„Глад за панелки" е едно от водещите заглавия в „Стандарт"

Панелките станаха по-скъпи от новите апартаменти. Цените им са се вдигнали между 7 и 31% от началото на годината, съобщиха от агенцията за недвижими имоти "Адрес". Много хора ги купуват, за да ги дават под наем. Това важи особено за морските градове и София. Соцжилищата са най-търсени в Бургас, където квадратният метър стигна близо 550 евро.

Освен за даване под наем панелните жилища с две или три спални са идеално жилище за големи семейства с по-ниски доходи, обясни шефът на Home for you Константин Бобчев. С парите за нова гарсониера можеш да си купиш двустайна панелка. Освен това старите блокове са в уредени квартали - наоколо има магазини и градинки, улиците са асфалтирани. А новите сгради често са без ток и канализация. Те се строят набързо, което се отразява върху качеството им.
Предлагането на стари жилища е ограничено, което ги оскъпява още повече. На пръсти се броят подобни оферти, докато обявите за продажби на зелено или на току-що вдигнати сгради са хиляди.

Най-скъпите панелки са във Варна, където средната цена на квадрат е 810 евро. Най-значително е поскъпването в крайните квартали на София - Надежда, Люлин, Манастирски ливади и Кръстова вада. Цените в Русе също бележат значителен скок. Румънци от Гюргево и Букурещ се натискат за наши жилища, за да развиват бизнес тук. Примамва ги ниският корпоративен данък, който е с 6 пункта по-малък, отколкото в северната ни съседка. Най-малко са поскъпнали старите жилища в Пловдив - само с 3%, съобщават от "Адрес". В останалите градове увеличението е между 7 и 31%. До края на годината се очаква цените да се надуят с още 10-15 на сто.

Купувачите взимат старите апартаменти с надеждата, че след няколко години ще могат да ги продадат на много по-висока цена. Това обаче е заблуда, защото инвестицията в панелно жилище е изключително несигурна, коментира Константин Бобчев. Много повече може да се спечели от покупката на нов апартамент, смята той. Според него спирачка за закупуване на жилища на зелено е съмнителното качество на голяма част от сградите.

„Панелката по-скъпа от тухлен дом на зелено", четем в „24 часа"

Панелните жилища държат по-високи цени от тухлените имоти, които се предлагат на зелено. Това съобщиха вчера от "Адрес недвижими имоти".

Причината е, че има голямо търсене на готови жилища, а предлагането на ново строителство с акт 16 е слабо, обясни Светослава Георгиева от агенцията. Данните от реално сключени сделки показват, че най-голяма е разлката в цените в Бургас - старото строителство е с 32% по-скъпо от новото.

С 22% и 21% са поскъпнали жилищата съответно в Благоевград и Русе. Средната цена в Благоевград е стигнала 525 евро/кв. м, почти колкото в Пловдив. Румънците купуват в Русе, защото имотите у нас са по-евтини, те искали да правят бизнес тук, привлечени от по-ниския данък-печалба.

Общо 10 на сто е увеличението на цените на пазара на жилища.

„15% скок в цените на жилищата", отбелязва „Труд"

БНБ сложи спирачка на агресивното кредитиране, но това няма да спре ръста в цените на жилищата, нито покупките със заеми, обявиха брокери на имоти вчера. Според тях до края на годината апартаментите ще поскъпнат с 10-15%.

Вчера БНБ реши да увеличи задължителните минимални резерви на банките от 8 на 12 на сто. Мярката влиза в сила от 1 септември. Очаква се това да изтегли около 1 млрд. лв. от трезорите, които иначе щяха да отидат за заеми.

Мярката няма да доведе до вдигане на лихвите по ипотечните кредити. Някои банки вече финансират и до 100% от покупките на жилища, твърдят брокери.

„Наказват банките за ниски лихви", извежда на първа страница „Стандарт"

Издърпаха ушите на банките заради раздаваните евтини кредити. От септември трезорите ще внасят повече пари в БНБ, вместо да ги отпускат като заеми. Това реши Управителният съвет на Централната банка вчера.

Задължителните минимални резерви, които трезорите поддържат в БНБ, ще са в размер на 12% от депозитите им. Досега те бяха 8 на сто. Увеличението е с 50%, показват сметките. Банките раздават много заеми, а лихвите на ипотечните са нулеви или даже отрицателни, твърдят надзорниците в БНБ.

Например ако сте взели заем за жилище с 6,5% лихва, то оскъпяването ще ви излезе на нула заради инфлацията. За миналата година тя беше точно толкова. Така стойността на жилището расте, а парите, които изплащате, се обезценяват.

В същото време световните лиxвени равнища нарастват. За сравнение, реалните лихви по кредитите в Словения са 5%, а в Чехия - 4%, казаха финансисти пред "Стандарт". В същото време обаче задлъжнялостта на чехите като процент от брутния продукт е по-ниска, отколкото у нас.

