24 часа

Делото за отнемане на 2,2 млрд. лв. от Цветан Василев скара шефа на "Антикорупция" и съдии

Председателят на комисията "Антикорупция" Пламен Георгиев и съюзът на съдиите влязоха в разгорещен дебат и размяна на реплики чрез писма заради делото за конфискация на имущество за 2,2 млрд. лв. на бившия собственик на КТБ Цветан Василев.

Поводът бе запитване от съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд (СГС), на която е разпределено делото. То е отправено към Съда на Европейския съюз в Люксембург. Запитването е дали нашият закон за гражданската конфискация, по който се иска отнемане на имането на Василев, противоречи на правото на Европейския съюз и по-точно на една конкретна директива.

Гражданската конфискация се прилага у нас от 2013 г. Тя не обвързва отнемането на имущество с наказателното дело.

Труд

Кантонер - това звучеше гордо

Път, покрит с прах и чакъл, но равен и спретнат се вие из полето, поръбен от двете страни с шумнали липи. Между дърветата се редят храсти, подравнени като войници за парад. А зад тях сред градина с цветя и овошки се гуши къщурка сякаш излязла от приказките...

Такива идилични картини преди десетилетия можеше да се видят из цяла България. Днес вече ги няма. Защото ги няма и майсторите, които ги създаваха. Равните пътища и китните пейзажи край тях бяха дело не на художници, а на мъже с лопати и ножици в ръце. Наричаха ги "кантонери" - стражи и стопани на шосетата. Асфалтовите платна, мощните машини и високите скорости отдавна изпратиха тази важна навремето професия в забрава.

Монитор

Без резултат по сигналите за двамата избягали затворници

В полицията са получени стотици сигнали за това, че двамата избягали затворници Владимир Пелов и Радослав Колев са видяни на различни места в страната. Нито едно от обажданията обаче до момента не е довело криминалистите до конкретни следи.

Последният по-конкретен сигнал е от преди ден. Тогава в МВР постъпва информация, че двама души са забелязани във вила близо до село Огоя, което се намира до Своге. На място са били изпратени сили на полицията, които са претърсили района, но двамата затворници не са открити, съобщи БНР.

Стандарт

Млада надежда на ДПС влезе в ръководството на Европейската либерална младеж

Кандидадът на Младежко ДПС - Антоанета Асенова бе избрана за член на бюрото на Европейската либерална младеж (LYMEC). Асенова получи най-голяма подкрепа от делегатите на организацията, като събра 189 от 192 възможни гласа при тайно гласуване. Това се случи по време на конгреса на организацията, който се проведе в периода 6-8 април в Берлин, Германия. Също така, Сюлейман Сюлейман беше избран за делегат на конгреса на партия АЛДЕ, който ще се проведе есента в Мадрид.

Сега

България е с най-малко домове за възрастни в ЕС

България е на последно място в ЕС по брой на домове за възрастни към населено място. Общо за страната те са осемдесет и два. А в тях живеят малко над 5600 души. Местата обаче не стигат. За настаняване чакат близо 4 хиляди други пенсионери, съобщава Нова телевизия.

Най-много са чакащите да се отвори място в институциите, грижещи се за хора с различни увреждания, психически разстройства и деменция. За създаването на нови такива центрове са заделени над 40 милиона лева. Парите трябва да стигнат за изграждането и ремонта на общо 74 домове за подпомагане и грижа на възрастни хора в страната.