24 часа

Болниците се отчитат на всеки 3 месеца

До 25 юли всички държавни болници ще трябва да изпратят общ отчет за дейността си до здравното министерство.

Отсега нататък те ще се отчитат на всеки 3 месеца. Това ще става според изискванията на нов единен стандарт за финансово управление на държавните болници, който здравният министър Кирил Ананиев депозира в петък в парламента. Той цели да подобри финансовото управление на държавните болници и ще влезе в сила от началото на април, съобщиха от здравното министерство. Според министъра е така подготвен, че и частните болници ще поискат да го следват.

Труд

Запазваме канала за комуникация с Русия

Запазваме канала за комуникация с Русия. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността. Посланик Бойко Коцев се връща в Москва след Великден. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов вярва на Великобритания, иска действия.

Монитор

Баш майстори самозванци чистят комините ни

Баш майстори самозванци без тапии чистят комините ни. Оказва се, че у нас има един-единствен сертифициран коминочистач. Това коментира пред "Монитор" председателят на Национална занаятчийска камара Иван Влаев. Това е Делян Ангелов от Велико Търново. Момчето е завършило право, но има издаден сертификат да извършва тази дейност от около десет години. В същото време фирми предлагат масово услугата, като тя се извършва предимно от строители, а не от професионални коминочистачи. Проверка на "Монитор" показа, че дори графикът им е препълнен и затова хората чакат с дни, за да може някой да се отзове на адрес.

Почистването на комин с един отвор излиза около 50 лева, като в някои градове може да струва и 35 лева.

Стандарт

Реки повредиха оградата на турската граница

Придошлите води на реките Фишера и Тунджа са повредили част от оградата по българо-турската граница край свиленградското село Маточина и град Елхово, съобщиха от Гранична полиция.

От МВР са осигурили денонощни патрули в повредените участъци по съоръжението, което е стратегически обект и от значение за националната сигурност.

Сега

ГЕРБ и БСП се скараха оперетно как точно да не изгонят руски дипломати

Докато Съветът по сигурността към МС заседаваше заедно с българския посланик в Москва Бойко Коцев по случая "Скрипал" и по българската позиция по въпроса, в парламента ГЕРБ и БСП се скараха как България не бива да гони руски дипломати - с декларация или без. Предложението за декларация бе на БСП, но бе отхвърлено от ГЕРБ. По-късно Тома Биков от ГЕРБ коментира пред БНТ, че декларация на парламента тактически ограничава действията на правителството, а Корнелия Нинова поздрави премиера Борисов за отказа да бъдат експулсирани руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

Капитал дейли

Власт и опозиция: Няма да гоним руски дипломати

България няма да гони руски дипломати заради случая "Скрипал". Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Съвета по сигурност, в който влизат министри, ръководителите на службите и представител на президента Румен Радев. На срещата присъства и посланикът на страната ни в Русия Бойко Коцев, който беше извикан от Москва за консултации. След заседанието Борисов обяви, че съветът счита, че "към този момент" не трябва да се гонят дипломати от Руската федерация и уточни, че се очакват повече доказателства.