Правителство. 

"Труд":

Борисов слага край на играта за кабинета

 

 

Бойко Борисов слага точка на играта за кабинета във вторник, научи "Труд". Дотогава преговарящите екипи от ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат време да изчистят текстовете на коалиционното споразумение. В последния работен ден на седмицата бъдещите партньори във властта си размениха чернови на документа с финални корекции. В него липсва основното - разпределението на министерските постове. То ще стане във вторник в присъствието на бъдещия премиер Бойко Борисов. Двете формации ще определят постовете в новия Министерски съвет на лидерска среща.

 

 

Ограда. 

"Сега":

Радев се усъмни в договорите за строежа на оградата с Турция

Президентът Румен Радев ще настоява да излезе истината около договорите за строежа на оградата с Турция, която вече струва 200 млн. лв. "Съществуват редица смущаващи факти относно договорите, според които се финансира двуредова ограда, но се изгражда едноредова. Ще настоявам истината да бъде изяснена", заяви държавният глава по време на посещението си в Хасково днес. Двуредовата ограда започна да се изгражда по времето на второто правителство на ГЕРБ. Част от оградата обаче беше решено да е едноредова, тъй като теренът е труден. Става дума за района на Малко Търново, където беше решено да има едноредови участъци.

Според президента ситуацията напомня за синдрома Чернобил. Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск живота и здравето на хората."За проблема се е знаело още от септември месец миналата година, а ние разбираме чак сега. Информацията е укривана", подчерта държавният глава. Действията на служебното правителство във връзка с проблема с питейната вода в Хасково са адекватни и своевременни.

 

Уран.

"Монитор":

Без уран в чешмите в Първомай

 

Превишени стойности на уран в чешмите на живеещите в Първомай и околните села няма. Това стана ясно по време на среща в областната администрация в Пловдив, на която присъстваха прокурори, кметове и шефове на РЗИ и на ВиК Пловдив.

"Затворени са два кладенеца в Първомай и един в село Караджалово от общо 13 водоизточника, от които е установено минимално превишение на естествения уран. Направени са нови проби, от които в най-кратки срокове се чакат резултатите", каза областният управител Здравко Димитров. Според д-р Цвета Иванова - началник отдел в РЗИ Пловдив докладът от ВиК за превишение на стойностите на уран в тези кладенци е бил получен в инспекцията на 5 януари. Поради изключително тежката зима и падналия метър и половина сняг, служителите на РЗИ не са успели веднага да вземат повторни проби от трите водоизточника. Това е станало на 20 март и на 12 април резултатите са станали ясни. Превишението е с 0,01 микрограм на литър.

 

Паспорти. 

"Труд":

Най-много украинци станали български граждани

През 2015 г. България е предоставила гражданство на 1275 души, от които 99 на сто не са от държави в ЕС, показват данни на Евростат, представени вчера от Европейската комисия.

Основният дял сред новите български граждани държат украинците (17,6%), руснаците (16,8%) и турците (14%).

Всички чужденци, получили гражданство на ЕС, от Естония, Литва и Румъния, не са произхождали от държава от общността. Люксембург (79 на сто) и Унгария (72 на сто) са предоставяли гражданство основно на хора от друга държава от ЕС, показват данните.