Борисов за ресора на Желева и ВМЗ Сопот

 


"24 часа":

Бойко:Кризите лош ресор?Доган нямаше да го даде на Етем

 

Ако бе лош ресорът "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи", Доган нямаше да го даде на най-близкия си човек Емел Етем. Така премиерът коментира вчера сферата, отредена от Еврокомисията за Румяна Желева.

"Съжалявам, че трябва да принизя с подобен тип говорене избора на еврокомисар. Важно е за колко пари отговаря в комисията той. Непрекъснато има бедствия, и то в големите държави. В един такъв момент - наводнение у нас, Полша, Германия или земетресение в Италия, този еврокомисар става водещ. Наистина, има много по-сладки ресори, но това са избрали", добави Борисов. Според него в Брюксел оценили качествата и контактите на Румяна Желева.

 


"Стандарт":

Борисов: Частници точили ВМЗ - Сопот

 

Частници точили милиони от оръжеен завод. Това разкри при визитата си в царския град Баня премиерът Бойко Борисов. Той разкри, че кабинетът разговаря с партньорите ни от НАТО дали могат да изкупуват продукцията на ВМЗ - Сопот. По думите на Борисов това е част от стратегията на правителството за изваждане на предприятието от кризата. Премиерът припомни, че десетилетия заводът е бил ограбван, като частни дружества са печелели по 50 до 100 млн. лв. на година, а самият завод, който произвежда продукцията, не само не е имал печалба, но е губил по един-два милиона лева на година. В момента правителството е насочило усилията си за прекратяване на тази порочна практика, категоричен бе премиерът.

 

 

НДСВ с нов лидер

 


"24 часа":

Христова шеф на НДСВ, царят отказа почетен пост

 

НДСВ вече си има царица. Христина Христова замени Симеон Сакскобургготски на лидерския пост на петия извънреден конгрес на партията, който се проведе в столицата вчера.

При таен вот Христова получи 404 гласа от 717 делегати. Николай Василев бе подкрепен от 231 души, а Илия Лингорски и Биляна Раева получиха съответно 40 и 33 бюлетини.

Симеон отказа да остане почетен председател, но бе категоричен, че не изоставя проекта НДСВ, и обеща да поддържа връзка с новото ръководство. Изрази задоволство, че ще има време да си свърши работи, които е зарязал през тези години, както и да чете.

 

 

Строят нов затвор 

 


"Стандарт":

 Европа ни връща 6000 затворници


ЕС ни връща 6000 затворници. Това стана ясно на Национална конференция на адвокатите, предаде БГНЕС. Европа настоява бандитите да не търкат нарове при тях, а бързо да ги приберат в българските затвори. На въпрос къде ще отидат пандизчиите, юристи се пошегуваха, че "може да затворят стадион "Народна армия". Нов зандан у нас ще започне да се строи догодина, тъй като сегашните са претъпкани.
Най-често казусите, по които българи съдят държавата в Страсбург, са едни и същи, но не се прави нищо за промяна на ситуацията, стана ясно още на конференцията.
Обикновено става дума за полицейско насилие и ограничаване на свободи, обясниха защитниците, които се обявиха и против промените в НПК.

 

 

Нова измама

 

"Труд":

 БГ майки разкриха измама с бебе в интернет


"Моля ви, помогнете на детето ни да живее!" Този вопъл, придружен от 3 снимки на пеленаче, "болно от левкемия", на което предстои лечение в Германия, заедно с банкова сметка, се появил преди дни в интернет. В петък обаче майки от форума "БГ мама" се усъмнили в съобщението и за броени часове разкрили зловещата измама.

За щастие детенцето се оказало живо и здраво, а майка му подала жалба в пловдивската полиция. Ченгетата все още издирват наглите мошеници.

"Не съм предполагала, че снимките на сина ми ще послужат на лъжци", каза 21-годишната майка Спасимира Маврова.

 

 

"Атака"

 

"Стандарт":

Атакисти дължали по 150 000 евро

Депутатите от партия "Атака" са подписали доброволно записи на заповеди, че дължат в полза на офшорна компания по 150 000 евро. Това съобщиха вчера бивши членове на партията. Скандалът гръмна по време на посещението на лидера на националистите Волен Сидеров в Бургас. Той пристигна в морския град, за да основава нова структура след отцепването на десетте общински съветници. Информацията за "бележките" потвърди и собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов. "Това е ставало няколко часа преди да бъдат регистрирани листите за участие в изборите. Някои от неуспелите кандидат-депутати са се опитали да си вземат след това доброволно разписания документ, но не са успели. Това е начин тези хора да бъдат държани в непрекъснат рекет", коментира още Симеонов.