Превъоръжаването на военновъздушните ни сили е сред водещите теми на съботните вестници.

"Борисов: Искаме по-бързо да напазаруваме за нашата авиация, което е необходимо Премиерът Бойко Борисов обяви пред журналисти в Брюксел, че се надява на по-добри условия в офертата за закупуване на изтребителите F-16. "Надявам се да дадат по-добри условия, защото от това, което съм разговарял с пилотите - нов F-16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат. И от старите "Юрофайтър", и от "Грипен"-ите, и от другите самолети. Но има комисии, които разглеждат тези оферти. По никакъв начин не се меся, с дебели букви подчертавам, освен, че искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрия самолет. Защото ситуацията в района се усложнява, виждате. И не ние само "еърполисинга", който, дет` се вика, до вчера беше да си охраняваме само небето. Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява. Към този момент, мисля, че и съседите са се съсредоточили и имат такива самолети. Но, пак казвам, по никакъв начин нито влияя на комисиите, нито искам да влияя. Надявам се по геостратегическото партньорство, което имаме с НАТО и със Съединените щати, в един момент, и то в най-скоро време - дал съм много кратки срокове, защото това година, две, три, протакане вече почва да изнервя всички - заделили сме парите и искаме колкото може по-бързо комисиите да си дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация това, което е необходимо. Тъй като в момента имаме само транспортни (самолети). В последните 10-15 години, в други правителства, разбира се, са купували само транспортни "Кугъри", транспортни "Спартани", транспортни "Пантери", без въоръжение - много пъти съм се шегувал - колкото да натоварят Генералния щаб и да избягат. Това сме към момента закупили и затова искам да имаме действително бойни машини, които, кат` се качат летците на тях, да знаят, че имат шанса да победят", заяви Борисов." - в. "Сега".

"Швеция е представила днес подобрена оферта към българското министерство на отбраната във връзка с проекта за закупуване на бойни изтребители за 1,8 млрд. лева. Съобщението бе направено от Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения" в Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV). "В петък, 14 декември 2018 г., Швеция представи подобрената си оферта пред българското Министерство на отбраната. Шведското правителство е оптимизирало офертата за Gripen и вече предложението е за 10 изтребителя, а не за 8. Това значително ще подобри оперативните способности на Българските ВВС. Оптимизираната оферта покрива всички задължителни изисквания на България, тя е в рамките на зададения бюджет и първите изтребители ще бъдат доставени до 24 месеца след подписването на договора", пише в съобщението. Основният конкурент в процедурата е офертата на САЩ за нови изтребители F-16 от последното поколение (блок 70) на "Локхийд Мартин" известни и като Viper (V). С уговорката, че не се меси в работата на комисията, която оценява офертите на кандидатите да доставят боен самолет за българската авиация, премиерът Бойко Борисов изрази мнение днес, че нов F-16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат. Компанията производител на F-16 "Локхийд Мартин" и правителството на САЩ ще намалят цената и срока за доставка в процедурата за избор на изтребител за българските военновъздушни сили, сравнено с досегашната си оферта..." - в. "Стандарт".

"С уговорката, че не се меси в работата на комисията, която оценява офертите на кандидатите да доставят боен самолет за българската авиация, премиерът Бойко Борисов изрази мнение, че нов F16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат... Днес (днес - б.р.) е срокът в който трите държави, достигнали до последната фаза на търга за нови самолети, трябва да отговорят на зададените въпроси от Министерството на отбраната и така да подобрят офертите си. Италия предлага употребявани "Еврофайтър Тайфун" - Транш 1, Швеция и "Сааб" нови "Грипен" C/D, а САЩ последната версия на F-16 (блок 70). В интервю за "Дневник" представител на компанията производител на F-16 "Локхийд Мартин" заяви, че тя ще подобри офертата си. "Надявам се да дадат по-добри условия, защото това, което съм разговарял с пилотите - има комисии, които разглеждат тези оферти. По никакъв начин не се меся - дебело подчертавам, освен че искам за нашата авиация да има най-добрия самолет, защото ситуацията в района се усложнява. Трябва ни боен самолет, който може да навлиза във военни действия и да надделява", каза Борисов, цитиран от пресслужбата си. Той добави, че очаква в най-скоро време решението на комисиите, които работят по избора на техника за бойната авиация. "В момента имаме само транспортни. В последните 10-15 години в други правителства са купувани само транспортни кугари, спартани, пантери - без въоръжение", добави премиерът." - в. "Дневник".

