24 часа

Лекари: Деца и болни - с шал на два ката пред устата срещу замърсяване

Само ден след като мерките при замърсяване на въздуха в София бяха приети от Столичния общински съвет, се наложи те спешно да влязат в действие. В петък системата на БАН прогнозира превишение на нивата на фините прахови частици (ФПЧ). А измервателните станции на Изпълнителната агенция по околна среда и водите отчетоха замърсяване над нормите от ФПЧ от станциите в "Младост", "Дружба", "Хиподрума" и "Павлово".

Прогнозата за събота е превишение на максимално допустимото замърсяване да има само в "Хиподрума", а в "Надежда" и в "Павлово" да е по-ниско.

Труд

Европа атакува фалшивия мед

България изнася 80% от производството си. Нискокачествена продукция, най-вече от Китай, залива пазарите у нас и в останалите държави членки.

Монитор

Студентски с кръчми колкото за четири града

Кръчми колкото за 4 областни града има на територията на Студентски град в София. Заведенията, които са регистрирани там съгласно Закона за туризма, са около 200. За сравнение толкова общо обекти за развлечения има в Русе, Благоевград, Велико Търново и Плевен. В четирите града те са съответно по 110, 29, 50 и 21, показа проверка на "Монитор". Друга интересна статистика пък показва, че отново в Студентски град се падат по четири нощни заведения на всяко общежитие. Последните са общо 50 на територията на кампуса.

Стандарт

Шеф на "Роял Дъч Шел" поздрави Борисов за газовия хъб

Бойко Борисов разговаря с ръководителя на департамента за международен добив на нефт и газ на Royal Dutch Shell Андрю Браун на Световния икономически форум в Давос. Двамата обсъдиха развитието на газовите проекти на територията на България. Премиерът запозна Андрю Браун с развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център "Балкан". Той изтъкна важността на проекта, като посочи, че ще допринесе за диверсификация на източниците и маршрутите на газ в България и Югоизточна Европа.

Сега

Чужденци плащали по 40-50 хил. евро за дипломи от МУ-София

Престъпна група от бившето ръководство и действащи служители на Медицинския университет в София е обвинена в незаконен прием на чужденци срещу 40-50 хил. евро. Толкова струвало плащането на изпитите по време на цялото следване, като един изпит се търгувал между 2 и 5 хил. евро, твърдят прокурорите. Става дума за над 20 студенти с британско гражданство, произхождащи от Иран, Ирак, Египет и Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование.

Капитал дейли

БНТ не иска да заспи

В някой архив от зората на прехода може би има и снимка на протестиращия срещу цензурата в единствената телевизия тогава млад активист на демократичните промени Емил Кошлуков. След дълги години затишие тази седмица пред БНТ отново имаше протест - заради натиска, който Кошлуков в качеството си на нов програмен директор на БНТ1 се опитал да окаже на предаването "Денят започва с култура". Това развитие има своята логика в траекторията, която описват в последните години процесите в държавата и не би следвало да се очаква, че държавно финансираните медии ще бъдат оставени да се разминават с нея.