6 партии с депутати в Европарламента

 

"Стандарт":

Голямата изненада: Трите К


Трите К хвърлиха бомбата на евровота. Ковачки, Костов и Кунева са изненадата на изборите за Европейски парламент. Новината гръмна в 19 ч снощи, секунди след затварянето на урните.
Праща ли енергийният бос Христо Ковачки свой човек в Брюксел бе най-голямата интрига. ЛИДЕР и Новото време направиха летящия си изборен старт. Още по обяд те заковаха 5,5 на сто от гласовете и до края на деня само качваха подкрепа.
На кантар са, гръмнаха социолозите в НДК. Към 20 ч НЦИОМ даде на ЛИДЕР 6% от гласовете, което означава сигурно място в Европарламента за водача Емил Кошлуков. Въпреки това до 22 ч никой не се нае категорично да заяви дали ЛИДЕР имат евродепутат. Всички агенции обаче спореха от коя голяма партия би взел място Кошлуков, ако отлети за Брюксел. Половината социолози твърдяха, че ЛИДЕР дърпа кресло на БСП. Другата половина спореха - от ДПС или от Синята коалиция.
Дясното възкръсна. Това бе втората голяма изненада на вота, обясняваха политолозите, коментирайки представянето на сините, ЛИДЕР, НАПРЕД, "Атака", Яне Янев.
СДС и ДСБ, които на миналите евроизбори се сгромолясаха, сега стигнаха заедно близо 8%. И със сигурност пращат в Европарламента ексвъншната министърка Надежда Михайлова. Има вероятност Синята коалиция да спечели и още едно място - за човека на Командира Светослав Малинов. Иван Костов се връща на бял кон в голямата политика, ликуваха в синия щаб в НДК. За първи път от управлението на СДС десните отбелязват ръст на доверие. Според социолозите мястото им в следващия парламент е гарантирано.
Третата изненада на вота бе НДСВ. Царската партия е жива, удивляваха се масово социолозите. Ден по-рано те се кълняха, че жълтите губят мястото си в Брюксел. НДСВ обаче отбеляза около 7,6%. Това не е вот на царската партия, хората гласуваха персонално за Меглена Кунева, обясняваха политолозите. Според тях НДСВ е един от "големите победители", защото Кунева най-вероятно ще се откаже от депутатското си място и ще остане еврокомисар. Така с лекота в Брюксел отива подгласничката й Антония Първанова.
Евроизборите са само първото полувреме от големия изборен мач. Второто е вотът за национален парламент на 5 юли, обясняваха партийните лидери снощи. ГЕРБ спечели първото полувреме, но въпреки това имаме още по-големи амбиции за парламентарния вот, каза лидерът Цветан Цветанов. Нервите в генералската партия останаха опънати цяла нощ, защото изборният ден приключи с прогноза от 26% за ГЕРБ, които спаднаха до 24% към 22 ч. Според социолозите, ако евроизборите се приемат за генерална репетиция, има шанс следващото Народно събрание да е съставено от рекорден брой партии - 9: ГЕРБ, БСП, ДПС, НДСВ, "Атака", Синята коалиция, РЗС, "Напред", ЛИДЕР.
Яне Янев и "Напред" останаха зад евроборда. Те не класираха депутати в Брюксел. Въпреки че Янев не прескочи бариерата от 5,88%, представянето му е доста успешно, тъй като му гарантира място в националния парламент. "Напред" взе едва около 2%, но също има голям шанс за следващия вот. Ще имаме 20 депутати в него, обяви Христо Ковачки, а в партийните централи започнаха да шушукат, че ЛИДЕР и "Напред" ще играят заедно на 5 юли.
Жегата не попречи на вота. Неочаквано избирателната активност стигна цифрите, които показваше термометърът през вчерашния ден - 37,7%, независимо, че по обяд до урните отидоха само 12% от българите. Близо 457 955 души повече гласуваха за евродепутати в сравнение с предишните избори 2007 г. До урните отидоха към 2 414 461 избиратели. ГЕРБ увеличава подкрепата си с около 200 000 гласа, обясняваха социолозите. БСП е привлякла около 20 000 гласа над твърдото си ядро, което е успех на фона на негативите от управлението.
Според МБМД партията, при която има най-голям отлив на гласове, е ДПС. Те са загубили около 80 000 гласа, съобщи Мира Янова. Изборни спецове твърдят, че причината за това е законовото изискване във вота да участват само онези, които са регистрирани у нас 3 месеца преди изборите и много българи от Турция не са участвали в изборите. ДПС умишлено преля гласове към ЛИДЕР, твърдяха обаче червени и жълти в НДК снощи.