Друго прегрешение на банките е, че кредитният ръст е по-голям от разрешения от БНБ. За юни 2007 г. той минава 47%, при 24% в края на 2006 г. От януари до юни 2007 г. заемите за частния сектор са се увеличили с 6,5 млрд. лева. Само 3,6 млн. лв. са върнати в балансите на банките. Задлъжнялостта на фирмите към банките нараства от 47,4% от брутния вътрешен продукт в края на 2006 г. до 57,5% в средата на 2007 г. Няма влошаване на заемите, но ръстът им крие рискове за банковата система, опасяват се от БНБ.

Българите подценяват риска, който поемат, са преценили банкерите.
От 2004 г. досега БНБ няколко пъти затегна юздите на банките, за да отпускат по-малко заеми. Така ръстът бе овладян от над 50% до около 24-25%. От началото на 2007 г. БНБ отмени всички рестрикции и отново има голямо нарастване. Ето защо от Централната банка обявиха, че си запазват правото да вземат още мерки при необходимост.

„23 града с рекордни температури", отбелязва „Монитор"

Термометрите прегряха в 23 града в страната вчера и стигнаха до рекордни температури. Най-горещо е било в Беляне, където градусите са ударили близо 42 на сянка. Рекордьори още са били Силистра с 40 градуса, Велико Търново с 39,9, Плевен с 38,7 и Сандански с 38,4.

Термометрите ще продължават да отчитат рекордни за месеца температури, които в неделя заплашват да стигнат отново до 42 градуса на сянка. Дотогава по-хладно ще е единствено по морето, където температурите днес ще са между 28 и 33 градуса.

Жегата и сушата станаха причина и за много пожари през изминалите дни. 400 декара борова гора и 600 декара пшеница са унищожени в следствие на голям пожар над хаджидимовското село Лъки. 700 декара тревни площи в местността Аврамов мост също бяха унищожени при пожар, предизвикан от самозапалил се автобус. Край Хисаря пък изгоряха близо 2 400 дка гора.

Лекарите предупреждават хората да избягват разходките в горещите следобедни часове. Жаркото слънце е особено опасно за възрастните и малките деца, които трябва да поемат много течности през целия ден.
Днес софиянци ще бъдат тормозени от 35 градусови жеги. В Плевен и Русе температурите ще достигнат до 38 градуса.

Синоптиците прогнозират, че ще можем да поотдъхнем от жегите чак следващата сряда, когато термометрите ще отчитат с няколко градуса по-малко. Въпреки това обаче до петък максималните стойности ще останат над 30 градуса.

„42° през уикенда, от понеделник - повече", информира „Труд"

До 42° ще стигнат максималните температури през уикенда - в неделя ще пече като жарава, съобщиха дежурните синоптици от метеорологичния институт на БАН. Покрай морето ще се диша малко по-леко заради очаквания ветрец от изток. Водата ще е като чай - 25-28°, а по плажната ивица температурата ще стигне 32-36°, но на сянка.

Крива ще излезе сметката и на тези, които се надяват да намерят хладина по планините. Може и да я усетят, но само привечер. Иначе ще е слънчево, вятърът едва ще подухва, на височина 1500 м максималните температури ще са 27°, а над 2000 м - 17-22°.

Вчерашният ден пак беше особено горещ. Според синоптика Христо Христов още около 15 ч термометрите са показвали рекордни стойности в 23 селища. Привечер температурите се повишиха още повече. За втори пореден ден най-горещият град беше Белене - там бяха измерени 41,2° при 34,7° през 2005 г. , следван от Силистра - 40° при 37° през 1946 г. и Велико Търново - 39,9° при 35,7° през 1993 г.


„Софиянци, хващайте гората!", предупреждава „Дума"

Горещо време и млади колоездачи ще изпотят столичани в близките дни. Синоптиците обещават още по-големи жеги днес и през уикенда, а участниците в Европейското първенство по колоездене на шосе за юноши и девойки ще направят почти невъзможно придвижването в центъра на София.

Още вчера заради колоездачите бе блокирана част от магистрала "Тракия" - от изхода на София до пътен възел Вакарел. На шофьорите им бяха нужни почти два часа, за да преминат отсечката, която при нормални обстоятелства се взема за 25 минути.

Колоездачите обаче ще окупират бул. "Цариградско шосе" и други столични улици в събота и неделя. Заради това са предвидени големи промени в движението както на автомобилите, така и на градския транспорт.

Жегите допълнително ще мъчат столичани през почивните дни. Синоптиците предупреждават, че термометрите в София ще достигнат до 40 градуса. В неделя пък се очакват температури от 42-43 градуса в цялата страна.

