Делото срещу извършителите на злоупотреби с лекарства за онкологични заболявания е сред водещите теми на неделните вестници.

"Специализираният наказателен съд се произнесе по искането на прокуратурата да остави в ареста задържаните преди дни седем души за нерегламентирана търговия с лекарства за онкоболни, съобщи БНР. Соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, а също така Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов остават под стража, тъй като има опасност за извършат ново престъпление. Лекарките Зора и Небесна Балджийски и фармацевтката Светлана Тюлекова ще са под домашен арест заради здравословни причини. Мярката подлежи на обжалване в тридневен срок. Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова допусна да има още обвиняеми по делото." - в. "Труд".

"Прокуратурата внесе искане за постоянен арест на шестима от седемте задържани за участие в престъпна група за злоупотреба с лекарства за онкоболни. За седмия от обвинените искането е за домашен арест по здравословни причини, съобщиха от Специализираната прокуратура, цитирани от БНР. Специализираният наказателен съд заседава по искането на прокуратурата. Сред задържаните са двама лекари от столичната болница "Йоан Павел", фармацевт от болницата "Свети Мина" в Благоевград, посредник на фирма за износ на медикаменти и още трима души.
Според описаната от прокуратурата схема, лекарства за онкоболни, закупени от Здравната каса, са излизали от двете болници и чрез износител са стигали най-вероятно до страни от Европейския съюз и там са били продавани законно на много по-високи цени..." - в. "Стандарт".

"След четиричасово заседание специализираният наказателен съд се произнесе по искането на прокуратурата да остави в ареста задържаните преди ден седем души за нерегламентирана търговия с лекарства за онкоболни. В ареста остават четирима, а трима се прибират под домашен арест по здравословни причини, съобщи БНР... Заседанието започна с два часа закъснение, информира радиото. Всички задържани присъстваха в съдебната зала. За ръководител на престъпната група прокуратурата посочи Милослав Пейков. Според обвинението, той се е срещал с лекари и медицински работници, от които е получавал лекарствата и е осигурявал търговията с тях. Задържаните двама лекари всъщност са майка и дъщеря - Небесна и Зора Балджийски. Дъщерята изписвала и изнасяла лекарствата, предоставяла ги е на съпруга си Борислав Сотиров, а той ги е предоставял на Милослав Пейков. Пейков се срещал и с фармацевтката на благоевградската болнична аптека Светлана Тюликова, а тя е изписвала и заменяла лекарствата, отпускани с протоколи от лекарски комисии. Милослав Пейков е задържан при приемане на белязаните лекарствени пет опаковки на Калоян Молалийски. За такова престъпление законът предвижда от три до пет години лишаване от свобода, а за ръководителя на групата от пет до 15 години. Срещу Милослав Пейков са повдигнати и обвинения за притежание на марихуана и оръжие без разрешително. По информация на БНТ обвинението разполага с доказателства, събрани чрез специални разузнавателни средства, както и показания на свидетели. Онкоболна жена разказала, че не е била на лечение в деня, за който се твърди, че са й направени вливания. Според защитата на задържаните няма ясно формулирано обвинение и нито доказателства, които да го подкрепят. Адвокат Емануил Йорданов, защитник на трима от обвинените, коментира пред БНР: "Това е поредният пример, в който се вижда как прокуратурата решава, че първо трябва да задържи обвиняемите и след това да събира доказателства. За съжаление има съдии, които толерират тази практика и ако продължаваме така, ще се доближим изцяло към румънския модел, където няма нужда от доказателства, просто днес трябва да се осъди министър, осъжда се министър. Утре трябва да се осъди кмет, осъжда се кмет"..." - в. "Дневник".

"Чистач организирал точенето на лекарства, дал 20 хил. лв. за смяната им със стари Безработният Мирослав Пейков, който дълги години се е занимавал със сметопочистване, е организирал бандата, източвала лекарства за онкоболни в болници и заменяли с такива с изтекъл срок. Другата им врътка била да се правят фиктивни вливания на пациенти, случили се само на документи. Това се разбра в спецсъда, където прокуратурата поиска седемте души от бандата да останат за постоянно в ареста. Пейков дал 20 хиляди лева на доктор Димитров за няколко трансфера на лекарства, стана ясно в Зала 5 на институацията на ул. "Черковна" 90. Прокурор Лидия Климентова обаче не спомена другото име на лекаря, нито къде работи. Бандата използвала връзките на Борислав Сотиров със съпругата му Зора Сотирова, която работи в онкоболницата "Св. Мина" в Благоевград. Нейната майка е фармацевт в същото медицинско заведение. Борислав предавал лекарствата или на Мирослав Пейков, или на другаря му Калоян Молалийски. Двамата били хванати на 4 октомври при предаването на белязани лекарства. Според документите, са били взети същия ден на свиделетката Бояна Илиева. Но тя категорично отрича да е имало такава процедура. Това е другата схема, освен замяната на лекарства с такива с изтекъл срок, по която е действала седемчленната банда. Лекарствата били продавани в чужбина, тъй като групата имало контакт с човек, който ги пласирал там." - в. "24 часа".

Вестниците цитират екоминистъра Нено Димов по темата за замърсяването на въздуха и други актуални теми.

"Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно към битовото отопление, което замърсява въздуха 9 пъти повече от автомобилния транспорт. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, като цитира доклада на Световната банка. Пред БНТ той добави и че ще се забрани продажбата на некачествени въглища от догодина. Подмяна на уредите за отопление с алтернативен начин на отопление е един от начините в програмата за качеството на въздуха, каза Димов. Изследването е насочено към местната власт, т.е. как ограниченият ресурс да се инвестира с максимален ефект. Той открои, че идеята е да не бъдат допускани определени въглища и брикети, които замърсяват силно въздуха. Нискокачествените въглища и брикети трябва да не може да бъдат купувани, цената на тон ще се увеличи, но не и на килокалории, те са по-ефективни при отоплението висококачествените въглища, обясни Нено Димов. Държавата смята да затегне и допускането до пазара на по-неефктивни уреди за отопление на ток." - в. "Сега".

"Нено Димов: Въглища и брикети с ниско качество не трябва да може да се купуват Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно към битовото отопление, което замърсява въздуха 9 пъти повече от автомобилния транспорт. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" министърът на околната среда и водите Нено Димов. Подмяна на уредите за отопление с алтернативен начин на отопление е един от начините в програмата за качеството на въздуха, добави той. Изследването е насочено към местната власт, т.е. как ограниченият ресурс да се инвестира с максимален ефект. Той открои, че идеята е да не бъдат допускани определени въглища и брикети, които замърсяват силно въздуха. Нискокачествените въглища и брикети трябва да не може да бъдат купувани, цената на тон ще се увеличи, но не и на килокалории, те са по-ефективни при отоплението висококачествените въглища, обясни Нено Димов. Той открои, че неотговарящи на екостандарти печки ще бъдат подменени с други алтернативни източници, като това ще става с определени стимули и с извеждане от пазара. Това няма задължителен характер, идеята е с течение на времето това да се случи, добави Димов. "Два пъти повече са закупените електромобили у нас, но отново остават много малко. Има нулева такса за тях, има проект за изграждане на инфраструктура за зареждане на електромобили, тя постепенно ще се изгради. Трябва да има ток, а за да има, трябва да развиваме енергетиката, не може да разчитаме само на възобновяеми електронни източници", коментира и автопарка у нас министърът. "Невъзможно е застрояването или подмяната на съоръженията на парк "Витоша", понеже планът не позволява на този етап, но трябва да се подменят старите съоръжение. Лифтът е много стар, 56-а година е той и трябва да може да бъде разрешено и ако бъде - хем да запазим природата, хем софиянци да могат да карат ски със модерни съоръжения", каза Димов. България е много добре на европейската екокарта, отбеляза Нено Димов. В сферата на биоразнообразието сме в топ 20 в света, по-назад сме по БВП, отколкото по екосреда, добави той." - в. "24 часа".

"Природните бедствия са нанесли по-малко щети от екоактивистите". Министърът на околната среда Нено Димов пред БНТ. Помолен да коментира противопоставянето между природозащитници и инвеститори, Димов цитира данни от представен по-рано тази седмица доклад по поръчка на министерството, според който за 11 г. пропуснатите ползи от забавени или неосъществени проекти са за 2.7 млрд. лв. "За сравнение за същия период от природни бедствия са нанесли щети за около 1.8 млрд. лв. - тоест природните бедствия са нанесли с 1 млрд. лв. по-малко щети", каза той с уговорката, че в законова държава, каквато е България не можем да се откажем от правото на природозащитниците да обжалват в съда проекти. Той отбеляза, че трябвало да има и морал, защото заради протестите срещу строителството на автомагистрала през Кресненското дефиле строителството й се забавило, а там ставали много катастрофи с човешки жертви." - в. "Дневник".

Всекидневниците отбелязват и аспирациите на ДПС към властта.

"ДПС поиска властта Страната ни се нуждае от незабавна промяна в управлението, а единствената алтернатива на порочния модел е Движението за права и свободи. Това заяви във Велинград председателят на партията Мустафа Карадайъ. ДПС събра в курортния град цялото си ръководство, депутати и евродепутати, областни председатели и кметове за обсъждане на програма за ускорено развитие. "Няма как да не направим оценка на управляващите. Според нас управляващите концентрират и пропиляват енергията си в различни конфликти и опити за прикриване на важните проблеми в обществото. Алтернативата на това хаотично управление без цели и приоритети е управление с ясна програма за развитието на страната. ДПС имаме самочувствието да правим такава програма - каза лидерът на ДПС. - Ние сме в ситуация, в която скандал след скандал и на метода проби и грешки, без ясна визия, имаме управление в страната. 10 години са в управлението, но включително и сега сме свидетели - някой друг им е виновен и най вече тези, които са управлявали преди 10 години." - в. "Сега".

"Алтернативата на това хаотично управление е програма за ускорено развитие на база ценности и ДПС има самочувствието да предложи такава, каза председателят па движението Мустафа Карадайъ на брифинг пред репортери по време на семинар на ДПС. Ръководството на ДПС, депутати и евродепутати, областни председатели и кметове на движението се събраха за да актуализират програмата на партията с оглед новите реалности. Карадайъ направи оценка за сегашната ситуация в страната и на управляващите като заяви: "Според нас управляващите концентрират и пропиляват енергията си в потушането на различни конфликти и опити за прикриване на важните проблеми в обществото. Ситуацията е "скандал след скандал", а управлението действа на принципа проба и грешка без ясна визия. Българските граждани не живеят добре, ситуацията в страната не е добра." "Според нас алтернатива на този модел има и тя е програма за ускорено развитие на база ценности", заключи Карадайъ." - в. "Стандарт".