 

"Дневник":


Европейските избори - почти без изненади

 

ГЕРБ очаквано изпревари БСП на вторите преки избори за български представители в Европейския парламент. ДПС и "Атака" са единствените от основните партии, които губят гласове спрямо предишния евровот през 2007 г. "Лидер" направи пробив и е на ръба да вкара свой представител в Европарламента. Ако това се случи, ще е за сметка на лявата "Коалиция за България", обясниха социолози. "Синята коалиция" се представи по-добре от прогнозните резултати. НДСВ също успя за прескочи изборната бариера от 5.88 на сто и изненада с процент почти колкото на десния съюз. ЦИК обяви в края на изборния ден избирателна активност 37.49%.

Отсега се вижда, че полюсите са ясно определени, важният въпрос оттук нататък е, че вотът на парламентарните избори няма да е толкова за партии, колкото за управляващи коалиции, коментира политологът Иван Кръстев пред БНТ.

Сметките показват, че въпреки загубата на гласове на ДПС сегашната управляваща коалиция набира повече проценти от ГЕРБ и дясното обединение. В кулоарите на изборния пресцентър в НДК политици от "Синята коалиция" отново заговориха за необходимостта да издигнат заедно с партията на Бойко Борисов общи мажоритарни кандидати за парламентарния вот на 5 юли.

Отлив на гласоподаватели регистрира и "Атака", която е получила 20 хил. бюлетини по-малко в сравнение с 2007 г. според данни от екзит пола на "Алфа рисърч". ГЕРБ прибавя към поддръжниците си още 140 хил. избиратели, а БСП и НДСВ - по 20 хиляди, показват социологическите данни. "Синята коалиция" прибавя 10 хил. гласа към подкрепата, която двете партии от коалицията - СДС и ДСБ, получиха преди две години. ГЕРБ поведе с 24.5 на сто от гласовете, което му даде преднина от около 6 процента пред БСП. Левицата събра 18.6 процента според паралелното преброяване на "Алфа рисърч". Бойко Борисов обвини управляващите за решението да отделят гласуването за Европарламент от националния вот с един месец. "Затова намалява избирателната активност и влизат малки партии, заради тях - Станишев и Доган", каза Борисов пред Би Ти Ви. Заради контузията си той даде интервюто от дома си.

За парламентарните избори процентът гласове за нас ще се качи още, заяви лидерът на СДС и съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров. Той пристигна в НДК заедно с лидера на ДСБ Иван Костов. Димитров очерта две възможности пред десния съюз преди парламентарните избори. Едната е да имаме общи мажоритарни кандидати с партията на Бойко Борисов - подаваме ръка на ГЕРБ и се надяваме тя да бъде приета, обясни той. Димитров допълни, че консолидацията на "Синята коалиция" и ГЕРБ е въпрос на политическа отговорност. Втората възможност по думите на лидера на СДС е да търси консенсус с партии, които не са успели да прескочат изборната бариера на евровота. Разпилените гласове от малките формации могат да се окажат пречка пред следващото дясно управление и затова се надявам да намерим общ език, каза Мартин Димитров.

Мажоритарната кампания в полза на Меглена Кунева, която проведе НДСВ, им позволи да прескочат изборната бариера от 5.88% за влизане в Европарламента. За НДСВ гласуваха 8.2% от избирателите.

Социолозите определиха резултатите на партия "Лидер" като голямата изненада на изборите - снощи тя имаше 5.8% от гласовете по данни на "Алфа рисърч". Според други социологически агенции подкрепа за партията беше още по-висока - 6 на сто, което им позволява да спечелят мандат в Страсбург. Формацията, близка до разследвания за данъчни престъпления енергиен бос Христо Ковачки, издигна за водач на евролистата си лидера на "Новото време" Емил Кошлуков.
"Лидер" изпревари партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост" (РЗС) въпреки скъпата кампания, която водеха те. Тези резултатите веднага предизвикаха подозрения за манипулации. Ако"Лидер" постигне успех, то ще е от купени гласове, заяви Димитър Абаджиев, водач на евролистата на РЗС. В щаба на БСП и на другите основни партии също се появиха подозрения за натиск над работници в компании на Ковачки и за пазаруване на гласове. Самият Христо Ковачки пък обясни изборния резултат с доверието на хората и сигурността, която бизнесът му им дава. "Смешно е да се говори, че сме купували гласове, вярно е, че съм бил в моите предприятия и лично съм помолил работници да ми вярват", коментира той.