Към 15 часа вчера рекордни жеги бяха измерени в 23 града у нас. 41,3 градуса на сянка отчетоха термометрите следобед в Севлиево, съобщи метеороложката Иванка Иванова, метеоролог. Само десета от градуса "по-студено" бе в Белeне - 41,2 градуса. В Силистра измериха 40 градуса, във Велико Търново 39,9 градуса, в Кнежа - 38,6, в Елхово - 38,4, в Ловеч - 38,4, във Видин - 39,7, във Враца - 37,8, в Добрич - 37,5, Карнобат - 37,4, Лом - 37,2, Монтана - 38,4, Ново село - 38, Оряхово - 37,2, Пазарджик - 37,4, Плевен - 38,7, Разград - 36,7, Сандански - 38,4, Свищов - 37,7, Сливен - 37,4.

Синоптиците обаче прогнозират, че скоро промяна на времето не се очаква. Очаква се жегите да продължат и през почивните дни, като пикът ще е от неделя до вторник, когато температурите ще се движат между 38 и 43 градуса.
На много места в страната вчера хората търсеха помощта на лекарите. Само за последните три дни 91 кюстендилци са потърсили помощ от спешния център в града, съобщи д-р Камелия Григорова. Други 198 души пък са отишли на място в "Спешно отделение". Около 30 души са потърсили "Бърза помощ" и във Видин. Медиците очаква нарастване на спешните случаи в следващите дни.

Лекарите припомнят, че при подобни екстремални температури не е подходящо да се излиза навън от 10 до 18 часа. Те припомниха, че в горещините рискът от топлинен удар е по-голям, особено на фона на задържали се високи температури повече от два дни. Медиците съветват да се приемат поне два литра течности на ден, да се избягват ледените напитки, алкохола и тлъстите и мазни храни и да се набляга на плодове и зеленчуци.

Заради горещото време вчера кметът на Монтана Златко Живков разпусна общинските служители в 15 часа. Той издаде заповед от днес работното време да бъде от 7 до 15 часа, което ще остане в сила, докато жегите отминат.

От вчера БЧК разкри на няколко места в страната подкрепителни пунктове. Доброволци на младежката организация на БЧК раздаваха изстудена минерална вода в центъра на Габрово, Видин, Враца. Медицински сестри пък измерваха кръвното налягане на желаещите. Повече от 4000 бутилки от половин литър минерална вода пък ще бъдат раздадени на жителите и на гостите на Варна през следващите дни, съобщиха от пресслужбата на областната администрация.

Горещините благоприятстваха и пожарите на много места в страната, а на някои започна и ограничаване на водоснабдяването.


„Близките на сестрите искат: По 1 милион евро за всяка година в затвора", научаваме от „Новинар"

Близки на медицинските сестри в Либия настояват страданията им да бъдат обезвъзмездени чрез финансови помощи. По 1 млн. евро за всяка излежана година и по 1 млн. евро за всеки от роднините поиска от българската държава Емил Узунов, съпругът на Валя Червеняшка. Не ме карайте да се смея, правителството няма да даде и лев на сестрите, каза по-късно самият той. Узунов допусна, че ако се върнат изобщо в България, сестрите ще гният по нашите затвори.

И да искат компенсации, няма кой да им ги даде, коментира Мариан, синът на д-р Здравко Георгиев. Той за първи път чу за предложението на Узунов всяка сестра да получи по 8 млн. евро, а по 1 млн. евро да вземат близките. Мариан Георгиев бе категоричен, че компенсации ще са крайно необходими, и напомни, че при всички посещения в килията високопоставени представители на ЕС са казвали, че възстановяването им ще бъде крайно трудно. Адаптацията към нормалния начин на живот ще изисква грижи на психолози, психиатри и куп други скъпо струващи неща, категоричен бе Мариан. Адвокат Владимир Шейтанов отказа коментар по темата и добави само, че близките на сестрите имат право да изразяват мнение по този въпрос.

Правителството обмисля да компенсира материално медиците, но евентуално решение в този дух ще бъде взето едва след тяхното завръщане, съобщиха правителствени източници. Възможно е да им бъдат отпуснати и персонални пенсии.

По подобен начин бе обезщетен Сергей Антонов, който бе арестуван за атентата срещу папата. През ноември 2005 г. правителството му гласува 200 лв. пенсия за особени заслуги. Мотивът на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски бе "за твърдото му поведение по време на процеса за атентата срещу папата".

„Връщат сестрите срещу US посланик в Триполи", разбираме от „Стандарт"

Изпращането на американски посланик в Либия зависи от съдбата на сестрите ни и д-р Ашраф. Когато те се върнат в България, ще може по-конкретно да се говори за назначаването на US дипломат в Джамахирията. Това заяви вчера щатският посланик у нас Джон Байърли. САЩ нееднократно призовават за освобождаване на заложниците. Миналата седмица Вашингтон обяви намерението си да изпрати свой посланик в Джамахирията за първи път от 35 години. Според Байърли въпреки замяната на смъртните присъди с доживотен затвор краят на казуса все още не е дошъл. Развитието на случая зависи от действията на Министерството на правосъдието на България и това на Либия, обясни посланикът. Трябва да насочим цялата си енергия към връщане на медиците, заяви и вицепрезидентът Ангел Марин.