Поредната проверка на председателя на ВКС Лозан Панов, назначена от съдийската колегия също е сред тематичните акценти.

"Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет си намери повод да предизвика поредна проверка на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той е недолюбван от статуквото в съдебната система и в чест конфликт с него. От месеци се говори, че се готви процедура по отстраняването му от поста. В момента срещу него тече проверка на антикорупционната комисия. След двучасов спор днес Висшият съдебен съвет реши, че Инспекторатът към съвета трябва да извърши проверка на проверката, която Панов възложи на делата за мерките за неотклонение на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), пише lex.bg. Като основа за решението си колегията посочи текст от Закона за съдебната власт, според който инспекторатът "извършва проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите". Решението беше взето със 7 на 6 гласа, като срещу изпращането на казуса в инспектората гласуваха самият Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. Повод за него стана писмо от 11 съдии от АСНС, които след като Панов разпореди да бъдат проверени делата за мерките на Иванчева и Петрова, поискаха становище от ВСС дали с проверката Панов им оказва натиск и дали отношението му към спецсъда е тенденциозно. Това накара колегията преди дни да поиска от апелативните спецсъдии да кажат нарушена ли е била всъщност независимостта им с тази проверка. В сряда те са провели общо събрание, на което са решили да отговорят на кадровиците по следния начин: "Не твърдим и в становището си не сме твърдели, че е нарушена независимостта ни (изводима от понятието "проверка за независимост" по чл. 175к, ал. 3, ЗСВ)". Като повтарят искането си ВСС да вземе становище дали е проявена тенденциозност към тях и дали проверката, разпоредена от Панов, е правомерна и допустима. Именно този отговор на самите магистрати беше причината, поради която почти всички членове на Съдийската колегия днес заявиха, че те нямат правомощие да се произнесат по писмото им, тъй като единствената хипотеза, при която биха могли да се намесят е, ако е накърнена независимостта на съда..." - в. "Сега".

"Съдебният инспекторат да провери дали Лозан Панов, разпореждайки проверка в апелативния спецсъд по дела срещу подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова, е накърнил независимостта на съда. Ревизорите на Темида да коментират и дали не е оказван натиск върху вътрешното убеждение на трима магистрати, решавали за свободата на обвинените жени по време на проверката. Това реши съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) със 7 на 6 гласа след разгорещени дебати, продължили повече от час. Миналата седмица 11 апелативни спецсъдии изпратиха писмо до съдебните кадровици, в което питат дали Панов има тенденциозно отношение към техния съд. В уточнение към него те подчертават, че независимостта им не била засегната от проверката. Не така обаче разчете думите им членът на ВСС Вероника Имова, която в пламенна реч, каза, че проверката по администрирането на всички въззивни частни наказателни дела срещу Иванчева и Петрова, е опит за намеса в независимостта на съда. "Съдът трябва да бъде оставен на спокойствие, докато решава за мерките за неотклонение на двете подсъдими", посочи Имова и подчерта, че по време на ревизията проверяващите от ВКС изисквали делото от тримата съдии, които умували над него. Имова възрази и срещу интерпретациите на колегите си от ВКС Галина Захарова, Капка Костова и Галина Тонева, които след проверката посочиха, че апелативният спецсъд е нарушил НПК, когато спрял незабавното излизане на Иванчева и Петрова, без да им предостави възможност за възражения. Резултатите на ВКС излязоха 4 дни, след като тричленен състав на апелативния спецсъд отмени домашния арест, наложен на Иванчева и Петрова. Лозан Панов взе думата и каза, че 11-те апелативни съдии не твърдят, че независимостта им е накърнена. "Няма опит и за намеса във вътрешното убеждение на тримата съдии, решавали за мерките за неотклонение на подсъдимите (бел. авт. - Даниела Росенова, Веселина Вълева и Димчо Георгиев)", обясни съдия №1. И уточни, че целта на проверката била да се види как се администрират делата срещу 2-те подсъдими, а не как съдът е правораздавал. Драгомир Кояджиков също се изказа в дебатите. Преди да влезе във ВСС като номинация на БСП, той правораздаваше в апелативния спецсъд. "Проверката е форма на натиск от ВКС", сподели Кояджиков. "Председателят на ВКС има правомощие да проверява организацията на апелативните съдилища по закон", каза Цветинка Пашкунова и посочи, че в него няма ограничение дали може, или не да се проверят висящи дела..." - в. "24 часа".

