Трусовете в коалицията на патриотите са сред водещите теми на петъчните вестници.

"Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се разбрали да не изнасят повече пред медиите конфликтите си и взаимните обвинения в лобизъм, да не гостуват в студиа с нападки един към друг, а да изясняват и решават споровете си в тесен кръг. Това стана ясно от изявленията на лидерите след извънредна двучасова коалиционна среща вчера. До кризисната сбирка се стигна след скандал заради поправки в приватизационния закон, предложени от депутати на "Атака" и ВМРО. Текстовете бяха наречени от вицепремиера и председател на НФСБ Валери Симеонов "спасяването на редник Киро". Симеонов имаше предвид, че промените ще спестят на собственика на БМФ Кирил Домусчиев плащането на около 58 млн. лв. за неизпълнение на приватизационния договор. В отговор лидерът на "Атака" Волен Сидеров контраатакува, че по Нова година Симеонов е лобирал за "редник Цеко", имайки предвид банкера Цеко Минев и искането на Симеонов за изменение на концесията на "Юлен" в ски зоната над Банско. Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че страстите са се уталожили и партньорите се разбрали да изработят график за редовни срещи между парламентарните групи и правителството, за да не стигат повече до обвинения през медиите. "Имаше някои неразбирания между парламентарните групи, главно по законопроекти. Мога да кажа, че по начина, по който се разбрахме да функционира коалицията, това ще бъде избегнато. Разбрахме се да работим и да обсъждаме спорните текстове. Изяснихме мотивите за спорните законопроекти. От тук нататък мисля, че няма да се налага да влизаме в такъв обяснителен режим", заяви Борисов. Лидерите на "Атака" и на ВМРО също обещаха да не правят достояние на журналистите взаимните си обвинения в защита на олигарси..." - в. "Сега".

"Коалицията е стабилна и осъзната." Това заяви Борисов след срещата на коалицията, на която присъстваха вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, както и съпредседателят на патриотите Волен Сидеров... Премиерът коментира обвиненията в лобизъм по конкретни законопроекти.

"Изяснихме мотивите за спорните текстове, както и това как ще действаме по ветото, така че оттук насетне няма да се налага да влизаме в такъв обяснителен режим", заяви Борисов..." - в. "Труд".

"Междуличностните отношения нямат значение. Благодаря на колегите, че загърбиха своето его. Всички признахме за това, което сме сгрешили или не сме били достатъчно организирани, за да поддържаме нормалния диалог между коалиционните партньори, и в голямата и в по-малката коалиция. Те сега са изгладени", заяви премиерът Борисов пред журналисти след края на срещата, цитиран от "Фокус". Според него в управляващата коалиция няма спорна тема, която да не може да се решим с необходимия компромис в интерес на обществото. "Имаше някои неразбрания между парламентарните групи, главно по законопроекти. Мога да кажа, че по начина, по който се разбирахме да функционира коалицията, това ще бъде избегнато", допълни той. Изготвен е график за срещи между парламентарните групи и правителството, така че занапред да не се налага "обяснителен режим". "Параметрите, по които държавата работи в момента - финансови и икономически, БВП са най- добрите за всички времена на тази държава", "Безработицата е рекордно ниска, инвестициите са в индустрията. Всички програми и еврофондове работят. Имахме изключително успешно европредседателство. От срещата 16+1 произлязоха доста европейски инициативи", напомни Борисов. Напрежението в патриотичната формация, съставена от три партии, довело до взаимни обвинения в лобизъм, се подклажда както от законодателните инициативите на вицепремиера Валери Симеонов (НФСБ) за борба с шума и с рекламата на хазарта, така и с проектите за промени в законите за приватизацията и за горивата, внесени от депутати от ВМРО и "Атака", на които Симеонов рязко се противопостави..." - в. "Дневник".

"До сериозен сблъсък стигнаха днес депутати от Обединените патриоти в сградата на Народното събрание, съобщи бТВ. Валентин Касабов от НФСБ се скарал с лидера на "Атака" Волен Сидеров в стаята на парламентарната група. Сидеров обяви, че Касабов го е бутнал. "Изнервен е. Според мен се държи неадекватно. Вчера говори някакви несъстоятелни неща, че аз не съм председател на групата. Аз съм председател на групата и съм избран от цялата група, включително от него. Ако на него не му харесва, да напусне групата", каза лидерът на "Атака" по адрес на Валентин Касабов. Касабов пък нарече "измислици" обвиненията на Сидеров, както и информацията, че ще напусне парламентарната група на Обединените патриоти. На помощ на Волен Сидеров се притече лидерът на "Воля" Веселин Марешки. "Чух, че бият Волен и идвам да го защитя. Няма да допуснем нападатели да го тормозят физически", каза Марешки. От опозиционните партии коментираха, че Валентин Касабов е бивш боксьор и ако наистина беше ударил Сидеров, последствията щяха да са по-сериозни..." - в. "Стандарт".

Вестниците съобщават също, че парламентът подкрепи президентското вето ветото върху промените в приватизационния закон.