Междувременно външно министерство обяви, че документите, свързани с трансфера на шестимата ни медици, вече са изпратени в Либия.
Усилията на мисията за спасяване на българите "Не сте сами", организирана от "Стандарт", Дарик радио и Би Ти Ви, не останаха незабелязани дори и в Джамахирията. "В рамките на кампанията "Не сте сами" хиляди българи обявиха подкрепата си за медицинските сестри и палестинския лекар, изразявайки вярата си в тяхната невинност", писа вчера вестникът, който в Либия смятат за независим, но е приближен до Кадафи.

„Връчихме на Триполи исканията за медиците", информира „Дума"

България поиска вчера официално от Либия да й позволи да вземе под своя юрисдикция изпълнението на наказанията на петте български медицински сестри и палестинския лекар. "Всички необходими документи за трансфера на българите са изпратени на либийските власти. Надяваме се на бърз отговор", каза говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев.

Френският президент Никола Саркози ще замине за Либия идната сряда. Това съобщи френският външен министър Бернар Кушнер. Междувременно еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер заяви, че е съгласна изцяло с позицията на френския президент Никола Саркози по случая с българските медици затворници в Либия, предаде Франс прес. Запитана след разговор със Саркози в Париж дали би одобрила визита на френския президент, целяща да съдейства за освобождаването на медиците, тя заяви, че "е добре дошло всяко действие, предприето с цел те да бъдат върнати в Европа". Освобождаването на българските медици още не е факт и преговорите продължават, посочи пред АФП Бенита Фереро-Валднер.
В Триполи може да се окаже, че Саркози крие и друго лице, пише в. "Фигаро".

За по-малко от седмица Франция се завърна в центъра на сложни международни преговори за освобождаването на българските сестри и палестинския лекар, обвинени от либийските власти в заразяването на 438 деца със СПИН. След съпругата си Сесилия, държавният глава на свой ред също ще пристигне в Триполи, за да се срещне с Муамар Кадафи - пътуване, което Елисейският дворец активно подготвя с твърдото намерение за дипломатически успех - освобождаването на сестрите.

Вече седмици президентът и близкото му обкръжение работят в дълбока секретност по този случай. На 29 юни Кадафи и Саркози водят първия си телефонен разговор за българските сестри, припомня "Фигаро". Президентът намеква за евентуално посещение в Триполи и настоява за "значителен жест" в отговор.

Саркози потъна в тази рискована партия покер, която обаче може да му донесе солидни дивиденти, а също и на жена му, пише в заключение изданието.

„Огромни опашки за ток, никой не ще парите", четем в „Монитор"

Огромни опашки се вият пред пунктовете за плащане на токав София. Оказва се обаче, че след търпеливото чакане в зверските юлски жеги, столичани не могат да си платят задълженията, понеже те още не са дошли в пощите.
Абонатите не са получавали бележки за дължими суми от месеци - тази услуга вече не се предлага от електроразпределителното дружество.

"Трябва да отидеш на място, за да провериш какво дължиш. Aко сметката ти е дошла и нямаш толкова пари в себе си ще се наложи да се върнеш отново", негодува пенсионерка на опашката. Според чешката "ЧЕЗ ГРУП", собственик на "Електроразпределение столично" АД, струпването на голям брой клиенти пред касите е "в следствие на извънредното отчитане, породено от промяната в цените на електроенергията (токът поскъпна от 1 юли - б.р)".

От там настояват клиентите им да не ползват само офисите на дружеството, но и тези на Български пощи.

В пощите обаче положението също е трагично. Освен, че има огромни опашки от граждани с безкрайно търпение, част от тях с почуда научават от касиерките, че не могат да платят сметките си. Причината - те просто не са пристигнали. Касиерките пращат изнервените клиенти до централата на "Електроразпределение столично" АД, за да изяснят проблема. Естествено, никой не отива до централата, а на касите има и скандали.

17 годишният Ники за втори път чака чинно на опашката пред пощата до х-л "Плиска", но и този път не е успял да свърши работата. Трябва да плати тока за април.

"Преди ме върнаха понеже сметката не е дошла, сега ми казаха, че нямало такъв абонатен номер. Довечера идвам и ще им потроша прозорците на тия", избухва младежът.

Въпреки, че от месеци бележки по пощите не са пристигали, хората трябва да носят стара сметка, за да могат да си платят новата.

"Както си искат така си начисляват сметките. И касиерките ни хулят и крещят по нас", оплака се жена на опашката пред пощата до х-л "Плиска". Пред пункта на дружеството в столичния квартал "Младост" клиентите пък се пържат на 37 градусовата жега, понеже охраната не позволява да влизат вътре по много, за да няма струпване. Хората са единодушни, че от "тези, дето взеха електроразпределението само ни доят и изобщо не им пука за нас". Но пак се редят.

Успокоението за тях е, че до 10 август тока няма да бъде отрязан на никого и по сметките няма да текат лихви. Само че, повечето от хората дори не го знаят - разпределителното дружество не полага особено старание да ги уведоми.


