Загуби. 

"Дума":

Боршош не се отчитал с години за НДК 

За първите 5 месеца на тази година натрупаната загуба на НДК е над 3 млн.лв, информира министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова. Тя обясни, че в търговското дружество има крайна тенденция на загуби и допълни, че изискала актуалния бизнес план, инвестиционния и оздравителния план на дружеството, както и правилата на работата на Съвета на директорите. Пред парламентарната комисия, която разследва случващото се в НДК, Павлова се оплака, че докато е била принципал на дружеството, такива документи не са й били предоставени.

"Изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош поиска 36 млн. лв., но не получи тези средства. Причината бе становище на Агенцията за обществени поръчки, че не всички дейности са необходими. Отпуснахме 28 млн. лв., разказа Павлова. Освободих Боршош поради отказ да ми предоставя документация, заради отказ да изпълнява функциите си на изпълнителен директор и поради опасността от забавяне на ремонта", уточни тя.

 

НЗОК. 

"Сега":

Внесоха кандидатурата на Камен Плочев за управител на НЗОК

 

Кандидатурата на Камен Плочев е внесена в Народното събрание за поста управител на НЗОК, предаде БГНЕС.

Плочев се очаква да заеме мястото на Глинка Комитов, който преди десетина дни подаде оставка от поста си и бе освободен от парламента с 88 гласа "за" и 67-"въздържали се". При внасянето на молбата за освобождаването му от поста управител на НЗОК в деловодството на НС, той посочи лични мотиви. Кандидатурата на Плочев е внесена от името на ПГ на ГЕРБ и ОП.

Проф. д-р Камен Сотиров Плочев е началник на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия в София.

 

Население. 

"Монитор":

България се стопила с град като Враца за година

 

За една година населението на България е намаляло с 52 000 души или колкото град като Враца, чието население е 53 000 души. Това сочат последни данни на Евростат за демографските процеси в ЕС, по повод днешния Световен ден на населението.

Към 1 януари 2016 г. населението у нас е било 7 153 000 души, а към 1 януари тази година българите са се стопили до 7 101 000 души, отчита европейската статистика. Според актуални данни на НСИ през миналата година населението у нас под трудоспособна възраст е било 1,1 млн. души, населението в трудоспособна възраст - 4,3 млн. души, а пенсионерите или хората в нетрудоспособна възраст - 1,7 млн.

Структурно населението у нас се разпределя както следва: мъже - 3,5 млн., жени - 3,6 милиона или на 1000 мъже у нас са се падали по 1059 жени. В градовете у нас са живели около 5,2 млн. българи, а в селата - около 1,9 млн. души.

 

 

Убийство. 

"Труд":

Четирима прокурори "изтървали" убиеца на Виола

Четирима прокурори от Софийска районна прокуратура (СРП) са прекратили за последната година и 3 месеца производствата по 4 жалби за закани с убийство, отправяни от бруталния наркоман Стефан Станев. Само по пета преписка е било образувано досъдебно производство срещу него и то 5 дни, след като е заклал приятелката си Виола Николова. Това съобщиха вчера главният прокурор Сотир Цацаров и шефката на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова.

Делото срещу Станев, който е наркоман от ученик и е лекуван от зависимостта си в частни и държавни клиники, ще бъде приключено до септември. Дотогава ще е готова неговата психиатрична експертиза, както и назначени по случая ДНК анализи.

 

Протест. 

"Дума":

Работещите в "Пикадили" излизат на протест 

11 акта и санкции за 42 500 лева е издала Главната инспекция по труда във връзка с неизплатени заплати в "Пикадили". Бивши и настоящи работници и служители на веригата хипермаркети излизат на протест.

От ГИТ информираха, че от септември м.г., когато са първите жалби за неизплатени възнаграждения от бивши работници, са извършени 12 проверки на работодателя "Селект Трейд" ЕАД. Ревизиите са били както цялостни, така в отделни обекти. Започнала е и нова проверка, която обаче не може да бъде приключена поради проблеми с комуникацията с работодателя.

Дадени са 7 предписания за изплащане на забавени възнаграждения. Издадени са 11 актове за установяване на административни нарушения, също свързани с неизплащане на възнагражденията, както и с неизпълнени предписания за изплащането им в определени срокове. Издадени са наказателни постановления на обща стойност 42 500 лв., които се обжалват в съда.