"Депутатите подкрепиха ветото на президента върху текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, приети от Народното събрание на 18 юли 2018 г. При гласуването на закона в зала 185 депутати бяха против, а двама се въздържаха. С това законът беше върнат за ново гласуване. След това депутатите отмениха оспорените текстове от закона - параграфи 3 и 4. С параграф 3 се ограничаваше срокът на специфични задължения на купувачите по приватизационни договори в рамките на 5 години. С параграф 4 това ново правило щеше да важи и за вече сключени приватизационни договори. В рамките на дебатите по ветото депутати от ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти си размениха обвинения за лобизъм и връзки с олигархията. Повдигнат беше и въпросът за отговорността за приватизацията. Румен Гечев от БСП заяви, че оспорените текстове са облагодетелствали не само една фирма и ако не се извадят от закона, на българската държава ще бъдат нанесени загуби в стотици милиони левове. Тук не става въпрос за спасяването на редник Райън, а за спасяването на генерал Борисов, коментира той и допълни, че е правилно решението да се жертва един редник, за да се спаси генерала. А ние от БСП не спасяваме никого, ние заедно с президента защитаваме обществения интерес, коментира още той. Валери Жаблянов от БСП попита управляващото мнозинство дали управлява или е в опозиция и им препоръча да внесат ред в законодателните си инициативи и да не си сменят мнението през половин час. От Обединените патриоти заявиха, че са удовлетворени от ветото на президента..." - в. "Стандарт".

"Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова да се прекрати дебата, защото всички са на едно мнение - в подкрепа на ветото. Колеги в БСП, направете всичко възможно заедно да намалим напрежението и противопоставянето, обърна се към левицата той. Бъдете спокойни, парламентарното мнозинство е стабилно, имаме четиригодишен хоризонт за това правителство, каза Цветанов и благодари за "толерантността, която проявяват в немалко от случаите" ДПС, "Воля" и независими депутати. Цветанов заяви, че като се говори за приватизацията, трябва да е ясно, че политическите сили в дясно на залата не са участвали в нея. Тук има хора, които управляваха, когато фалира банковият сектор, посочи той. А по въпроса за лобизма Цветанов даде пример с това, че след като е било ясно, че ще управлява ГЕРБ, служебният кабинет, назначен от президента, е взел решение за инвестиционен разход за самолети. Цветанов призова Гечев да спре да праща емисари към премиера и към финансовия министър, за да бъде избран за представител на България в Черноморска банка за търговия и развитие в Солун. "Не съм пращал никакви емисари никъде, но разбирам, че някои хора са си изгубили нервите, което ще рече, че моето изказване ви е раздвижило много сериозно", отговори Гечев. По отношение на банковата система той заяви, че от ГЕРБ са припознали финансовия екип на правителството на Жан Виденов - избрали са за шеф на БНБ зам.-министъра на финансите на правителството на Виденов Димитър Радев, преизбрали са Димитър Костов за шеф на надзора на БНБ, а той е бил министър на финансите в правителството на Виденов. С едната ръка създавате антикорупционни органи, а с другата пишете закони, с които залагате корупцията, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Днес вие се сбихте кой за кой олигарх да лобира повече, обърна се тя към Обединените патриоти. Нинова призова депутатите не просто да се поправя грешка след грешка, а да се преосмисли моделът, който е довел до това българите да изчезват, страната да е най-бедната в Европа. Имате август месец, мислете за тази оферта - промяна на модела, а не поправяне на грешките, призова тя..." - в. "24 часа".

Вестниците съобщават и за пореден случай на прихващане на руски военен самолет по границите на натовското въздушно пространство.

"Британски изтребители Eurofighter Typhoon са били вдигнати във въздуха, за да съпроводят руски бомбардировач Су-24 над Черно море, предава ТАСС. Руската агенция се позовава на британския вестник The Sun. Изтребителите са излетели от румънската военно-въздушна база Михаил Когълничану (в близост до Констанца). Това станало при сигнал, че руски бомбардировач се приближава до въздушното пространство на НАТО. Според The Sun, британските самолети били управлявани от пилоти от 135-то експедиционно авиокрило на кралските ВВС. Още от април, в румънската авиобаза са настанени 4-ти британски изтребители, които трябва да патрулират въздушното пространство на Източния фланг на НАТО..." - в. "Сега".

"Намиращи се в Румъния самолети "Тайфун" на британските кралски военновъздушни сили са били вдигнати днес, за да съпроводят руски военен самолет, прелитащ в близост до въздушното пространство на НАТО в Черно море, съобщиха "Ройтерс" и ТАСС. Двата самолета "Тайфун" са излетели от румънската база "Михаил Когълничану" близо до черноморския град Констанца (на 150 км от Варна), след като получили сигнал, че руски самолет Су-24, намиращ се над акваторията на Черно море, се приближава до границата на въздушното пространство на НАТО. В съобщение на Кралските военновъздушни сили се уточнява, че руският самолет не е навлязъл във въздушното пространство на НАТО и че самолетите "Тайфун" са патрулирали в небето известно време като възпиращ фактор, след което са се върнали в базата. През април в базата "Михаил Когълничану" пристигнаха четири британски изтребителя, които имат задачата да патрулират въздушното пространство на източния фланг на НАТО, отбелязва ТАСС." - в. "Дневник".