Правителство. 

"Сега":

Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство

Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство. Това са съобщили от партията, предаде БНР.

Днес всъщност разговори нямаше, но се разбра, че Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев ще са в екипа, който ще преговаря с евентуалните партньори.

Също така днес в централата на ГЕРБ нямаше преговори, но са били обсъдени детайли за предизборната програма, която сега вече трябва да бъде превърната в управленска, едва тогава ще бъде и предложено за обсъждане с други евентуални партньори, каза Лиляна Павлова, а приоритети се очертава да бъдат социалната сфера, също така реформата в администрацията, както и още реформи, които ще бъдат обсъдени и тогава предложени на партньорите.

 

Обвинение. 

"Монитор":

Семерджиев с обвинение, заплашвал шефка на агенция 

 

Специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на служебния вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев. Поводът е, че той е отправил заплахи за уволнение към директора на една от изпълнителните агенции към МЗ, в случай че не назначи за свой заместник посочено от него лице, става ясно от съобщение на СГП.

Семерджиев е отправил заканите си на 24 март, като заявил на висок тон: "Мога да ви уволня, мога и да ви направя други неща". И дал срок до 27 март да му бъде докладвано за назначаването на посочения от него човек. Той дори заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето, което било свързано с фирми в здравния сектор и че няма да го слуша нито секунда повече.

На Семерджиев е наложена мярка за неотклонение "подписка", а разследването продължава.

 

Доходи.

"Труд":

КНСБ очаква 120-150 лева средногодишен ръст на заплатите

Очакваме 120-150 лв. средногодишно увеличение на заплатите, което кореспондира и надминава обявените намерения на партиите по време на предизборната кампания. Това обяви на пресконференция във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той апелира партиите да намерят формула и да съставят правителство възможно най-скоро, тъй като забавянето носи рискове за икономиката ни. По неговите думи процедурата по изготвянето на Бюджет 2018 е напреднала значително, а именно там трябва да бъде отразено обещаното увеличение на доходите.

Втората важна причина за увеличението на заплатите е свързана и със задържането на кадрите. Пламен Димитров припомни статистиката, според която от 2008 г. насам близо половин милион българи в активна възраст са отишли на гурбет. Той опроверга категорично твърденията, че производителността на труда у нас е ниска и поради това и заплащането не е високо."

 

Бежанци. 

"Монитор":

Спор в кабинета за отмяната на наредбата за бежанците

 

Отмяната на наредбата за бежанците е предизвикала спор на извънредното заседание на служебния кабинет в петък.

Резерви за това са изказали четирима министри, показва стенограмата от срещата, която бе публикувана днес. От нея става ясно, че вицепремиерът Малина Крумова, външният министър Ради Найденов, както и образователният и правосъдният - Николай Денков и Мария Павлова, са имали обструкции по точката. Крумова предупреждава колегите си, че има опасност страната ни да бъде наказана със спиране на еврофондове от страна на Брюксел. "...Включително да се стигне до използване на някои механизми, които са им дадени по отношение на санкциониране на държавата ни във връзка с кохезионни плащания", казва Крумова. Именно по нейно предложение се съкращава и срокът, в който новата наредба трябва да е готова - до 7 април, а не до края на месеца.

Външният министър Ради Найденов пък притеснява как това ще се отрази и възприеме от Европа. 

 

Данъци и такси. 

"Дума":

През следващите няколко години такса смет ще нарасне с до 20%

 

Такса смет ще поскъпва с до 20% през следващите няколко години. Това предвижда публикуваният законопроект за промени в Закона за местните данъци и такси. От 2021 г. задължително ще се промени формулата за изчисляване на таксата за битовия отпадък, но дотогава общините имат преходен период.

С предложените промени се въвежда методиката "замърсителят плаща", като са предложени няколко начина на изчисляване на обема на битовия отпадък, изхвърлян от домакинствата - чрез торби, спрямо вместимостта на съдовете или на броя на хората, живеещи в имота. Тъй като това може да доведе до сериозно оскъпяване на таксата, от финансовото министерство дават гратисен период на общините до 2021 г., в който да не прилагат новите принципи по тяхна преценка. В този период таксата не може да поскъпва повече от 20 на сто на година.