Инцидент

"24 часа":

Читалище на 82 г. се продъни, 16 падат в мазето

 

Селско тържество за Коледа вчера по чудо се размина без жертви, но 9 ранени са в болница. От тях 4 са деца.

Малко преди 13 часа пропадна прогнилият под на една от гримьорните в читалище "Съзнание" на радневското с. Сърнево. Всичките 16 души - ученици и жени самодейки, се оказали 3 м по-надолу в мазето.

"Свърши концертът, всичко беше много хубаво, почнаха да ни раздават шоколади и тогава изведнъж подът под нас започна да пука и за секунди всички се намерихме долу в дупката."

Това разказа пред в. "24 часа" шестокласникът Васил Донков, който е сред измъкнатите без наранявания.

В мазето на сградата се озовали десетина деца на възраст между 8 и 15 години. Също и шефките на училището Ели Любенова и на читалището Мария Червенкова.

 


"Труд":

Изгнил под в читалище погълна 10 деца и 6 възрастни

 

Десет деца и 6-има възрастни пропаднаха четири метра под изгнил под в гримьорната на читалището в радневското с. Сърнево. Злополучният инцидент станал вчера, докато местните хора се подготвяли за коледно тържество, съобщи "Дарик" радио.

Незабавно пристигнали екипи на пожарната, полицията, Гражданска защита и "Бърза помощ". На място била оказана първа помощ на пострадалите. Прегледите показали, че част от децата са получили само охлузни рани и травми (малчуган имал рана на веждата, но на място от "Бърза помощ" я превързали). В болница били откарани едно дете и три жени.

Десетте деца били на възраст от 9 до 15 г. Въпреки паниката и големия уплах, те слушали напътствията на спасителите и бързо били изведени от опасното място.

 

 

Криминално

 

"Новинар":

Гейзо бил в клетка като опитна мишка

 

В Германия разбрах от близките си, че тук ме търсят. В България става някакъв страшен цирк. Това разказа пред магистратите от районния съд в Сливница заловеният от МВР и сочен за член на бандата на Крокодилите Евгени Милев-Гейзо. Той и брат му бяха пуснати за издирване, след като магистрална банда обра турчин на "Тракия". При преследването полицаите убиха един от грабителите, който открил огън срещу тях. Магистратите оставиха зад решетките Гейзо.

Още като минах границата, маскирани ме откараха в джип до някаква лаборатория на МВР, където ме направиха на опитна мишка, гавриха се с мен. Бях сложен на детектор на лъжата и дадох кръв, разказа още соченият за магистрален бандит.

Оттам Милев бил откаран в ареста в Елин Пелин. Сложиха ме в една клетка, каквато сигурно няма и в Гуантанамо, и ако не бях облечен, още там щях да умра от студ, допълни той.

 

 

"Труд":

"Наглите 3" - хайка за ченгетата в бандата

"В скоро време може да имаме операция "Наглите 3". И тя ще е насочена срещу полицаи, помагали на бандата за отвличания. Имаме насоки, в момента "Вътрешна сигурност" работи конкретно по определени хора."Това заяви вчера пред Би Ти Ви вътрешният министър Цветан Цветанов. Той отказа повече подробности, тъй като в момента се събирали доказателства.

Бивши и действащи ченгета са помагали на бандитите, поясниха от разследващия екип. Пазители на реда, напуснали системата, били под подозрение, защото се интересували как върви разследването срещу похитителите и кога ще ги арестуват. Униформен служител на МВР пък преди време имал контакти с някои от членовете на бандата. Връзката по едно време била прекъсната, но се проверява каква е била тя в дните около отвличанията.

 

"Монитор":

Дъщеря на бизнесмен в списъка за отвличане

 

Дъщерята на известен бизнесмен е била в списъка за отвличания на професионалната банда, която МВР задържа. Престъпниците подготвяли похищението на детето на бившия шеф на "Фронтиер" Красимир Георгиев, съобщиха вчера полицейски източници. Оказало се, че човек от бандата с прякор Църо е бил охранител на бизнесмена. Именно гардът обяснил на останалите престъпници, че Георгиев е човек, който има възможност да плати голям откуп за дъщеря си, а охраната му няма да бъде проблем при самото отвличане.

