Критики

 

"Сега":

БСП обвини мнозинството в собствените си грехове

 


БСП излезе с гневна декларация, в която заклейми подмените в ръководствата на някои мандатни органи и решението на ГЕРБ да ги преструктурира. "Управляващите искат да си гарантират политическа доминация и контрол", обяви депутатът Ангел Найденов. Като пример за това бяха посочени гласувания в пленарната зала на законови изменения и допълнения, както и изразени намерения за промени. Найденов бе категоричен, че в тях може да се види желанието да се постави под съмнение дейността, а оттам и функционирането в сегашния състав на Комисията за финансов надзор, комисията "Кушлев" за отнемане на незаконно придобито имущество, КЗК, намеренията за сливане на Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията.

 

 

"Дума":

Коалиция за България: На крачка сме от авторитарно управление

 

Намерения на мнозинството бележат опасна тенденция за концентрация на власт и на политически диктат, а оттук крачката до авторитарно управление не е голяма. Това заяви вчера от парламентарната трибуна Ангел Найденов в декларация на Коалиция за България. Поводът е желанието на мнозинството от ГЕРБ да сложи ръка на регулаторни специализирани контролни органи като Комисията за финансов надзор, т. нар. комисия "Кушлев", КЗК, намеренията за сливане на СЕМ и КРС, както и законопроекта за закриване на Бюрото за специалните разузнавателни средства.
От левицата подчертават, че има натиск върху съдебната власт и опити на премиера и министри да се произнасят като органи на правораздаването.

 

 

Цветанов следен от ДАНС

 

 

"24 часа":

ДАНС следила шефа на ГЕРБ

 

ДАНС е събирала информация за сегашния вътрешен министър Цветан Цветанов, след като станал лидер на партия ГЕРБ. Това съобщи вчера на летище София самият Цветанов.

"ДАНС бе превърната от предишните управляващи в политическа полиция. Аз направих проверка дали някой оттам е проявявал интерес за мен. Да, оказа се, че са проявявали интерес и са събирали информация от МВР. С какво аз съм застрашил националната сигурност, та да бъда проверяван в системите на БДС (Български документи за самоличност - б.р.). Проверявали са ме от момента, в който се занимавам с политика", обясни Цветанов.

Той допълни, че в МВР тече проверка кой точно е събирал информация за него. Ровенето в масивите на МВР ставало по искане на ДАНС.

 

 

 

Прогнози

 

 

"Труд":

ГЕРБ с абсолютно мнозинство, ако изборите са днес

 

51% би спечелила партията на Бойко Борисов ГЕРБ, ако изборите са днес. Това сочат септемврийските данни от социологическо проучване на ГАЛЪП, съобщени вчера за "Труд" от Марчела Абрашева.

Интересното е, че тези 51% за ГЕРБ са дадени от всички българи, имащи право на глас, а не само от заявилите да гласуват. Съотнесени към парламентарното представителство, те биха осигурили на сегашните управляващи абсолютно мнозинство, дори квалифицирано, казват от ГАЛЪП. Поразителното според Абрашева е, че 80% от българите заявяват, че биха гласували отново. А обикновено след вот изборният ентусиазъм спада.

С 10 пункта се е покачило доверието в правителството от август насам и днес то е 53%.

 

 

Темида

 

 


"Монитор":

Ексминистри ще връщат профуканите милиони

 

Бивши министри от кабинета "Станишев" могат да бъдат осъдени да върнат профуканите безпричинно милиони от техните ведомства. За целта е нужно министерствата да заведат граждански искове срещу бившите си началници за нанесени щети от неумишлена безстопанственост. Това стана ясно вчера по време на семинар на Върховния касационен съд (ВКС) в Лозенец.

Преди седмица се разрази скандал, защото стана ясно, че министрите от кабинета "Станишев" са си гарантирали спокойствието, като предният парламент е приел закон за амнистия, обхващащ и случаите на неумишлена безстопанственост. Така чрез закона за амнистията бившите управници са се помилвали предварително за изхарчените неоснователно милиони от ръководените от тях министерства за обществени поръчки.

 

 

Глоба за неплатени здравни вноски

 

 "Сега":

От 2010 г. ще има глоба за неплатени здравни вноски

 

Държавата ще се опита да увеличи събираемостта на здравни вноски с по-високи санкции за некоректните платци. Една от мерките е от догодина хората без осигуровки да влизат отново в системата не само като си внесат дължимия данък здраве, но и като платят глоба от 3 наказателни вноски, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). В противен случай те няма да имат право на медицинска помощ, платена от здравната каса.

Това са промените в Закона за здравното осигуряване, които ще бъдат внесени от депутати от ГЕРБ в парламента в понеделник.

Според статистиката на НАП около 1 млн. българи не си плащат осигуровките. От МЗ са изчислили, че от 800 000 неосигурени годишно в бюджета на здравната каса не влизат 1 млрд. лв.

 

 

Тероризъм

 

"24 часа":

Терористът в "Кемпински" отмъщавал на Слави

 

Луд мъж се възмутил от Слави Трифонов, който в клип стреля по красива жена, и заплашил с взрив на два пъти хотел "Кемпински" в София.

Радослав Стоянов от мездренското село Зверино бил чел някъде, че тв звездата имала апартамент в хотела и ходела всеки ден на фитнес.

Психично болният мъж и баща му бяха арестувани в четвъртък заради заплахи по телефона. Стоянов се обаждал от мобилния телефон на баща си и по номера на картата полицаите стигнали до притежателя.

Когато пристигнали в семейната къща в Зверино, полицаите намерили бащата и го задържали. Той обаче обяснил, че не е звънял и предположил, че болният Радослав е заплашвал. Часове по-късно Радослав си признал веднага.