Данъчните погнаха футбола

 

"Дневник":

НАП поведе на футболните клубове с 8 млн. лева

 

Общо 7.8 млн. лв. данъци и лихви допълнително трябва да внесат в бюджета осем футболни клуба. Това показват приключилите ревизии за периода 2005 - 2008 г. на цялата А група, Българския футболен съюз (БФС) и Професионалната футболна лига (ПФЛ). Данните бяха съобщени от Националната агенция по приходите (НАП) в сряда, но са резултат от проверки, продължили повече от година.

Един от тях има задължения към бюджета от над 2 млн. лв. Три - по над 1 млн. лв. Друг отбор дължи над 500 хил. лв., а три имат задължения от над 100 хил. лв. Данъчните са установили още, че някои от футболните клубове са отчели неправомерно загуби общо в размер на около 3 млн. лв.

 

 

"Труд":


Данъчна дузпа за футбола

 

Футболисти от "А" група са плащали данъци и са се осигурявали масово на 220 лв., а под масата са получавали между 5000 и 18 000 лв. Най-фрапиращият случай е с играч от водещ отбор, който по договор получава минимална заплата, а всъщност вземал по 12 000 долара на месец, разкри вчера шефът на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов, след като се срещна със зам. главния прокурор Бойко Найденов и шефа на комисията за борба с корупцията Яне Янев.

Измамите лъснали при проверка на водещите клубове от Професионалната лига. Данъчните установили, че 8 отбора (от общо 16 в "А" група - б.р.)са укрили 7,8 млн. лв. данъци.

 

 

Ревизия


 

"Монитор":

Министри на Станишев позлатили Мистър Рушвет

 


Неколцина от ексминистрите в кабинета на Сергей Станишев са подписали повече от изгодни за добилия популярност като Мистър Рушвет скандален шеф на фирмата "Авто инженеринг холдинг груп" Росен Маринов. Неотдавна същият бе арестуван при акция на ДАНС и прокуратурата, след като опита да подкупи със 100 хил. лв. началника на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров при поредния си опит да спечели държавен търг, в случая за доставка на катери.

Справка на вестника установи, че преди това Маринов е напълнил фирмената каса с десетки милиони левове от обществени поръчки. Сред основните действащи лица в "позлатяването" на скандалния бизнесмен е дори бившият шеф на преименувания в Национална агенция "Пътна инфраструктура" фонд Веселин Георгиев, който доби популярност като Батко, след като стана ясно, че по-малкият му брат е прибрал към 120 млн. евро за ремонт на шосета. Разкараният впоследствие от поста Георгиев дал почти 400 хил. лв. на Мистър Рушвет за мобилни лаборатории за измерване на тегло и габарити на автомобили.

 

"Дневник":

Армията купувала апартаменти доста над пазарните цени

 

Министерството на отбраната е сключвало сделки за нови апартаменти на цени много по-високи от пазарните. В четири града - Сливен, Велико Търново, Стара Загора и Карлово, са купувани жилища за армията на цена от 25 до 35% по-висока от предлаганите от имотните агенции. Това показва проверката, назначена от военния министър Николай Младенов, на сделките с апартаменти при предшественика му Николай Цонев.

Одитирани са договорите за 320 имота, купени през последните месеци на кабинета "Станишев", за които кабинетът отпусна 45 млн. лв. Жилищата са във Варна, Бургас, Карлово, Сливен, Враца, Стара Загора, Шумен и Велико Търново.

 

 

Темида

 

"Труд":

Свидетел поиска 1,2 млн. лв. от Братя Галеви

 

Рекорден иск за обезщетение от 1 млн. лв. за неимуществени вреди и още 200 000 лв. за имуществени, бе приет вчера по делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви. Процесът срещу тях и петима техни авери започна вчера в Кюстендилския окръжен съд. Председател на състава бе съдия №1 в областта Мирослав Начев.

Колосалната сума бе поискана от дупнишкия бизнесмен Пламен Миланов (43 г.). Според обвинителния акт той като собственик на таксиметрова фирма е бил сред най-ощетените от престъпленията на Галеви. Миланов трябвало да плаща по 1500 лв. на месец на групировката им, като постепенно вноската скочила до 7000 лв.

 

 

 

Наш човек оглави Юнеско

 

 

"Стандарт":

Избраха Бокова като папа


България спечели една от най-големите си битки в Деня на Независимостта. В късните часове на празника светът избра Ирина Бокова за шеф на ЮНЕСКО. Habemus directorum - "Имаме директор", обяви председателят на изпълнителния съвет на ЮНЕСКО Олабии Бабалола Жозеф Яи от Бенин. Така той перифразира думите Habemus papam (Имаме папа), с които се оповестява новият глава на римокатолическата църква.
  Изборът на българката обаче изостри отношенията между Европа, САЩ и Египет.