Доклад.

"Монитор":

Брюксел: Реформите пак са на дневен ред, но трябват резултати

През изминалата година България предприе някои важни стъпки, за да върне реформите на дневен ред. Сега е време да се премине към следващия етап, като стратегиите за съдебна реформа и за борба с корупцията бъдат последвани от действия и доведат до конкретни резултати. Това заяви първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс във връзка с отчетеното от комисията в мониторинговия й доклад за напредъка на страната ни в областта на вътрешната сигурност, правосъдието и борбата с корупцията, който беше представен в Брюксел. Според ЕК приетото изменение на конституцията на страната потвърждава политическата воля за изпълнение на стратегията за съдебна реформа, но трябва бързо да бъде последвано от приемането на оставащите законодателни инициативи.

 

Корупция.

"Дума":

България е номер 1 по корупция в ЕС

За поредна година България е на 69 място по възприятие за корупцията в класацията на организацията "Прозрачност без граници" сред включените 167 държави. Така страната остава най-корумпираната сред всичките 28 държави в ЕС. Сравнението с предишни години показва, че от 2012 г. насам показателите на България практически не са се променили и с един пункт. Причините за негативната тенденция според експертите се дължат на съдебната реформа, която буксува през последните години.
В същото време България е лидер по брой органи, които имат функции по противодействие на корупцията - прокуратура, спецпрокуратура, ДАНС, НАП, Сметна палата, Комисия за конфликт на интереси и т.н.

 

Мнение.

"Труд":

Мафията търси подкрепа срещу правителството

Мафията има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, защото тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите, които са свикнали да получават.

Това заявил премиерът Бойко Борисов пред министрите си вчера, се разбра от стенограмата на вчерашното заседание на Министерския съвет. Премиерът дава пример с това, че приходите през януари надвишават с 900 млн. лв. събраното през януари 2015 г. В тази сума не били включени и 250 млн. лв. от върнат на фирмите ДДС.

„И най-големите скептици в Европа коментират борбата ни с контрабандата като чудо, което правим, и правителството трябва с вдигната глава да обяснява как да се бори с корупцията“, допълва премиерът. Изявлението му е направено часове преди Брюксел да огласи поредния доклад, в който призовава властите в София за присъди срещу мафията и повече дела срещу организираната престъпност (виж стр. 4-5). След заседанието министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова не даде конкретен отговор на въпрос дали са известни всички представители на българската мафия и как се работи за тяхното разкриване. Но каза, че е много доволна от работата на ГДБОП, която вече имала и много добри условия за работа.

 

Позиция.

"Сега":

Съдебният съвет официално отказа да подаде оставка


С официална декларация след няколкочасово заседание Висшият съдебен съвет отказа да подаде оставка. Това е груба намеса в работата на съдебната власт, се казва в нея.
Със 17 гласа "за", един "против" и един "въздържал се" ВСС прие днес позиция, с която отказва да се саморазпусне. В подкрепа на общата позиция на съвета гласуваха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховният административен съд Георги Колев. От заседанието отсъстваха ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов и министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Калин Калпакчиев гласува против декларацията.
По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров гласуването бе явно с вдигане на ръка. След гласуването на позицията, новият представляващ Съвета Димитър Узунов я изчете пред журналисти. „Настоящият състав на ВСС е обект на манипулатавни внушения и целенасочени атаки още от формирането си през 2012 година, въпреки които е постигнат напредък в подобряването на работата съдебната власт “, се посочва още в декларацията.

 

 

Обяснения.

"Сега":

Министър Танев: Робството си е робство, срещу съжителството никой не вдига въстание

Моето лично отношение е, че робство е имало, заяви пред медиите в НС образователният министър Тодор Танев в отговор на въпрос за разразилия се скандал с новата програма за учебниците по история за 6 клас, предаде БГНЕС. Така е поставено и историците го знаят, още от времето на Възраждането с политическата цел да мобилизира българското население, поясни Танев. Но аз бих добавил следното - Чипровско въстание, Руско-турска война, Баташко клане - това са факти. Има различни видове робство - индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Но има и духовно. Има политическо робство, когато нямаш държава- като поляците. Аз за себе си нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде, като робство, повтори министърът. Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание, подчерта Танев. Има още един термин - османско владичество. Преди две години, преди една година също така, са пуснати въпроси към историческия институт на БАН и към две катедри по история във Великотърновския и Софийския университет да ни дадат отговор за научната интерпретация дали е робство или друго, коментира Танев. До момента нямаме никакъв отговор.