24 часа

Майките недоволни от точките за инвалиди, пак плашат с протест

Майките на деца с увреждания отново заплашиха с протести и палатков лагер пред парламента. Този път - заради новата точкова система, която ще оценява хората с увреждания от април.

Индивидуалната оценка на инвалидите, която предлагат от социалното министерство, бе въведена именно по искане на протестиращите майки. Тя ще е с точкова система и ще включва три компонента - самооценка на инвалида, констатации на социалния работник и заключения за нуждите - финансова помощ, социални услуги, асистент, медицински изделия и пр.

Труд

Черно море е тясно за военни действия

Това каза Бойко Борисов след срещата с Дмитрий Медведев. Пускат ферибот Бургас - Новоросийск. Изтребители винаги ще дойдат, важно е да дойде газ и да работят електроцентралите, отговори руският премиер.

Монитор

77 млн. лв. изхарчихме за 3 март

Около 77 млн. лева са похарчили българите през почивните дни за 3 март. Това коментира пред в. "Монитор" директорът на Института за анализи и оценки в туризма. 280 000 са били пътуванията. От тях 60 000 са излезлите в чужбина, главно в съседните страни Гърция, Македония, Сърбия, Румъния.

Стандарт

Борисов: Не избираме между НАТО и Русия, а си браним интереса

България не иска нови количества газ, а просто да запази това, което има, за да не се налага да реже за скрап цялата ни газопреносна мрежа. Това обясни премиерът Бойко Борисов след срещата с руския му колега Дмитрий Медведев, след като обясни, че България не избира между ЕС и НАТО или Русия, а защитава своите интереси.

"Има сили, които се възползват от присъствието на Медведев, да задават въпроса - "НАТО или Русия". Аз искам Черно море да е зона на приятелство, на туризъм, на фериботи. То е прекрасно море, но е тясно за военни действия. Затова приканвам НАТО и Русия да седнат на преговори и да вземат решение", призова Борисов. Той разясни и защо страната ни държи "Турски поток" да докара руски газ у нас, както и да се реализира хъб "Балкан".

Сега

ГЕРБ и ДПС обичат послушните местни феодали

Понякога колебливостта и непостоянството на Бойко Борисов като политик вършат истински полезна услуга на гражданското общество у нас. Такъв случай е внезапната му намеса по отношение на преференциалното гласуване, което ГЕРБ, съгласувано с ДПС, се опита да обезсили. Ако Борисов не беше толкова загрижен, че репутацията му може да пострада в навечерието на европейски избори, едва ли щеше да възпре своята партия, която искаше да ликвидира едно от малкото демократични достижения на българската избирателна система през последните десетина години.

Това, че моментът се оказа неудачен за подобна радикална стъпка, изобщо не означава, че в друго време хората на Борисов и Доган няма да пробват същото отново. В крайна сметка моментният им устрем беше пречупен, но основната причина, поради която предприеха атаката срещу преференциалното гласуване, остава. И ГЕРБ, и ДПС искат тотален контрол върху своите партийни листи. Възможността избирателите да пренареждат кандидатите по свое усмотрение обаче се явява сериозна пречка да се упражнява подобен надзор.

Капитал дейли

Руските енергийни проекти в България минават през Брюксел

Продължението на "Турски поток" през България все още е под въпрос. Това стана ясно между любезностите и шегите по време на официалната пресконференция на Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. Докато българският премиер с почти умолителен глас обясняваше как страната иска да остане в газовата игра, руският му колега с хладен тон заяви, че за да се реализира новият проект за транзит на газ, са необходими категорични гаранции от Еврокомисията. А такива към момента няма.

Правилата на Брюксел, изглежда, пречат и на проекта АЕЦ "Белене", тъй като обществената поръчка за осъществяването му все още не е обявена, макар че това трябваше да се случи през февруари. Една от хипотезите е, че след възобновяването му ЕК приема проекта за нов и трябва да го одобри отново.

Дума

Любимец на властта сменя Димитър Костов в БНБ

Оставката на подуправителя на БНБ, отговарящ за банковия надзор, Димитър Костов, дойде изневиделица за широката публика. В професионалните среди обаче се говори, че той я обмисля от доста време. Официалните мотиви за тази оставка бяха публикувани на 1 март на сайта на БНБ. Интeнзивнaта paбoтa в yпpaвлeниe "Бaнков нaдзop" пpeз пocлeднитe няколко гoдини и ocъщecтвявaнeтo нa ocнoвнaтa чacт oт плaниpaнитe peфopми ми дaдoxa ocнoвaниe към cpeдaтa нa мaндaтa ми пpeз 2018 г. дa пoмoля зa нeгoвoтo пpeдcpoчнo пpeкpaтявaнe. Пo мoлбa нa yпpaвитeля зaбaвиx изпълнeниeтo нa мoeтo нaмepeниe пopaди нoвoвъзникнaлите ангaжимeнти пpeд yпpaвлeниe "Бaнкoв нaдзop" cлeд зaявeнитe пpeз юни и юли м.г. плaнoвe зa пpиcъeдинявaнe към Eдинния нaдзopeн мexaнизъм (EHM).