„Пак нещо като софийско жителство", извежда на първа страница „24 часа"

Всеки, който живее в София, да е длъжен да си направи адресна регистрация, поиска вчера Бойко Борисов.

Законът за етажната собственост трябвало да вмени задължението за всички.

Така ще се знае кой къде пребивава, а стопаните ще носят отговорност за сградите, уточни кметът.

Така задължават и европейските конвенции, мотивира се Борисов.

"От 7-8 месеца правя опит да установя колко хора живеят в София, но няма действаща система за регистрация", призна главният архитект Петър Диков.

„Наш иска $ 15 млрд. от Бил Гейтс, ще му вдига паметник", четем в „Труд"

Пенсионираният строителен инженер от пазарджишкото село Равногор Крум Симизов поиска $ 15 млрд. от най-богатия човек в света Бил Гейтс. С парите щял да направи родното си място туристически рай. Идеята му хрумнала, когато разбрал, че районът около Равногор е обявен за мястото с най-чист въздух в Европа.

Ако Бил Гейтс инвестирал в строежа на хотели наоколо, Симизов щял да му вдигне златен паметник.

„Частници взимат 500 дка дюни в Слънчев бряг", информира „Новинар"

500 дка дюни в Слънчев бряг ще бъдат обявени от публична държавна собственост в частна държавна собственост. Това алармира днес Алеко Кюркчиев от Новото време след среща на седем десни партии за подобряване на местното самоуправление. Според Кюркчиев протоколите вече са подготвени за обсъждане в Министерския съвет. Той подчерта, че при превръщането на 500-те дка дюни в частна държавна собственост те вероятно ще преминат в собственост на АД "Слънчев бряг" - дружество, в което участват частни инвеститори и държавата. Кюркчиев очаква дюните да бъдат разпродадени на частни инвеститори. Той предположи, че зад промяната на собственост стоят икономически интереси около кръгове в БСП и ДПС. Това се подразбирало от факта, че промяната на собствеността щяла да премине през Министерството на околната среда и водите, което се оглавява от Джевдет Чакъров, и Министерството на регионалното развитие и благоустройството начело с Асен Гагаузов.

„Бирата поскъпва в разгара на лятото", научаваме от „Стандарт"

Бирата ще поскъпне с 15% точно в разгара на лятото. Неприятната новина за любителите на пенливата течност дойде от Съюза на пивоварите. Те обясниха, че сушата ги принуждава да вдигат цените. Добивите от ечемик са много слаби и сме принудени да внасяме зърно, съобщиха от сдружението. За производството на килограм малц са нужни около 1,3 кг ечемик. От него излизат пет литра бира. Повишаването на цената на тока също се отразява върху себестойността. Няма да допуснем шоково поскъпване, обещаха пивоварите. Средната цена на половинлитровата бутилка бира е около 59 ст. Българите купуват най-евтината бира в Европа. С 16%, до 69 литра на човек, се е увеличила консумацията на бира в България през първите шест месеца на 2007 г., съобщи председателят на Съюза на пивоварите в България (СПБ) Владимир Иванов. С 32% са скочили продажбите у нас през първото тримесечие. Зимата беше топла и много хора не се отказаха от традиционно лятното питие. Румънците също са допринесли за увеличаване на оборотите. Родното пиво се изнася в Румъния, защото е с 30% по-евтино. Българската бира у нас държи 70% от пазара. Останалата част си делят 8 лицензирани световни марки.

„Бирата поскъпва поне с 10 на сто", четем и в „Труд"

Минимум с 10-15 на сто ще поскъпне българската бира още тази есен. Това прогнозираха от Съюза на пивоварите у нас вчера. Причината за скока е двойното увеличение на изкупната цена на ечемика.

Основната суровина за пивото преди година се е продавала по 170-205 лева за тон, а в момента стойността й е 300-350 лв./т. Освен това производителите на бира трябвало да калкулират увеличението на цената на тока, инфлацията и по-високите работни заплати. В момента заводите все още ползват ечемик от миналогодишната реколта. Увеличението на цените на бирата може да се очаква през септември-октомври, заяви председателят на Съюза на пивоварите Владимир Иванов.

Според шефа на "Карлсберг България" Александър Грънчаров скокът на цените може да достигне 15 на сто, но е възможно да се отложи за началото на 2008 г. Представители на водещия у нас производител "Загорка" се въздържаха от конкретна прогноза за цените, но и според тях "поскъпването на бирата е неизбежно".

„Бирата поскъпва, пием повече", пише „Дума"

С 16% се е увеличила консумацията на бира в България за първото полугодие на 2007 г.. Това обяви председателят на Съюза на пивоварите в България Владимир Иванов. Тази година се отбелязва ръст и на износа на български марки бира. Иванов обясни, че нашето пиво е на изключително високо ниво, но въпреки това се предлага на ниски цени. Увеличението на потреблението в България се дължи освен на ниските цени и на добрата реколта ечемик, както и на добрата икономическа среда.

