24 часа

Дилърът на Кристиан му е продал дрога, която го държи буден и гладен за още

Дилърът, който е продал дрога на Кристиан Николов, вероятно е смесил кокаин с амфетамини. Така продавачите на смърт поддържат клиентите си будни и гладни за още опиати. Кокаинът и амфетаминът "вдигат", а марихуаната и бромазепамът "свалят" и успокояват.

Това разказва пред "24 часа" мъж, който в миналото е бил готвач на дрога, дилър и дори зависим. Пожела да остане анонимен, за да няма проблеми с престъпници и с полиция. Категоричен е, че вече няма нищо общо с наркотиците и иска да разкаже за това как се приготвят и как действат на младите, за да ги предпази от злото. Провокиран е от случката с катастрофата, която отне живота на Милен Цветков, и информацията за експертизата по делото, която доказа 4-те вида дрога в кръвта на виновния шофьор Кристиан Николов - кокаин, амфетамини, марихуана и бромазепам. Той взел коктейл от всички дроги часове преди инцидента. Заради това е обвинен в умишлено убийство на журналиста.

Труд

През 2021 г. се връщаме на нивото от преди кризата

Жизненият ни стандарт ще се върне на нивото от преди кризата още през 2021 г. Шокът върху икономиката от мерките срещу разпространението на коронавируса ще бъде временен, със силен спад на БВП през второто тримесечие на 2020 г. и по-слабо отражение през третото. Това гласи прогноза на Министерството на финансите (МФ), записана в Конвергентната програма на България, която преди дни беше изпратена в Европейската комисия.

През 2021 г. се очаква връщане на равнището на БВП на България до нивото от 2019 г., пише в документа. Фазата на възстановяване на икономиката на България очакваме да започне плавно от третото тримесечие по отношение на производството, а пазарът на труда ще започне да се възстановява от последното тримесечие на 2020 г., посочват експертите.

Инвестиционната активност реагира с известено забавяне във времето и затова може да продължи да бъде свита и през 2021 г. Но при потреблението е възможно да има наваксване на някои разходи, които са били отложени поради въвеждането на извънредните мерки, коментират експертите. За 2020 г. обаче прогнозата на МФ е за спад на БВП с 3%.

Сега

"Фридъм хаус": Демокрацията в България се влошава

Базираната в САЩ организация за наблюдение на човешките права "Фридъм Хаус" (Freedom House) понижи в годишния си доклад равнището на демокрация в България от 60% на 58,93%, предаде БГНЕС.

Според доклада в България има режим на полуконсолидирана демокрация, където оценката на на демократичните ценности е 4,54 по скалата от 1 до 7 (най-високото ниво на демократичен напредък).

Рейтингът на избирателния процес в страната е намалял от 5,75 на 5,50, след като измененията в избирателната система са позволили да се увеличи влиянието на специализираните интереси и след неуспеха да се разгледа въпросът за прозрачността и изборите.

Монитор

Българка в Париж: Блокираните нашенци бяха без вода, храна и телефони

Голяма група български граждани задържа френската гранична полиция на летище в Париж. Нашите сънародници са сезонни работници в селското стопанство, но не бяха допуснати на френска територия заради липса на постоянно местожителство, което е задължително условие по време на карантината.

Задържаните българи са от района на Силистра и Дулово. Временно са настанени в център за чужденци, където за тях се грижи Червеният кръст, съобщи бТВ. "Вчера от 10:00 ч. сутринта до полунощ са ги държали на летището като престъпници, проверявали са ги. Държаха ги на крак повече от 12 часа, нямали са места дори за сядане. Снощи късно са ги настанили в център на Червения кръст във Франция", разказа Хюлия Адем, която се е чула със свои близки сред задържаните. Според нея в момента положението на задържаните е по-добро, защото медиите са научили за случая. Консулството в Париж е в непрекъснат контакт с френските власти.

Капитал

Брюксел очаква 7.2% спад на българската икономика и 7% безработица

Европейската комисия очаква спад на БВП от 7.4% през тази година в ЕС и 7.7% в еврозоната, последвани от бързо, макар и неравномерно възстановяване, със средно над 6% ръст през 2021 г. Измеренията на кризата, в която навлиза Европа в резултат на разпространението на COVID-19, са безпрецедентни в историята на съюза, посочват експертите на ЕК в пролетната макроикономическа прогноза.

Очакванията за България следват общата тенденция - 7.2% спад на икономиката през 2020 г., 6% ръст през 2021 г., но и бавно възстановяване на пазара на труда. Подобна е и ревизираната прогноза на Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw) с разликата, че те не очакват икономическо възстановяване да е толкова бързо и лесно.

Дума

Бетонират високите цени на парното

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е на път да приеме решение, според което цената на топлоенергията, подобно на тока, да се определя само веднъж годишно, а не според пазарните условия, както се прави в момента, и според месечната цена на прородния газ. Причината за предложението на КЕВР е последната промяна в Закона за енергетиката, според която цените на природния газ вече се актуализират всеки месец, а при промяна с повече от 5% регулаторът е длъжен да измени и тарифите за топлоенергията. Сега се иска последното да е възможно само при резки изменения в цената на природния газ от порядъка на 15%, при това веднъж в рамките на шест месеца.

"Интересите на гражданите - потребители на топлинна и електроенергия, не са защитени в достатъчна степен в така предложените от КЕВР проекти на наредби за определяне цената на парното и тока.", коментира по този повод омбудсманът Диана Ковачева. Още в началото на месеца тя препоръча на КЕВР да удължи срока за обществено обсъждане на промените. Според Ковачева краткият срок за дискусия буди опасения, че регулаторът подхожда формално по теми, които засягат пряко всяко българко семейство. Целта, която КЕВР заявява - да приведе в съответствие тези наредби с наскоро приетите промени в Закона за енергетиката, категорично не е постигната, твърди общественият защитник.