24 часа

Борисов: Слуховете за война с Цветанов са спекулация

Като абсолютни спекулации определи премиерът Бойко Борисов слуховете за конфликт между Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова.

Поводът са твърдения на Радан Кънев пред българите във Виена, за които само "24 часа" писа, че се води дойна между лидера на ГЕРБ и заместника му и шеф на парламентарната група.

„Труд”

Армията заряза 867 тона опасни боеприпаси

Министерството на отбраната стопира унищожаването на 867 тона артилерийски снаряди, авиационни бомби и други муниции. В началото на ноември военните обявиха спешна обществена поръчка, с която търсеха фирма, която да ликвидира опасните боеприпаси. За целта са предвидени 900 000 лв.

„Състоянието на боеприпасите е предпоставка за самовъзпламеняване. Възможните взривове са с непредвидими последици за личния състав, околната среда и за намиращите се в близост населени места.“ Това беше записано в мотивите за обявяването на бързата процедура.

„Стандарт”

Борисов против задължителния вот

Бойко Борисов се обяви против задължителното гласуване, прието в парламента на първо четене. Насила хубост не става, коментира премиерът в Хасково, който участваше в националния форум на Предприемачи ГЕРБ.

"Неслучайно казах за задължителното гласуване, че съм изконно против, но нашата парламентарна група подкрепя патриотите, така както те, когато поискаме ние, са длъжни да ни подкрепят. Сигурно не с всичко са съгласни", обясни министър-председателят. И продължи: "Но когато сме в коалиция с подкрепящи партии и когато един от тях настоява да бъде така, естествено, че поне половината от ПГ на ГЕРБ трябва да го защитят. Но аз съм против. Който иска да гласува - това е демокрацията."

Борисов показа различна позиция и по още една гореща тема - дивото къмпингуване.

„Монитор”        

Източват превантивно всички язовири в страната

Нивото на абсолютно всички язовири в България трябва да се снижи. Това предвижда заповед за 70% намаляване на водния обем на водоемите в страната. Нареждането е на директора на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и вече е в сила. За това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски пред „Монитор”. Официално към ведомството фигурират 3000 язовира, но всъщност никой в България не може да каже колко са точно, каза той. Има съоръжения, които не са декларирани като такива, както и други, за които отдавна не се знае кой е собственикът им. Заповедта е пратена до всички областни управители, които трябва да подават информация за язовирите, но се изпълнявала с различна скорост, стана ясно от думите на Лукарски.

„Сега”

Глобите на КАТ вече ще се плащат по интернет

Глобите по фишове и актове на КАТ ще могат да се плащат по интернет. Системата трябва да заработи от следващия месец, съобщиха пред "Сега" източници от вътрешното министерство. Освен тези две услуги МВР ще пусне и още 34 електронни. Повечето от тях обаче ще достигнат до малко граждани, тъй като ще се изисква електронен подпис. Плащането на глоби обаче ще се прави без него и ще е достъпно за всички.

Заявка за издаване на лична карта, шофьорска книжка и паспорт ще се прави онлайн само ако са изгубени или повредени. За първо издаване и когато валидността е изтекла, ще се ходи в полицейското управление, тъй като тогава се изисква сваляне на биометрични данни. Освен това КАТ ще издава електронно удостоверения за отнети контролни точки и наложени наказания.

„Дума”

Ангелкова би отбой от законопроекта за туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова, обяви, че поради големия обществен интерес и за да бъдат прецизирани спорните текстове, общественото обсъждане по законопроекта за туризма ще бъде удължено с две седмици. Временното оттегляне на промените бе провокирано от бурни обществени реакции, след като стана известно, че  глоби от от 200 лв. ще се налагат и за диво къмпингуване в планината. Първоначалният срок изтичаше на 15 март. Ангелкова призова предложенията за промяна на закона да се изпращат до ведомството до 28 март. Междувременно президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще сезира Конституционния съд за въведените глоби за диво къмпингуване. Премиерът Бойко Борисов също внезапно изрази солидарност с протестиращите, като заяви, че не виждал нищо лошо да се преспи на плажа, но парламентът трябвало да реши.

 „Капитал дейли”

България изнася все повече машини и авточасти

Износът на България расте с 5.2% през миналата година и достига рекордно високо ниво - зад граница са продадени стоки за 45.5 млрд. лв. Увеличението идва от търговията с Европа. Най-добрата новина е, че голям растеж има точно при продуктите с добавена стойност - машини, апарати, авточасти, електроника. Тази група вече няколко години е лидер в износа, като изпреварва други най-продавани стоки като горива, метали и зърно. Точно при тези суровини миналата година има спад, но той е ценови и идва от международните пазари. Минус има и във фармацията заради проблемите в Русия и Украйна.

„Новинар”

Бежанците не искат да учат български

Нито един бежанец не иска да учи български език с пари от държавата. Това показва справка на Агенцията по заетост, изготвена за "Новинар". През 2015 година държавата е отделила около 442 000 лева за програмата за обучение и заетост на бежанците у нас. През настоящата година пък предвидените пари са малко над 500 000 лева.

Една малка част от тях са оползотворени. Така нито един бежанец не е искал да мине през курс по български език, каквато възможност дава програмата. Само един пък е преминал курс за ключови компетентности. Това са курсовете по компютърна грамотност.