Икономика


"Стандарт":

Дянков с 3 сценария

 


Оптимистичен, песимистичен и базисен. Това са трите сценария за родната икономика през тази година, които правителството е разписало в Конвергентната програма на България до 2012 г. Документът бе приет по време на вчерашното заседание на кабинета. Програмата е един от входните за чакалнята за еврото - валутния механизъм ERM2. В него са разписани и всички социални и икономически мерки, които властта ще предприеме до края на мандата.
Базисният вариант за икономически растеж съвпада с официалната прогноза на правителството за тази година - ръст от 0,3 %, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Най-оптимистичният вариант пък предвижда ръст от един процент. В такъв случай се очаква безработицата да падне до 7 % тази година, при сегашни близо 9 на сто. Най-лошият сценарий е този, който кабинетът е заложил в бюджет 2010 - за спад от минус два пункта и 11,4 на сто безработни.

 

 

Рокади

 


"24 часа":

Младенов пое Външно сам, Желева не сдаде

 


Традиционната министерска церемония "сдал-приел" така и не се осъществи вчера в МВнР, защото подалата оставка Румяна Желева е в провинцията. Новият шеф на Външно Николай Младенов бе посрещнат вчера на входа на ведомството от началника на протокола посланик Иван Димитров.

Дипломатът, известен с перфекционизма си, съпроводи министъра до т. нар. черен мрамор, където му показа кабинета, обитаван доскоро от Желева.

Час по-рано той и новият военен началник Аню Ангелов се заклеха в парламента. Първият ремонт на кабинета "Борисов" мина със 127 гласа "за" и 69 от БСП и ДПС бяха "против".

При дебатите премиерът Бойко Борисов за първи път призна, че като кандидат за еврокомисар Румяна Желева не се е представила добре и не било "полезно за страната" тя да остава външен министър.

 

"Стандарт":

Червено чедо уволни зам.-министър

 

Червено чедо уволни зам.-министър. Рано вчера сутринта премиерът Бойко Борисов освободи от поста заместника на образователния министър Сергей Игнатов - Светлана Ломева.
Искането за рокадата дошло от Сергей Игнатов, след като до него стигнал доклад, че Ломева не изпълнява добре задълженията си. Според служители от просветното ведомство в документа пишело, че зам.-министърката търпяла злоупотребите на сина на червения ексгубернатор Тодор Модев - Иван. В момента той е директор на европрограма "Младеж" в образователното министерство. "Фактът, че г-жа Светлана Ломева не прави проверки за дейността на Иван Модев по европрограмите, буди съмнения за ефективността на работата й.

 

 

Тройната коалиция

 

"Монитор":

Станишев удавил и Дунав мост 2

 


200 млн. евро за изграждането на Дунав мост 2 вероятно ще бъдат изгубени заради лошото управление и забавянето на проекта по времето на бившия премиер Сергей Станишев. Новината беше съобщена от министър-председателя Бойко Борисов, който е разговарял за заплахата с румънския си колега Емил Бок вчера сутринта. Мандалото ще хлопне през 2010-а и България няма да може да усвои парите от Еврокомисията, уточни Борисов в отговор на нападки срещу политиката на правителството, които предшественикът му отправи по-рано в парламента. Премиерът уточни, че двамата с Бок ще се опитат да договорят с Брюксел удължаване на срока с една година.

 

"Стандарт":


Борисов прави стена на позора заради европари

 

Премиерът Бойко Борисов погна чиновниците, които се занимават с европарите. Имената на виновниците за спрените финанси от Брюксел ще бъдат обявени в специален позорен списък.
"Разпоредил съм на министрите днес - да се прегледат всички доклади на Еврокомисията и да посочат министерствата и всички имена на министри, на чиновници, на зам.-министри, които са виновни за загубата на средства по европейските програми", обясни премиерът в кулоарите на парламента.

 

Кредитни милионери

 

 

"24 часа":

5282 кредитни милионери

 

5282 са кредитните милионери у нас. Толкова са отпуснатите заеми над 1 млн. лв., става ясно от статистиката на БНБ.

От тях 113 са на физически лица. Те са усвоили общо 202 млн. лв., или средно по 1,78 млн. лв.

За три години броят им се е увеличил 4 пъти. В края на септември 2009 г. са били 113, а през същия период на 2006-а - едва 34.

През лятото обаче има застой. Не е отпуснат нито един нов кредит за над 1 млн. лв. на домакинство.

 

 

Протести

 

"Новинар":

Тютюнопроизводители към властта: Почваме ви, кръв ще се лее!

Над 20 000 български тютюнопроизводители ще излязат на протести в четвъртък, като се очаква да блокират границата ни с Румъния при Дунав мост, пътищата при Хасково, Свиленград, Гоце Делчев, Първомай, обяви шефът на Националното сдружение на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков. На по-късен етап тютюнджиите могат да се присъединят към блокадата на гръцките фермери по границата с южната ни съседка. Производителите настояват да им бъдат изплатени премии в размер на 178 млн. лв. вместо обещаните от правителството и договорени с Брюксел 116 млн. лв.

 

 

С. Арабия търси наши военни лекари

 

 

"Труд":

$ 36 000 на месец за наш лекар в Арабия


$ 36 000 месечна заплата предлага Саудитска Арабия за наши военни лекари. А Финландия, Норвегия, Катар и Оман искат да наемат военните ни медици срещу възнаграждения от $ 15 000 до $ 20 000, съобщи вчера ген. Стоян Тонев, директор на Военномедицинската академия. Той получил предложенията само за една седмица след среща с посланиците на петте държави. "А те са готови да наемат цели екипи - и със сестрите, без ограничения в броя", каза още генералът. В същото време личните лекари и болниците пак останаха без пари. Здравната каса не им е превела изработеното през декември м. г.

 

Имотите на Доган

 


"Сега":

ДСБ поиска конфискация на хотел, свързан с Доган

 

ДСБ върна в обращение темата за обръчите на Доган и вчера настоя с писмо до комисията "Кушлев" хотел "Каза Домини" в Рибарица да бъде конфискуван. Това е един от петте имота, които се свързват с името на лидера на ДПС. Комисията обаче няма как да действа, ако срещу собственика на хотела няма образувано наказателно дело. Конфискация е възможна след влязла в сила осъдителна присъда.