Очаква се цените на бирата у нас да се увеличат, но това няма да стане шоково, а постепенно, заяви Иванов. Тази година пивото е поскъпнало със 7-10% в сравнение на миналата година.

Иванов добави, че въпреки наличието на световни лидери от пивоварната индустрия в България, българските марки остават предпочитани от потребителите и през настоящата година са се появили още нови марки. Консумацията на бира на глава от населението в България е 69 литра годишно. За сравнение в Чехия тя е 158 литра, а в Турция - 11 литра.

Междувременно вчера Съветът за саморегулация на търговските комуникации на Съюза на пивоварите в България и Федерацията на потребителите в България подписаха меморандум за сътрудничество.

„21 сътрудници на ДС работили в президентството", разбираме от „Новинар"

Общо 21 сътрудници на бившата Държавна сигурност са работили в президентската администрация от 1990 г. насам, съобщи комисията за разсекретяване на досиетата. Шестима от тях още работят за президента Георги Първанов. Това са секретарят по външна политика Емил Вълев, секретарят по анализи и прогнози Добрин Канев, шефът на дирекция "Протокол" Митко Николов, секретарят по външната политика Павлина Попова, шефът на програмата на президента Тодор Велев, началникът на отдел "Церемониал" Анатолий Пазийски. Емил Вълев е бил агент във Второ главно управление на ДС от 1985 г. до 1991 г., когато е снет от оперативния отчет поради здравословни причини. Псевдонимът му е Валентин. Канев е бил секретен сътрудник с псевдонима Петев в периода 1977-1979 г., когато е освободен поради изчерпване на разузнавателните му възможности. Митко Николов е бил секретен сътрудник в Първо главно управление на Държавна сигурност в периода 1985-1991 г. Псевдонимът му е Дипломат. Павлина Попова е била съдържател на явочна квартира и е сътрудничила на Първо главно управление на ДС в периода 1986-1990 г. Псевдонимът й е Сердика.

Тодор Велев е бил агент и секретен сътрудник в Четвърто и в Първо главно управление на ДС в периода 1978-1987 г. Псевдонимът му е Тонич. Пазийски е бил секретен сътрудник в Първо главно управление. Псевдонимът му е Толя.
При Първанов са работили и сътрудниците на ДС Андрей Караславов, шеф на кабинета, Атанас Велчев, директор на дирекция "Протокол", Георги Димитров, секретар по външната политика, Златин Тръпков, секретар по външната политика, секретарят по външната политика Никола Карадимов.

Сътрудниците на ДС по времето на Петър Стоянов са четирима. Това са секретарите по външната политика Атанас Будев, Владимир Филипов и Валентин Петров, както и секретарят по националната отбрана Кирил Василев. Агентите на ДС в администрацията на Желю Желев са шестима. Това са съветникът на вицепрезидента Виктор Алексиев, икономическият съветник Марияна Тодорова, съветникът по Военноморските сили Милан Миланов, съветникът по Сухопътните сили Павломир Кънчев, съветникът по Военноморските сили Петър Странчевски и шефът на отдел "Протокол" Христо Чолаков.

„22-ма агенти до 3-ма президенти", разкрива „24 часа"

22-ма души, работили в администрациите на президентите Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов, са били агенти на бившите тайни служби, преброи комисията по досиетата.

При Първанов са 12, петима са действащи посланици, а трима бивши. Началникът на кабинета Андрей Караславов е посланик в Гърция, работил е за Първо главно с псевдонима Чавдар. Шефът на протокола Атанас Павлов оглавява мисията в Швейцария, бил е агент на II ГУ с името Асенов.

Секретарят по външна политика Георги Димитров, работил за II и I главно, е посланик в Сърбия. Емил Вълев, секретар по външна политика, е експосланик в Брюксел. Бил е сътрудник към II ГУ. Златин Тръпкове бил сътрудник към Първо главно, а днес е посланик в Хага. Посланикът в Осло Никола Карадимов бил агент към IV управление на ДС.

В администрацията на Желев имало шестима агенти, включително вицепремиерът Атанас Семерджиев. При Петър Стоянов работили 4-ма.

Вдигат 3 небостъргача на мястото на "София ленд", информира „Монитор"

Три огромни небостъргача най - вероятно ще бъдат вдигнати на мястото на затворения през октомври миналата година "София ленд", който сигурно ще бъде съборен. Това стана ясно вчера, след като главният архитект на столицата Петър Диков обяви, че фирмата - собственик вече е поискала от общината промяна на статута на комплекса.

Все още не е ясно какво точно иска да строи фирмата там, обясни Диков и не пожела да уточни коя е тя. По последни данни "София ленд" беше собственост на бизнесмена Румен Гайтански - Вълка, но бе обявен за продаване още през април и най - вероятно вече е в други ръце.

