Избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция и реакциите в Европа и у нас са сред водещите теми на вестниците във вторник.

"Спечелването на избоpите във Фpанция от Еманюел Мaкpон е глъткa въздyx за Евpопейсĸия cъюз. Това заяви политологът Пъpван Симeонов във вpъзкa c pезyлтатите от пpезидентcĸите избоpи във Фpанция пpед "Фокyc". По дyмите мy това е глъткa въздyx и за идеята за задълбочаване и pазшиpяване на евpопейсĸaта интегpация..." - в. "24 часа".

"Европейските лидери приветстваха победата на Еманюел Макрон като вот за европейско единство и като удар върху силите, опитващи се да яхнат вълната на миналогодишния вот за Брекзит. 39-годишният Макрон победи националистката Марин льо Пен с около 66%. Льо Пен нападаше остро Европейския съюз по време на кампанията си и обещаваше подход тип "Франция първа", подобен на посланието на Доналд Тръмп в САЩ. "Вашата победа е победа за силна единна Европа и за германско-френското приятелство", писа в "Туитър" говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също писа в социалната мрежа: "Поздравления на френския народ, че избра свободата, равенството и братството вместо тиранията на фалшивите новини" - намек за лъжливите текстове по адрес на Макрон, разпространени в интернет в последните дни. Британският премиер Тереза Мей отправи "топли поздравления" към Макрон и заяви: "Франция е един от най-близките ни съюзници и очакваме с нетърпение да работим с новия президент по редица общи приоритети". Италианският премиер Паоло Джентилони писа в "Туитър" "Ура за президента Макрон! Има надежда за Европа!" Изборите във Франция бяха най-важните за европейското единство от цялата поредица важни вотове, пред които са изправени различни държави тази година. През март крайнодесният Герт Вилдерс остана втори на парламентарните избори в Холандия, а засега канцлерът Ангела Меркел има комфортно предимство пред опонентите си в Германия за изборите през есента. Евентуална победа на Льо Пен масово се смяташе за началото на края на ЕС, който се крепи на сътрудничеството между Париж и Берлин и който бе създаден с основната цел да предотврати нова война между двете главни сили на континента..." - в. "Дневник".

"Световните медии приветстват триумфа на проевропейския центрист Емануел Макрон на президентските избори във Франция, но изразяват и предпазливост за предстоящите задачи. Оповестявайки резултатите, "Файненшъл Таймс" предупреди, че "победата на Макрон е непълна", а изборната надпревара "легитимира крайната френска десница, френското, както никога досега". "Ако г-н Макрон се препъне, не е ясно какво ще спре г-жа Льо Пен през 2022 година", пише влиятелният вестник. "Гардиън" също предупреждава за трудния път, който предстои, но и приветства френските избиратели, които са направили Европа по-сигурна с избора на Макрон. Десният всекидневник "Дейли мейл" подчертава красноречивата победа на Макрон. "Макрон изпревари с цяла миля", написа изданието. Левият вестник "Либерасион" , един от основателите на който бе Жан-Пол Сартр, просто обяви " "Добре игра" до портрет на Макрон. "Макрон е избран", се казва в сайта на изданието, където са публикувани и няколко снимки на 39-годишния победител. "Ще направя всичко, което мога, за да съм достоен за доверието", е цитиран бъдещият държавен глава . Десният "Монд" публикува голяма снимка на Макрон, а в сянка е победената съперничка Льо Пен... Консервативният всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" написа: "Европа избегна кошмара". "Немислимото е избегнато: Франция няма да бъде водена от жена от най-крайната десница. Ясната победа на Емануел Макрон дава увереност, но Европа не трябва да храни никакви илюзии" . Левият всекидневник "Тагесцайтунг" написа, че "убедителната победа на Макрон е огромно облекчение за Франция"..." - в. "Сега".

"Държавният глава поздрави новоизбрания френски президент Еманюел Макрон в Туитър."Ще работим заедно за по-силна и справедлива Европа", написа Румен Радев в профила си в Туитър." - в. "Труд".

"Франция направи своя избор за единството на Европейския съюз, обяви на страницата си във "Фейсбук" лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Поздравявам Еманюел Макрон за победата и му желая успех в намиране на верните решения за общото ни европейско бъдеще", написа още Нинова. " - в. "Стандарт".

"Борисов честити победата на Макрон "Поздpавления на фpанцyзите, които избpаxа Евpeпo днеc. Поздpавления, Еманyел Мaкpон!". Това напиcа пpемиеpът Бойко Боpиcов в cоциалната мpежа Тyитъp..." - в. "24 часа".

"Министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Еманюел Макрон по повод постигнатия убедителен резултат на изборите за президент на Франция, съобщи правителствената пресслужба. В нея премиерът Борисов отбеляза, че категоричната подкрепа за кандидатурата на Макрон е потвърдила желанието на френския народ за съхраняване на европейските ценности, принципите на свободата и демокрацията. "Уверен съм, че отношенията между България и Франция ще продължат да се развиват динамично за просперитета и благото на нашите народи в обединена и силна Европа", написа българският премиер. Президентът Румен Радев отправи поздравленията си чрез "Фейсбук". "Поздравявам Еманюел Макрон за убедителната му победа на президентските избори. Без Франция няма Европа", написа българският държавен глава. "Вотът на френския народ потвърждава неговата привързаност към споделените ни ценности: свобода, солидарност, единство в многообразието и споделени отговорности за общото бъдеще на Съюза", написа Радев. "Вярвам, че Еманюел Макрон, който въплъти тези очаквания на французите и на всички убедени европейци, ще вложи тази политическа енергия в укрепването на единството на ЕС, което днес е поставено на изпитание. Убеден съм, че Франция избра президент, който ще работи за родината си със същата страст, с която тя го издигна, припозна и избра за свой лидер", пише президентът Радев в социалната мрежа." - в. "Дневник".

Вестниците съобщават също, че в Чикаго са наименувани кръстовище и улица на Алеко Константинов.

"Алеко Константинов се върна в Чикаго В Чикаго вече има кръстовище и улица, които носят името на българския писател, общественик и ентусиазиран турист Алеко Константинов." - в. "Дневник".

"В Чикаго беше открито официално кръстовище "Алеко Константинов", съобщава сайтът BG Voice. Табелата е монтирана на североизточния ъгъл на West Irving Park Road and North Hamlin Avenue. Пред входа на First Bulgarian Center) беше проведена тържествената церемония по именуване на кръстовището на името на големия български писател Алеко Константинов, известен с прякора Щастливеца. На откриването присъстваха генералният консул на Република България в Чикаго Иван Анчев, общинският съветник за 45-и район на Чикаго Джон Арина, който прокара предложението за преименуването, представители на местната общинска и градска власт, български обществени и културни организации." - в. "Стандарт".

"В Чикаго беше открито кръстовище на името на българския писател и общественик Алеко Константинов. "Днес имаме кръстовище на името не един от най-обичаните и може би най-актуалните за времена като тези, в които живеем, писатели - Алеко Константинов", разказа пред bTV журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от години живее в Чикаго. Идеята е отпреди няколко години, а за реализирането помогна българското консулство в града, разказва още той. Преди около седем години Гаспаров заедно с един от най-ярките членове на българската общност в Чикаго - писателят Георги Витанов-Богат, основават клуб за подпомагане на български писатели в чужбина. Днес това е Съюзът на българските писатели на САЩ и по света, който поема инициативата за кръстовището. "Американците приеха много радостно идеята", споделя Гаспаров. Мястото на кръстовището е знаково. Именно там се намирал един от първите центрове, в който се събирали българските мигранти в САЩ през 90-те години. И днес българските творци се събират там, обсъждат идеи и свои творби, които събират и издават в свой алманах.
Тази година се навършват 120 години от убийството на Алеко Константинов." - в. "Сега".

В. "Труд" информира, че КАТ провежда засилени проверки в рамките на седмицата на ООН за пътна безопасност:
"Екипи на КАТ започнаха масирани проверки в рамките на четвъртата глобална седмица на Организацията на обединените нации (ООН) за пътна безопасност. Акцията ще продължи 7 дни под мотото "Спаси живот! Намали скоростта!". Това е опит за пореден път да се въздейства върху високите скорости по българските пътища, съобщиха от МВР. Пътна полиция планира да ограничи движението с пълна газ чрез три специализирани операции. При първата автопатрули ще следят за скоростта край училищата в пикови часове - преди започване и след приключване на учебните занятия. При втората екипи на КАТ ще се разположат в участъци с повече катастрофи. При третата ще се обърне внимание на селата, където скоростта ще се контролира с технически средства от патрулни автомобили. И в трите операции ще се използват всички налични мобилни и стационарни камери, казаха от КАТ. Началото на Глобалната седмица съвпада с последния от почивните дни в началото на май, което предполага засилен трафик. Катаджиите разпространиха съвети за безопасно придвижване. Те гласят: Осведоми се за промените в Закона за движението и за прогнозата за времето; Вземи нужните документи - лични и на колата; Провери спирачките и фаровете; Зареди с миещ препарат за чистачките и гориво; Провери гумите; Запаси се с вода и храни; Използвай предпазните колани; Не шофирай пил и без книжка; Спазвай пътните знаци; Бъди особено внимателен към пешеходците, колоездачите, мотористите и децата; Ако зад теб се образува колона, отбий и я пропусни; Прави чести почивки; Не предприемай рискови маневри; Не се движи по аварийната лента. КАТ напомня, че при неплатени глоби на пътя може да бъде отнета шофьорската книжка, а автомобилът да бъде спрян от движение до заплащането на дължимото."