Гласуваха оставката. 

"Труд":

Борисов предложи Радев да реди служебния кабинет

"За хората ние вече имаме нов президент. Редно е, за да не вкарвате държавата в едно служебно правителство, после във второ. Направете още сега консултации с Плевнелиев. Нека господин Радев и госпожа Йотова да си поемат новите функции. Направете служебно правителство, успокойте държавата и управлявайте. Ние каквото има необходимост, до времето, в което парламентът трябва да работи, ще бъдем максимално конструктивни." Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред депутатите в парламента. Той пристигна в Народното събрание 15 минути преди началото на заседанието, на което трябваше да бъде гласувана оставката на правителството.

Борисов пожела успех на Радев и подчерта, че се надява "при добрите си отношения с Плевнелиев, да дадат премиер и министри и да почнат да носят своята отговорност".

 

Акция. 

"24 Часа":

Арестуваха 10 граничари на ГКПП Дунав мост, вземали по 20 лв. от шофьори

Акцията е под ръководството на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев 10 граничари от ГКПП Дунав мост са оковани с белезници, тъй като прибирали подкупи от наши и чужди шофьори, научи "24 часа". Акцията, която е под ръководството на шефа на спецобвинението Иван Гешев, започнала в сряда следобед. Граничният пункт е бил затворен за два часа. Униформените били подслушвани от няколко месеца по сигнали за корупция. Граничарите, които са на най-ниско ниво в ГКПП-то, прибирали по 20 лв. от тираджия по позната рушветчийска схема - искали по нещо за "кафе или чорба". Най-много "почерпки" прибирали граничарите с дълъг трудов стаж. Предстои да се прецени на колко от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения.

 

АЕЦ "Белене."

"Монитор":

И Овчаров с обвинение за АЕЦ "Белене"

След бившия соц енергиен министър Петър Димитров, с обвинение за АЕЦ "Белене" ще се сдобие утре и Р.Овч. Новината, че Овчаров ще бъде подведен под отговорност за престъпление по служба бе потвърдена неофициално и от държавното обвинение.

Това е поредното обвинение, което ще бъде повдигнато в рамките само на месец за ощетяване на държавата с оборудване и плащания по иначе замразения проект АЕЦ "Белене". Първи под отговорност бяха подведени бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за сключването на неизгодна сделка за оборудване на АЕЦ "Белене", нанесла щети за над 77 млн. евро. Става въпрос за рамков договор, подписан от двамата в качеството им на тогавашни главни изпълнителни директори на НЕК на 28 ноември 2007 г., по времето, когато енергиен министър бе Петър Димитров. Те обаче са назначени на постовете си през 2005 г., когато начело на ведомството е Р.Овч. Няколко дни след това Софийската градска прокуратура обвини и бившия министър на икономиката и енергетиката в правителството на Тройната коалиция Петър Димитров в безстопанственост, от която е последвала щета над 77 млн. евро. Обвинението също касае сделката за старото оборудване за АЕЦ "Белене", проектът за изграждането на която беше замразен.

 

Протест.

"Сега":

Учените от БАН протестират отново за достойни заплати

За втори път в рамките на половин месец учените от БАН правят опит да привлекат вниманието на управляващите към ниския бюджет, отреден за наука за следващата година. Около 1000 души се събраха днес на открито Общо събрание на БАН на площад "Княз Александър Първи" в София, за да обсъдят бъдещето на Академията.

След като прозвуча националният химн, започна заседанието на Общото събрание на БАН с една точка в дневния ред - бюджета на Академията и нейното бъдеще.

"Има наука - има България, няма наука - няма България!", гласяха плакатите на протестиращите. "Изчерпахме нормалния диалог с политиците, които вземат решения", каза пред БНР проф. и Лъчезар Аврамов, организатор на събитието и член на Съвета на настоятелите на БАН. Според него предложеният за 2017 година бюджет не осигурява издръжка на изследователските структури, дори не покрива абсурдно ниското трудово възнаграждение, което е с 200 лева под средната заплата за страната.

 

Статистика. 

"Дума":

Разходите изпреварват доходите с 1%

 

Общият разход средно на човек от домакинство през третото тримесечие на 2016 г. е 1223 лв. и се увеличава с 4,7% спрямо същото тримесечие на 2015 г. Това съобщиха от НСИ. Близо 1/3 от доходите на хората (31,6%) отиват за храна и за година те нарастват от 380 на 387 лв. Парите за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома) представляват 16,7% от доходите на човек от домакинство и за година се увеличават от 194 на 204 лв. Разходите за здравеопазване се увеличават от 58 на 64 лв. (с 9,7%). Разходите за алкохолни напитки и цигари са без промяна - 54 лв.

Потреблението на основни хранителни продукти средно на член на домакинство през третото тримесечие на 2016 г. не се променя съществено спрямо същото тримесечие на 2015 г. От НСИ отчитат, че по-значително се увеличава потреблението на плодове - от 17,3 на 19,3 кг, на кисело мляко от 6,7 на 7,3 кг и на яйца от 32 на 35 броя. По-съществено намалява потреблението на хляб от 22,2 на 21,9 кг.