"Най - добре ще бъде да дадем разрешение за строителство върху една десета от терена на "София ленд", който е общо 35 дка. Така там ще могат да бъдат вдигнати три модерни небостъргача от по 20 етажа.", съобщи още главният архитект на столицата. Той допълни, че най - подходящо за останала част от терена е тя да бъде превърната в парк за отдих, където да се посъдят дървета и да се поставят пейки.

Каква ще бъде съдбата на терена на "София ленд" обаче ще трябва да решат столичните общинари, тъй като те имат право да променят статута на зоната.
Два нови развлекателни комплекса пък ще бъдат построени в София. Единият ще бъде разположен по поречието на Искър, а другият - около Цариградско шосе.

В момент в общината се готвят проектите за тях.

3 кули вместо "Софияленд", отбелязва „Стандарт"

Три небостъргача се очаква да се извисят на мястото на сегашния "Софияленд". Идеята е на главния архитект Петър Диков.

Според него на бетонната площадка на комплекса могат да се построят двайсететажни сгради, а пространството около тях да се превърне в парк. В общината вече имало дори и заявено намерение да се смени статутът на терена, тъй като по план той е за озеленяване.

"Софияленд" затвори на 16 октомври миналата година. Тогава собствениците от британското дружество "Комплийт ентъртейнмънт лимитед" гарантираха, че комплексът ще заработи отново тази пролет. Поддържаме съоръженията в готовност, но бъдещето на "Софияленд" е неясно, каза управителят му Владо Бонев. Според него всякакви варианти били възможни - както да се строи, така и комплексът да заработи.

Още миналата година обаче се понесоха слухове, че на мястото на сегашния атракцион ще се появят тузарски къщи. Тезата за жилищно строителство се подсилваше и от вестта, че Румен Гайтански - Вълка е купил съседен парцел. Гайтански обаче продаде имота си преди месец, казаха запознати.

София има нужда от развлекателен комплекс, но мястото му е в югоизточните райони, смята арх. Диков. Според него най-подходящо за парк с атракции е поречието на Искър. За там има и екопроект, който предвижда и интензивно залесяване.

„Колоездачи блокират столицата за два дни", четем в „Труд"

В събота и неделя центърът на София ще е под блокада. Този път обаче не заради среща на върха на външни министри или заради американския президент Джордж Буш. Сега столичани ще бъдат подложени на огромни задръствания и неуредици заради млади европейци, които ще въртят педали по "Цариградско шосе".

София е избрана за европейското първенство по колоездене за юноши и девойки. Политическите посещения носят престиж на страната ни, но какво печелим от тази спортна проява, чудеха се вчера столичани.

Бизнесът също изпадна в шок от решението на Столичната община да отреже движението по няколко от най-важните пътни артерии. Според мениджъри на търговските вериги, които имат офиси по бул. "Цариградско шосе", това ще нанесе огромни загуби на компаниите. "Научих за решението едва вчера от вестниците, заяви за "Труд" шефът в "Техномаркет" Петя Китова. Никой от общината не счете за нужно да ни уведоми за промените в движението", недоволстваше тя. Китова беше категорична, че затварянето на булеварда ще блокира работата на магазина. Обикновено в събота и неделя се правят доставките на бяла и черна техника. Сега ръководството на веригата се опитва да изтегли част от тях по-рано. Но в последния момент това трудно се организира.

„Парламентът върна защитата на Странджа", научаваме от „Новинар"


Природен парк Странджа остава защитена територия, след като вчера парламентът прие на второ четене промените в Закона за защитените територии. В най-важния от текстовете се казва, че административните актове за обявяване на защитени местности няма да подлежат на обжалване по съдебен ред. Образуваните и неприключили съдебни производства срещу такива актове се прекратяват. Текстът беше единодушно подкрепен от гласувалите 106 депутати. Според заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев новата промяна в Закона за защитените територии автоматично отменя решението на тричленния състав на ВАС за парк Странджа. Той поясни, че все пак има защитени територии, при които се допуска всякакъв вид собственост и строителство при определени условия.

„5 посланици ченгета от ДС", четем в „Стандарт"

5 действащи посланици са били агенти на бившата Държавна сигурност. Това са дипломатите ни в Гърция, Лихтенщайн, Холандия, Норвегия и Сърбия - Андрей Караславов, Атанас Павлов, Златин Тръпков, Никола Карадимов и Георги Димитров. Това стана ясно от справката, която комисията по досиетата публикува вчера на сайта си. Проверката обхваща всички, които са били на "Дондуков" 2 от началото на прехода досега. И петимата дипломати бяха част от екипа на Георги Първанов по време на първия му мандат. Те заминаха зад граница с негови укази.

Първият ни човек в Гърция Андрей Караславов се е подвизавал в Първо главно управление на ДС под псевдоним "Чавдар". В продължение на 9 години той е работел за външното разузнаване на държавата в бившата ФРГ. Свален е от отчет през 1991 г. Караславов бе началник на кабинета на Георги Първанов от 2002 г. до март т.г.