 


"Новинар":

"Лидер" и НДСВ - изненадите на вота

 

ГЕРБ е първа политическа сила на изборите за Европарламент, проведени вчера у нас. Според първите неофициални резултати, обявени след края на изборния ден в 19 часа, партията на Бойко Борисов ще спечели между 5 и 6 мандата в Европейския парламент. Втора е БСП, която вероятно ще има четири места. Другите партии, които ще имат свои представители, са "Атака" с двама, Синята коалиция също с двама и НДСВ с един депутат. Има вероятност след окончателното преброяване на гласовете свой евродепутат в лицето на Емил Кошлуков да има и коалицията "Лидер" и Новото време.

Изненадите на изборите според социолози и политолози са две - добрият резултат на НДСВ и за коалицията "Лидер" и Новото време. Масово са купувани гласове в цялата страна, заяви снощи в НДК водачът на евролистата на РЗС Димитър Абаджиев. Според него най-много гласове са купувани от "Лидер". Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също наблегна на масовото купуване на гласове в цялата страна. Той изтъкна, че това се е правело от ДПС, РЗС, "Лидер" и НДСВ.

Според Цветанов най-голямата изненада на този вот е представянето на "Лидер". Еврокомисарят и водач на листата на НДСВ Меглена Кунева наблегна върху високата избирателна активност и личната си амбиция българите да са най-активните евроизбиратели в общността. Основателят на "Лидер" Христо Ковачки заяви, че в никакъв случай не е изненадан от резултата от евровота. "Смятам, че хората ни вярват, виждат, че работим. Хората, които гласуват за нас, това са нашите лидери - каза още той. - Нашите избиратели са млади, активни хора, които искат да работят", коментира Ковачки.

Той отхвърли спекулациите, че негови подчинени са били принуждавани да гласуват за "Лидер". По неговите думи хората просто му вярват, защото "ние сме тези, които изпълняват това, което обещава политическият елит". Според него напълно реалистично е "Лидер" да почуди 20 депутатски места на изборите за национален парламент. "Аз вярвам в България, вярвам, че българите ще направят своя избор и ще гласуват за този, за когото трябва", заяви Ковачки. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че всички политически сили с изключение на собствената му пария са купували гласове.

За втори път днес подаваме ръка на ГЕРБ, ще работим за консолидация, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров.

 


"24 часа":

ЛИДЕР сюрприз и още 6 изскачат от яйцето

 

7, че даже и 8 български партии вероятно ще имат депутати в следващия Европарламент. Според прогнозните данни към 21 часа вчера победител в изборите е ГЕРБ с минимум 25% от подадените гласове, следвана от БСП с поне 19%, ДПС е с не по-малко от 13 на сто от вота. "Атака" има около 10%, а Синята коалиция е с 8, колкото има и НДСВ. Партия ЛИДЕР е с над 6%, но заради статистическата грешка е възможно да не премине изборната бариера от 5,8%. Над 5 % има и "Ред, законност и справедливост".

Резултатите разбиха социологическите прогнози, които даваха изравнен резултат между БСП и ГЕРБ и не повече от 5 партии, които минават прага. Голямата изненада е НДСВ с Меглена Кунева - техният резултат ги оставя като незаобиколим фактор в българската политика. Партия ЛИДЕР също постига неочакван резултат - по-всяка вероятност тя ще има и евродепутат, и стабилно представяне в следващия парламент.

Пет сигурни политически сили влизат в Европарламента - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и Синята коалиция. Още две са с единия крак вътре - НДСВ и ЛИДЕР, с резултат на косъм над бариерата от 5,88%. Това стана ясно от данните на 6 социологически агенции към 19 часа вчера.

"Ред, законност и справедливост" бе близо до бариерата, но с малки шансове за 1 евродепутат, съобщиха социолозите.

 

 

Десните партии печелят в Европа

 

 

"Новинар":

 

Триумф на десните на евровота

 

Десните партии в Европа триумфираха на изборите за Европарламент вчера. Според прогнозните данни най-много десни депутати ще излъчат Германия, Италия, Франция. В Германия, която ще изпрати 99 евродепутати, Християндемократическата партия на канцлерът Ангела Меркел има преднина на евровота пред Социалдемократическата партия, която получава 21 процента, и бизнес партията "Свободни демократи". Според данните въпреки преднината си консертваторите на Меркел са се представили доста по-слабо в сравнение с изборите преди 5 години.

Според предварителните данни във Франция, която ще има 72-ма депутати, партията на президента Никола Саркози се очаква да победи с около 26% от гласовете пред социалистите, които ще получат 19-20%.

Лейбъристите във Великобритания преживяват поражение и се очаква да остане на трето място след консерваторите и партията на евроскептиците Ukip.

В Австрия управляващата консервативна Народна партия е първа с 29.7 процента, а социалдемократите едва 23,9%.
Левицата в Гърция обаче води убедително пред консервативната партия "Нова демокрация" на премиера Костас Караманлис.

