Перник. 

"Монитор":

Четирима в болница заради ешерихия коли

Четирима души са хоспитализирани заради ешерихия коли в пернишката болница. Те са постъпили за лечение около обяд. Трима от тях са от проблемния квартал "Проучване", където бе открита зараза във водата, пише struma.bg.

Болните са от квартал "Проучване" и от район в близост до квартала. С температура, повръщане и разстройство са приети в Инфекциозното отделение двойка, която живее на семейни начала, един мъж и една жена. Всички са консумирали вода от чешмата. Те са поставени на лечение със системи. За случаите са уведомени РЗИ и здравното министерство.

В пернишката болница е създадена организация за поемане на пациенти, които са почувствали различни неразположения. Стриктната организация е създадена съвместно с МБАЛ "Рахила Ангелова" и Министерството на здравеопазването.

Точно на Коледа от РЗИ Перник излязоха с официално съобщение в което се твърди, че в квартал "Проучване", където преди ден бяха открити "Ешерихия коли" в питейната вода са започнали ремонтни дейности за отстраняване на авариите довели до влошаване на качеството на водата, предназначена за питейно - битови цели.

Заплащане. 

"Сега":

ГИТ напомня: На празник се плаща минимум двойна надница

Работодателите са длъжни да изплащат минимум двойно възнаграждение на работниците и служителите си, които работят на официален празник, напомнят от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

За посрещането на Рождество Христово празничните дни са 24, 25 и 26 декември, а за Нова година - 01 януари 2020 г. Надницата достига четворен размер, ако работата в тези дни е и извънреден труд, тъй като той също се изплаща със 100% увеличение. Извънреден в празнични дни е трудът за работещите на ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време и полагането му се възлага със заповед на работодателя.

Работещите в условията на сумирано отчитане на работното време трябва да получат двойно възнаграждение, ако по график трябва да положат труд в празничен ден. В този режим на работа извънредният труд се заплаща в края на периода, за който е въведено сумираното отчитане на работното време и то с 50% увеличение. В този смисъл, ако те работят в ден на официален празник по график, за тях това не е извънреден труд и не се заплаща с увеличение.

Празници.

"Монитор":

Властта честити Коледа

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов честитиха Рождество Христово на всички българи и им пожелаха здраве.

"Честито Рождество Христово! Пожелавам здраве и радост във всяко българско семейство. Нека бъдем по-добри и даряваме с топлина и усмивка хората около нас!". Това написа държавният глава в профила си във Фейсбук.

В 20 часа в Народния театър "Иван Вазов" той и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на традиционния благотворителен спектакъл "Българската Коледа", който се провежда за 17-а поредна година. Благотворителната инициатива има за цел да подпомогне лечението на деца и да осигури високотехнологична медицинска апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация.

Премиерът Бойко Борисов също отправи своите пожелания към българите в социалните мрежи.

"Честито Рождество Христово! Днес е време да бъдем заедно с нашите близки. Нека всички да сме здрави, щастливи и с добри сърца", написа министър-председателят. Снощи той посрещна Бъдни вечер заедно със семейството си в Банкя. Борисов сподели снимка с внуците, които бяха облечени с народни носии.

Инцидент. 

"24 часа":

Българите, разминали се на косъм от смъртта в Канада, са у дома 

Българските алпинисти от Канада, които преди два месеца се разминаха на косъм от смъртта, се завърнаха у нас за празниците. Инцидентът беше предизвикан от неочакван вятър по време на работа по небостъргач. Ето разказа им от първо лице.

На 25 октомври Любо и колегите му отиват на работа, без да подозират, че този ден няма да е като всеки друг, а ще го помнят дълго. Момчетата трябва да измият стъклата на 28-етажен нов небостъргач в града Едмонтон, Канада. Правят всички проверки по сградата и се изкачват до върха й.

"След един час час и половина започна да излиза един лек вятър, но никой нито ни се обади, нито ни казаха. Малко по-късно получавам есемес, че трябва да свалим люлката. Трябваше да я свалим от 28-ия етаж до първия етаж", разказа за bTV Любослав Механдийски.