"Със седем на шест гласа съдийската колегия реши, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) трябва да провери проверката, която председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов възложи на делата за мерките за неотклонение на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в Апелативния спецсъд. Съдебните инспектори трябва да установят дали назначената от Панов проверка е накърнила независимостта на съда. Да бъде пратена на инспектората наредената от Панов проверка гласува цялата парламентарна квота на съдийската колегия. Срещу решението, до което се стигна след 2 часа дискусии, се обявиха Панов, и също Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев - всички избрани от съдийската общност. Повод за дискусията днес в съдебния съвет стана писмо от 11 съдии от Апелативния спецсъд, които, след като Панов разпореди да бъде проверена организацията на делата за мерките на Иванчева и Петрова, поискаха ВСС да излезе със становище: - правомерно и допустимо ли е да се нарежда проверка, включваща и неприключило производство по чл. 270 от НПК, в срока на произнасяне на компетентния съд, без никакви данни и посочване на каквито и да е фактически основания за отклонения в разписаните правила за организацията на дейността на съдебния орган, и съставлява ли това опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите, на които предстои да се произнесат по спорния предмет. - дали съставлява проява на тенденциозно отношение към специализираните съдилища и в частност към АСНС, предвид обстоятелството, че спрямо никой друг съдебен орган в страната не са били предприемани проверки при идентични условия. На редовното заседание на съдийската колегия във вторник обсъждането на този въпрос беше отложен като кадровците решиха да питат апелативните спецсъдии дали проверката е повлияла на вътрешното им убеждение (съдийската независимост), защото това могат да го кажат само те. На проведено в сряда общо събрание те са решили да отговарят на съвета така: "Не твърдим и в становището си не сме твърдели, че е нарушена независимостта ни". Като повтарят искането си ВСС да вземе становище дали е проявена тенденциозност към тях и дали проверката, разпоредена от Панов, е правомерна и допустима, уточнява news.lex.bg... Предложението казусът да отиде в инспектората беше на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, който се позова на цитираната разпоредба, даваща право на ИВСС да извършва проверки на действия, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите. Олга Керелска: От една страна казваме, че нямаме данни за накърняване на независимостта, от друга казваме - ама да направим проверка дали с действия на председателя на ВКС тя е накърнена. Как стигаме до този абсурден извод да се препрати преписката на инспектората? Как, с какви доказателствени средства ИВСС ще провери?", попита Олга Керелска. В следващо изказване Керелска предложи - и действията на прокурорите, които посъветваха апелативния спец съд да не предоставя делото за проверка на комисията от ВКС, също да бъдат проверени от инспектората. Боян Магдалинчев: Все нещо има "Доколко с тази заповед се засяга независимостта на съдиите от АСпНС. Иначе защо биха писали до нас? Все нещо има", отговори представляващият ВСС Боян Магдалинчев. По едно нещо членовете на колегията бяха единодушни - председателят на ВКС има право да разпорежда проверки на организацията на дейността на съдиите от апелативните съдилища. Драгомир Кояджиков, който откри дискусията, обаче заяви, че е смущаващо, че проверката по мерките на Иванчева и Петрова е назначена, когато предстои АСпНС да се произнесе по определението на спецсъда двете да излязат под домашен арест. Като смущаващо той определи и това, че се проверява само едно дело и каза, че досега това се е случвало само по това на бившия кмет на Галиче Ценко Цоков, но пък след като е било приключено. Най-пространно изказване направи Вероника Имова, която стигна до извод че хем "констатациите от проверката отговарят на фактическото положение", хем е направен опит за намеса в независимостта на съдиите, но те са издържали и не са се поддали на натиска. Лозан Панов: Рискуваме да се загубим в словоблудство и затова ще ви върна към правото, така започна първото си изказване Панов. И обясни, че ЗСВ не прави разлика дали проверка по ЗСВ може да се възлага само по приключили дела, дали по много или само по едно. И припомни, че при проверката за мярката на Ценко Чоков, за която настоя и главният прокурор Сотир Цацаров, не е имало съмнение, че е накърнена независимостта на АСНС. "Сега и самите съдии казват, че не е нарушена независимостта им. И няма как да е друго, защото проверката не касае съществото на делото", каза председателят на ВКС. Той заяви още, че няма правно основание Съдийската колегия да обсъжда правомерна и допустима ли е наредената от него проверка, както иска АСпНС, защото ВСС не контролира тези актове на председателя на ВКС... Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков също каза, че няма ограничение за делата, по които може да бъде правена проверка. "Доколко да има такава по висящо дело, е преценка е на административния ръководител. Лично аз не бих го направил, за да няма такива спорове. Но законът не го забранява", каза той..." - в. "Дневник".

