на Закон за хората с увреждания, който е част от готвената реформа в сектора. С тях социалният министър Бисер Петков отиде при протестиращите майки от палатковия лагер до парламента да ги кани да се върнат в работната група, но те не приеха протегнатата ръка. До техния лагер вчера се появи втори - на незрящи хора, които протестират срещу промени на парче и искат цялостно решение за всички хора с увреждания.

"Разписали сме личната помощ в две форми като асистентска услуга, която трябва да се доразвие в проекта на закона за социалните услуги, и като лична помощ, в случай че потребителят не желае да получи асистент. В трудовата интеграция за хората с увреждания също ще има промени, които да стимулират в по-голяма степен работодателите да наемат хора с увреждания", каза министър Петков. Той обеща и експертите, и той самият да работят усилено през целия август, за да си свършат навреме работата. Така проектозаконът може да влезе в парламента преди 1 октомври. Следващото заседание на работната група, в което трябва да се гледа завършеният вече проект, е 30 юли, а още днес майките са поканени да се запознаят предварително с него. За 30 юли обаче те планират нов протест. Днес депутати от ГЕРБ викат министъра в пленарна зала да обясни докъде е стигнал със законите за хората с увреждания.

 

Бедствие. 

"Монитор":

Борисов предложи помощ на Гърция за пожарите

 

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас и му предложи помощ от наша страна за гасене на пожарите. "Изразяваме най-дълбоко съчувствие към пострадалите и близките на загиналите в огнената стихия, обхванала Гърция.

С тревога и болка приехме вестта за бедствието, връхлетяло приятелския гръцки народ, довело до човешки жертви и причинило тежки материални щети ", подчерта българският министърпредседател. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов посочи, че България има готовност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. Той допълни, че е разпоредил на министерството на вътрешните работи да предприеме незабавна организация при постъпило искане от страна на Гърция за получаване на международна помощ, модулът ни за наземно гасене на горски пожари да бъде приведен в готовност за участие по линия на механизма за Гражданска защита на ЕС.

 

Назначение. 

"24 часа":

От часове България има нов разузнавач №1. Кой е той?

 

Президентът изпрати указа за смяна на върха най-важната спецслужба. Разузнавач №1 - фен на всичко немско, бе наследен тихо от впечатляващексперт за Балканите

49-годишният Атанас Атанасов от няколко часа е новият директор на Държавна агенция разузнаване. Указът на президента Румен Радев е пристигнал днес, вторник, и така е направена смяната на върха в най-важната българска спецслужба. Атанас Атанасов е личен избор на премиера, който по закон ръководи Държавната агенция. В разузнаването работи от 1995 година и е експерт по Балканите.

 

Вето. 

"Дума":

Президентът наложи вето върху Закона за приватизацията

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане приетия Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според него в него има разпоредби, които не само не защитават обществения интерес, но и съществено го увреждат. Възраженията на държавния глава са срещу параграфи 3 и 4, които ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото.

Параграф 3 определя срок за изпълнение на приватизационните задължения от 5 г. Конкретният времеви обхват на задълженията по всеки приватизационен договор трябва да се определя според обекта на приватизацията и осъществяваната дейност, а не да се подчинява на формални законови ограничения, които създават преимущество на купувачите за сметка на обществения интерес, мотивира се Радев. "Приетата уредба ще има за последица освобождаване на купувачите от специфични задължения. Ще се изключи и възможността да се търсят неустойки за тяхното неизпълнение за период над 5 години. Няма оценка как новата уредба ще се отрази на средствата от неустойки, които трябва да постъпват в държавната пенсионна система и в общинските бюджети", обясняват от "Дондуков" 2.

Съобщението за президентското вето бе изпратено в 10,21 ч. Близо половин час по-късно от пресцентъра на ГЕРБ обявиха, че Бойко Борисов е разпоредил на парламентарната група да изработи и внесе нова поправка в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол. "Целта на новите предложения е да отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна. Новите текстове трябва категорично да предвидят забрани за разпростиране на действието спрямо заварени приватизационни договори", обявиха от пресцентъра на ГЕРБ.