Перспективите за увеличаване на доходите са сред актуалните теми на съботните вестници.

"Очакваме да се увеличат приходите от борбата с контрабандата, така че догодина да можем с още 10% да вдигнем доходите. Това каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус", след като от началото на тази година правителството вдигна заплатите в администрацията средно с 10 на сто. Премиерът направи изказване на конгреса на синдиката "Подкрепа" след като по-рано днес проведе среща със службите в новия център за контрол на търговията с горива. "Затова трябва да има спокойствие, приходните агенции да работят, за да може да има какво да разпределяме", каза Борисов. Премиерът отбеляза, че за първи път износът на България към Германия надхвърля вноса и според него сега е моментът "тази инерция да се удвои, утрои, за да ги настигаме, защото тези разлики и парадокси в заплащането в различните сфери са факт". Той подчерта, че за да има ръст на доходите трябва да е по-мощна икономиката и именно затова България кандидатства за членство в еврозоната. "Това гарантира да не сме във втората скорост на Европа", заяви Борисов. "Трябва ни огромен работен потенциал, за да могат заводите да работят и то самите работодатели вече схващат, че ако не повишават доходите, ще им избягат работниците", изтъкна премиерът. "Вчера Европейската комисия отчете, че България по финансово-икономически параметри е в петицата на Европа", заяви премиерът. Във вчерашната прогноза на Брюксел България е на пето място по очакван растеж през 2019 г. - с 3.6%, минимално понижение спрямо есенната прогноза с 0.1 процентни пункта." - в. "Дневник".

"Общото увеличение, с което общинските и областните болници ще могат да разполагат, е 66 млн. лева - 28 млн. лева за общинските и 38 млн. лв. за областните болници. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг след среща на премиера със Сдружението на общинските болници. "С този ресурс на първо място ще дадем възможност за увеличение на заплатите на работещите в общинските и областните болници", подчерта министърът. Той допълни, че в общинските лечебни заведения това повишение ще е между 25 и 40%. Между 10 и 15% е увеличението при областните болници. Най-голямо ще бъде увеличението при работещите в малките болници. От сдружението на общинските болници заявиха, че са доволни и това е една стъпка, която ще помогне за подобряването както на малките лечебни заведения, така и на работещите в тях. Освен финансово подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделяни средства и за нормалното функциониране на общинските болници, тъй като те извършват редица дейности, поясни още Ананиев." - в. "Стандарт".

Разногласията между правителството и президента продължават да са сред водещите теми.

"Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира в предаването "Панорама" по БНТ въпроса за разногласията между правителството и президента относно позицията на България за ситуацията във Венецуела. Захариева сподели, че е останала изненадана от разногласията с държавния глава и несъгласието му с позицията на кабинета относно кризата във Венецуела. В неделя получих есемес от президента с това, което той после обяви публично. Така или иначе, отговорността по външната политика е на правителството. В интерес на истината, мен ме боли, защото много ми се иска по важни външнополитически теми България да говори в един глас, заяви Захариева... "Венецуела повече от година и половина е с изключително тежка хуманитарна ситуация, правят се опити за диалог, тоест това не е тема, изникнала в последния един месец. В никакъв случай България няма някакви сериозни геополитически интереси, но когато няма основни хранителни продукти, няма аспирин, болниците не работят и нашите много близки съюзници - Португалия и Испания призовават за мирен процес, за демократични принципи... ние не можем да останем безучастни. Там е глас или глад - тоест ако ти не гласуваш за този, когото трябва, в случая Мадуро, тогава оставаш гладен. Призивът е да дадем шанс на венецуелците сами да изберат кой да ги управлява." - в. "Труд".