Ексшефът на президентския протокол Атанас Павлов пък работел за вътрешното разузнаване на ДС. Настоящият ни пълномощен посланик в Лихтенщайн и Швейцария е бил агент "Асенов" към Второ главно управление на ДС от 1976 г. С досиета към ДС са и тримата бивши секретари по външната политика на Първанов - Златин Тръпков, Георги Димитров и Никола Карадимов. Тръпков, който от половин година ни представлява в натовската Холандия, е работел като секретен сътрудник на Първо главно управление под псевдоним "Тарасов". Свален е от отчет през 1991 г. заради "прекъсване на връзката". С констатацията "невъзможност да бъде използван в новите приоритетни задачи на НРС (наследника на Първо главно управление)" пък е приключила кариерата в ДС на първия ни дипломат в Белград Георги Димитров. Посланикът ни в Сърбия е с два псевдонима - "Антон" и "Боил". Причината е, че преди да се прехвърли в Първо управление, е работел за вътрешното разузнаване.

Агент "Андрей" пък е бил посланикът ни в Норвегия и Исландия Никола Карадимов. Той е работел за Четвърто управление на ДС. Други трима бивши наши дипломати - в Австрия, Аржентина и Великобритания, също са били агенти на бившите служби. Това са шефът на церемониала на Първанов Анатолий Пазийски и секретарите по външната политика на Петър Стоянов - Атанас Будев и Валентин Петров. С досие е и бившият представител на страната в Пакта за стабилност - Владимир Филипов.

От общо 21 президентски съветници с досиета 12 са бивши или настоящи секретари на Първанов. Един от тях е работел освен за настоящия държавен глава и за първия демократично избран президент Желю Желев - Петър Странчевски, който е бил агент "Камен". С досие е и бившият ни посланик в щабкваpтирата на НАТО в Брюксел Емил Вълев, който от няколко месеца е секретар по външната политика на Първанов. ДКСИ дълго време отказваше да издаде сертификат на Вълев за класифицирана информация.

В продължение на 4 години самият Георги Първанов се е водел на отчет към Първо главно управление на ДС, става ясно от справката. Първанов е станал секретен сътрудник "Гоце" на 4 октомври 1989 г. - само месец преди началото на демокрацията. Предложен е за сваляне от отчет през 1993 г. Иначе, както самият Първанов обясни, в досието му има само разписка, два картона, регистрационна бланка. Данните от комисията обаче се разминават с твърденията на водещия му офицер Цвятко Цветков. Миналата година пред медиите той обяви, че през есента на 1989 г. Първанов загубил интерес към сътрудничеството с Първо главно.

"Славейче" и "Дипломат" пеели в президентството, отбелязва „Монитор"

Агенти на бившата Държавна сигурност със звучните псевдоними "Славейче" и "Дипломат" са били прибрани на служба в Президентството от началото на демократичните промени у нас до днес.

Общо 21 души, назначени като съветници или секретари в президентските администрации на Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов са работили под различни имена и на различни длъжности в управленията на ДС. Това става ясно от решението на Комисията по досиетата, публикувано на сайта й вчера.

Най-много са сътрудниците на Държавна сигурност работили при президента Георги Първанов в миналия и сегашния му мандат - общо 11 души. Петима от тях са служители в президентството и в момента.


Самият Първанов е вербуван като секретен сътрудник "Гоце" от 1989 до 1993 година. По това време той работил в Института по история на БКП като научен сътрудник и като директор на Центъра за исторически и политологически изследвания към Висшия съвет на БСП. Документите, въз основа на които е установено, че Първанов е служил на ДС, са документ за изплатена сума, доклади от ръководилия го щатен служител, два картона, регистрационна бланка и дело.

След обявяването на решението на Комисията по досиетата, на сайта на президентството бе публикувано съобщение в което се казва, че държавният глава ще "изиска спешно документите, с които тя разполага". Те щели да бъдат публикувани на интернет страницата на президента, незабавно след тяхното получаване.

Бившият вицепрезидент на България ген. Атанас Семерджиев с псевдоним "Славейче" бил съдържател на квартира, в която се срещали сътрудниците и агентите на ДС в периода 1953-1958 година, съобщиха още от Комисията по досиетата. Семерджиев спрял да работи за ДС през 1958 год., тъй като се преместил в нова квартира, неудобна за явките.

Ген. Семерджиев сменил квартирата и станал неудобен за явки на ДС.
Генералът беше и министър на вътрешните работи в правителствата на Георги Атанасов и Андрей Луканов от края на 1989 до средата на 1990 година.

Секретният сътрудник на ДС с кодово име "Дипломат" все още работи при президента Първанов. Това е шефът на дирекция "Протокол" Митко Николов. Той работил в Първо управление на ДС между 1985 и 1991 година.

Най-малко са били сътрудниците на бившата ДС по време на мандата на Петър Стоянов. Двама агенти и двама секретни сътрудници са работили на "Дондуков" 2 между 1997 и 2001 година.

Шест бивши ченгета пък са били на щат при първия демократично избран президент Желю Желев.