Вътрешният министър Цветан Цветанов също потвърди, че сред бандитите е имало охранител, който е събирал информация за жертвите, но МВР шефът отказа да съобщи името на бизнесмена, чието дете е щяло да бъде нападнато.

 

 

ДПС връща имоти на държавата

 

 

"Сега":


ДПС се раздели с част от имотите си

 

Партията на Ахмед Доган ще трябва да се раздели с два от офисите си в София и да ги върне на държавата. Те бяха дадени на движението в последните дни от управлението на тройната коалиция. Помещенията бяха отдадени под наем за 10 години напред. Правителствената пресслужба мотивира решението с това, че "в момента има остър недостиг на свободни държавни имоти в столицата, а ДПС разполага с още три, и то в центъра на града".

Единият офис, който ДПС трябва да върне, е 87 квадрата и се намира в район "Студентски". Другият е на ул. "Кирил и Методий" и е 65 квадрата. Партията на Сокола се разпорежда в София и с административната сграда на бул. "Ал. Стамболийски" 45, където се помещава централата на движението, на ул. "Христо Белчев" 1 и на бул. "Витоша" 148.

 

 

Двойна издръжка за затворник

 

"Труд":


Дажбата на затворник скача двойно

Правителството прие вчера наредба, с която се определят стандартите за годишната бюджетна издръжка на затворник.

В момента за храна на един лишен от свобода на ден се харчат между 2,30 и 2,50 лв., а държавата плаща допълнително за топло, спане, дрехи и др. Идеята е дневната дажба на затворник да стане 4,40 лв. на ден. За сравнение един възрастен човек със средната за страната пенсия от 245 лв. живее с 8,05 лв. на ден, но той трябва да мисли не само за храната, а и за ток, вода и др. консумативи. Държавата е по-щедра към дете в социален дом - то живее с 15,12 лв. на ден.

Приетият от кабинета документ ще позволи всяка година от държавния бюджет да се заделят пари за издръжка, която да запази физическото и психическото здраве на затворниците, се казва в решението на правителството.

В годишната издръжка са включени достатъчна по химически и калоричен състав безплатна храна, самостоятелно легло, обувки, санитарно-хигиенни материали и спални принадлежности.

 

 

Банки


"24 часа":


700 млн. лeвa печелят банките

 

Печалбата на банките през 2009 г. ще е около 700 млн. лв., което е половината от миналогодишната. Сумата ще се капитализира и така буферът, с който да се покриват нарастващите лоши кредити, ще се увеличи от 3 на над 3,5 млрд. лв. Това прогнозира управителят на БНБ Иван Искров вчера.

По данни на централната банка необслужваните заеми са се увеличили от 2,4 на близо 6%. Всички преструктурирани кредити пък вече надхвърлят 10 на сто.

 

 

Яне подкупвал депутати на ГЕРБ

 

 

"Стандарт":

Волен разкри:
Яне дава 1 млн. за изневяра на ГЕРБ

 

РЗС дава по един милион лева на депутати от ГЕРБ и "Атака", за да ги привлече към своята група. Това обяви по bTV вчера Волен Сидеров. "Имам информация, че се предлага по милион за купуване на депутати от ГЕРБ и "Атака". Започнали са сондажи към няколко народни представители от нашата парламентарна група", твърди лидерът на "Атака". Според Сидеров целта била да се предизвика хаос и нови парламентарни избори.
"Аз не съм доктор да се занимавам с болестите на политическите шутове. Аз съм специалист по Бойко Борисов, а не по този пудел", отсече в отговор Яне Янев.
Вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че няма информация на депутати от ГЕРБ да са предлагани пари, за да ходят при Яне Янев.