Казусът със статута на болница "Лозенец" също е сред актуалните теми.

"Днес проблемът с болница "Лозенец" се реши с решението на премиера Борисов да я запази като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на СУ "Св.Климент Охридски". Това заяви ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков по БНТ. Планът болница "Лозенец" да се преструктурира в педиатрична би означавал, че 17 от 18-е ѝ отделения да се закрият, поясни ректорът на СУ. "Не искахме да се закрива една болница, която работи добре и е в много отношения сред най-добрите болници. Второ, тя е учебно-клиничната база на медицинския ни факултет. В случай, че 17 от тези 18 отделения бяха пратени на други места, лекарите и медицинският персонал щяха да се пръснат и нямаше да имаме преподаватели." - посочи проф. Герджиков. Възможно е лекарите-преподаватели в МФ на СУ да останат такива, ако работят в една болница в България, допълни ректорът на Алма матер. Педиатрична болница може да се построи навсякъде и въпросът да се направи такава е важен и трябва да се осмисли добре - затова и вчерашният дебат в Парламента е бил важен и за това днешното решение на премиера Борисов е мъдро, допълни проф. Герджиков. "Този дебат трябваше да се проведе, преди да предприемем каквото и да било", каза ректорът на СУ. Болница "Лозенец" не е правителствена по име, нито дефакто, защото мнозинството от пациентите ѝ са обикновени граждани. Пациентите ѝ обхващат и народни представители, и дипломати, заради което не може да се нарича "правителствена", обясни проф. Герджиков..." - в. "Труд".

"Болница "Лозенец" благодари на Борисов за решението му да я запази като база на СУ Ръководството и целият екип на Университетската болница "Лозенец", преподавателите, студентите и специализантите изказват благодарност и признателност на министър-председателя Бойко Борисов за решението му да запази Университетската болница "Лозенец", като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това се посочва в позиция от лечебното заведение, цитирана от БТА. В нея се казва, че от болница "Лозенец" ще продължат да подкрепят идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница в България." - в. "24 часа".

"Премиерът Бойко Борисов съобщи в Брюксел, цитиран от БТА, че държи болница "Лозенец" да бъде на подчинение на Министерството на здравеопазването и подчерта, че името "Правителствена", както е наричана, го дразни. На заседание вчера парламентарната здравна комисия отхвърли плана на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев болницата да премине към неговото ведомство и да бъде трансформирана в педиатрична. Всичко за заседанието на здравната комисия четете тук. Борисов заяви пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, че не е очаквал предложението болницата да бъде превърната в място за лечението на деца да бъде отхвърлено. "Това не съм го очаквал, защото от една страна болница на властта, с гръмкото име "Правителствена", независимо че се ползва от президентството, парламента, съдебната система. Всички я знаят като "Правителствена болница". Мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме, това е добро решение", каза той. По неговите думи това предложение е срещнало яростна съпротива, каквато не е очаквал. "Да приемем, че имат някакви аргументи. Затова - окей. Не считам, че Министерският съвет или администрацията, или инспекторатът на МС, е компетентен да управлява болница. Затова ще настоявам пред парламента да променят само това, да не е "правителствена" болница. Окей, държат да остане такава, каквато е, нека да остане. Ще сменим нашето решение да не е детска болница", каза премиерът. "Нека си остане такава - университетска, с всичките необходими неща", каза премиерът по повод безпокойството в Софийския университет, че след преобразуването на лечебното заведение неговият Медицински факултет ще остане без учебна база. Премиерът допусна, че държавата ще покрие част от дълговете на лечебното заведение, които по данни на здравното министерство са около 30 млн. лв. "Дори ще опитаме с финансовия министър да оправим част от дълговете, ако е възможно, но държа тя да си отиде към Министерството на здравеопазването. Там са компетентните органи, там са контролът, и както всички останали болници, да се казва "Болница Лозенец", да се махне думата "правителствена", защото ме дразни, а и считам, че не сме компетентни да управляваме болница. Защото, ако погледнем реално, сега вие за правителствена болница трябва да зададете въпросите към мене. Това не ми е работа. Има министър на здравеопазването, който управлява болниците в страната и моето настояване и единствено искане към парламента ще бъде да я прехвърлим към Министерството на здравеопазването, подчерта министър-председателят." - в. "Дневник".