 


"Дневник":

Прогнозите сочат европейската десница като победител

 

Макар че икономическата криза беляза кампаниите в останалите 26 страни членки и в много от тях гражданите да бяха склонни да накажат правителствата си заради липсата според тях на адекватен отговор, според анализатори големият губещ от провелия се вот за бъдещия състав на Европейския парламент (ЕП) ще е европейската левица. Според прогнозите въпреки известните трудности, които изпитва, Европейската народна партия отново ще спечели мнозинство в ЕП, а голямата грешка на разединените леви сили в Европа е, че така и не успяха да "яхнат вълната" на недоволството.

До последно страните членки спазиха наложената забрана за публикуване на резултатите от вота (с изключение на Холандия) и първите данни трябваше да бъдат обявени в 22 часа българско време, когато приключи изборният ден и в последната от 19-те държави, които гласуваха в неделя.

Освен много голямата вероятност да бъдат наказани заради своята политика другите две основни притеснения на правителствата на страните членки бяха прогнозите за рекордно ниска избирателна активност и за възход на крайните партии - както леви, така и десни. Много европейски политици призоваваха за участие във вота, тъй като обратното реално дава по-голям шанс на крайните партии да вкарат повече свои хора в бъдещия парламент. Въпреки тези опасения обаче и реалната опасност броят на крайните политици в следващия ЕП да бъде по-голям според анализатори няма опасност те да имат реална тежест и да могат да объркат неговата бъдеща законодателна дейност.

Сред най-отчетливо наказаните европейски лидери се очаква да бъде британският премиер Гордън Браун, който според предварителните прогнози ще загуби катастрофално от консерваторите. Заради кризата, която клати правителството от близо два месеца, според някои британски издания лейбъристите могат да изпаднат дори до позорното четвърто място след антиевропейската Партия на независимостта. В понеделник лейбъристите се събират на специална среща, за да обсъдят резултатите от вота, който във Великобритания се проведе в четвъртък.

Италианският премиер Силвио Берлускони също беше поставен на сериозно изпитание, като изходът от неделния вот до голяма степен ще определи и присъдата на италианците по отношение на разразилия се скандал около предполагаемата му връзка с 18-годишната манекенка Ноеми Летиция и разпространените снимки на голи жени, гостуващи във вилата му. Сред другите "наказани" се очакваше да бъдат кабинетите в Ирландия, Испания, Гърция, Унгария и Чехия.

Макар и според предварителните очаквания победителите на тези избори се очертаха френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел. Въпреки кризата и недоволството в техните страни социологическите агенции даваха, макар и минимална, победа за партиите и на двамата. Един евентуален успех би бил изключително полезен, особено за Меркел, чийто Християндемократически съюз се стяга за тежка парламентарна битка на предстоящите избори през септември. Управляващите в Полша също се надяваха да се сбъднат социологическите прогнози, които им отреждаха близо половината от местата, с които разполага Варшава в Европарламента.

 

 

Темида

 


"Стандарт":

 Баретата дал 150 хиляди евро за къртица в Темида

 

150 000 евро е платил Златомир Иванов-Баретата, за да внедри свой човек в прокуратурата, научи "Стандарт". Поръчката получава Ивайло Серафимов, който прави всичко възможно, за да привлече интереса на магистратите. Той заявил пред тях, че е готов да разкрие каква е връзката на Баретата със серия от убийства. Става въпрос за разстрелите на Никола Иванов-Бобъра, Георги Нацев и Радослав Велков-Темерута. Целта на Серафимов била да получи статут на защитен свидетел и да стане част от строго секретната програма. Бившият член на групата за мокри поръчки на Златко, който има постановена 2-годишна присъда за измама, успява да надхитри Темида и става къртица на боса. Той трябвало да разкрие механизмите на работа на програмата, за да бъде лесно неутрализирана в бъдеще, а самото й съществуване - подложено на съмнение. Това разкриват записи на телефонни разговори, направени със специални разузнавателни средства.
Ивайло Серафимов се отрече пред съдия в петък от досегашните си показания, давани пред разследващите органи през последните четири месеца. Твърдеше се, че той е един от основните свидетели, които трябва да разкрият как Баретата е поръчвал убийства. На практика се оказва, че през цялото време той е разигравал разследващите. Серафимов им подавал лъжлива информация, която още повече обърквала разследването, разкриха източници на "Стандарт". Странно изглеждало и протакането на Серафимов да даде показания пред съдия, които биха могли да бъдат използвани и в съдебна зала, и без неговото присъствие. Първия път забравил личната си карта, втория - направо отказал да говори. Серафимов много искал да покаже къде е хвърлена карабината, с която е прострелян в дома си в Княжево Антон Милтенов-Клюна на 28 юни 2002 г. Но така и не успял.