"С позицията си за Венецуела Румен Радев се строи на грешната страна. Остана изолиран в ЕС, но пък се оказа в компанията на Ердоган, Путин, Си Цзинпин и други "защитници" на демокрацията. Защо го прави? Коментар от Даниел Смилов за "Дойче веле": Българският президент Румен Радев - държавен глава на страна - членка на ЕС и НАТО - учуди света с позицията си за Венецуела. Докато колегите му признаха Хуан Гуайдо за временен президент или поне призоваха за нови избори, Радев на практика подкрепи оставането на Николас Мадуро на власт - човека, довел страната си до безпрецедентна икономическа разруха и сумарен срив на БВП от над 60%. За сравнение - Голямата депресия през 30-те години на миналия век е причинила над два пъти по-малък спад на икономиките в Германия и САЩ. Българският президент сметна за необходимо да разпрати следното съобщение по повод драмата в южноамериканската страна: "България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция." С това послание той бързо остана самотен в ЕС. Салвини от Италия, която блокира приемането на обща европейска позиция, впоследствие нарече Мадуро "престъпник" и поиска нови избори. Дори чешкият президент Милош Земан - комунист и приятел на Путин - покани Гуайдо на официална визита в страната си. Така Радев се оказа изолиран в ЕС, но пък се намери в компанията на Ердоган, Путин, Си Цзинпин и други автократи, изявяващи се като "защитници" на демокрацията и конституционализма във Венецуела (но не и у дома). Какво всъщност прави българският президент? Картината на съветския художник Фьодор Решетников "Опять двойка" може би обяснява поведението му - неподготвен за международната политика, ученик носи поредната слаба оценка по този предмет. Всички го гледат с укор, само кучето му се радва. Ако нещата свършваха дотук, ситуацията щеше да е жалка, но разбираема. Грешки стават, а и президентът има все пак още три години за поправка. Проблемът е, че при нас на двойката му се зарадва не само кучето, но и цяла основна и по документи проевропейска партия - БСП. Корнелия Нинова, в ролята на майката, вместо да помисли за дърпане на уши или други по-хуманни дисциплиниращи мерки, насърчи ученика си: "Нашата позиция е ненамеса във вътрешните работи на трета държава. Прилагане на международното право и на върховенството на закона. Поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела - за намиране на мирно и спокойно излизане от ситуацията." В същото време Румен Радев получи телевизионно одобрение и от самия Решетников (не художника Фьодор Павлович, а генерала Леонид Петрович - човек на руското външно разузнаване, бивш директор на Института за стратегически изследвания и настоящ говорител на интимните мисли на българската левица)..." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на външнополитически теми от Европа и Балканите.

"Екатерина Захариева коментира и напрежението между Италия и Франция през последната седмица. Тя обясни, че обострянето на отношенията между двете държави тлее от една година. Връщането на посланика е прецедент, за който нямам спомен дали се е случвал между други две държави членки на ЕС, каза още Захариева. Вицепремиерът изложи позицията си и по казуса дали страната ни трябва да купи къщата на автора на "Железният светилник" Димитър Талев в Прилеп... "България трябва да прави всичко възможно, за да пази културно-историческото си наследство и ако тази къща се продава, страната трябва да направи всичко възможно, за да я купи." Надявам се България да бъде една от първите държави, които ще ратифицират договора за започване на преговори за присъединяване на Македония към НАТО. Там има една много важна глава в преговорите за членство и тя е добросъседски отношения, допълни вицепремиерът." - в. "24 часа".

"Гръцкият парламент гласува протокола за присъединяване на Македония към НАТО. Гръцкият парламент гласува тази вечер протокола за присъединяване на бившата югославска република към Алианса. Опозицията лицето на десните консерватори от "Нова демокрация" правят опит да блокират договора, като обвиняват СИРИЗА в нарушение на Конституцията. Критиките на опозицията са, че участието на Скопие в НАТО ще доведе до по-голяма несигурност в региона... За да бъде ратифициран договорът, е нужна подкрепата на минимум 151 депутати в 300-местния парламент на страната." - в. "Сега".

"НАТО ще проговори и на македонски. Северноатлантическият алианс ще започне да използва термина "македонски език" след пълното завършване по процедурите, изисквани от Преспанския договор, съобщава Македонската информационна агенция, цитирана от Канал 3. Това отговорили официални лица от Алианса на запитване на македонски журналисти защо по време на излъчването на подписването на протокола по присъединяване на Македония от 29-те страни-членки другите езици са били изписани, а вместо "македонски" имало картинка на знамето на страната." От НАТО обяснили, че въпросът е чисто технически и когато завършат всички административни стъпки по влизането в сила на Преспанския договор, на сайта на НАТО ще пише "македонски език". Неофициално, обаче, имало натиск от Гърция да не се използва този термин, защото бил "деликатен", а в гръцкия парламент все още предстои ратифицирането на протокола по присъединяването. От НАТО не искали остри реакции, които биха могли да застрашат процеса за присъединяване на Македония, твърдят от МИА." - в. "Стандарт".