Започна кампанията за Европарламент

"Дневник":

Изборната кампания подминава кризата

Според наблюдателите за първи път от първите преки избори за Европарламент през 1979 г. една тема доминира в сегашната кампания - финансовата и икономическа криза. Логично, защото тъкмо новите евродепутати в координация с националните правителства ще оформят законовата рамка на ключовите промени в регулацията на финансовата система и икономиката.

И докато в другите страни, почти всички изпитващи ефектите на рецесията, кандидатите се фокусират върху произтичащите от нея проблеми с увеличаващата се безработицата и свиването на бизнеса, в България предизборната кампания започна като всеки друг път - с предимно общо звучащи послания и обещания, следвани от неизбежните словесни нападки между политическите опоненти.

Само "Синята коалиция" даде ясна заявка, че преодоляването на последиците от кризата ще е водещата й тема за изборите. Преди да представят еврокандидатите си, лидерите Мартин Димитров на СДС и Иван Костов на ДСБ представиха в София конкретните мерки от подготвената политическа платформа за следващия мандат. Според двамата основните цели са извеждане на страната от икономическата криза, възстановяване на доверието на европейските партньори, ликвидиране на политическата корупция, гарантиране на енергийна сигурност, модерно образование и качествено здравеопазване.

Те специално обещаха и преразглеждане на руските енергийни проекти в България, ако влязат във властта.

На старта на БСП от Велико Търново антикризисната тематика се изчерпа с посланието, че планът на партията е ясен, но ще й е необходим нов мандат, за да го реализира. Социалистите се представят с плана "Станишев", който все пак е правителствен, т.е. от името на тройната коалиция. Като акцент те очертаха енергийните проекти и по-специално АЕЦ "Белене".

ДПС се фокусира върху собствените си проблеми. "В момента 6 хил. души, представители на ДПС, работят в различните нива на властта у нас. ДПС е нашият инструмент, чрез който се борим за реализация", каза от местността Демир баба теке край Исперих Ахмед Доган. За да мобилизира симпатизантите си, той ги осведоми за желанието на политици отново да проведат "възродителен процес, но със съвременни средства".

От Пловдив ГЕРБ в характерния стил обеща да победят "толкова убедително, че от БСП и ДПС да се откажат да гласуват за Народно събрание". Според формалния лидер Цветан Цветанов "Европа иска смяна на тройната коалиция" и десницата трябва докаже пред Европа, че България може да се справи с корупцията, да строи магистрали и да си върне доверието на Брюксел".

 


"Дума":


За кампания без компромати призова Първанов


Предизборната кампания да е без компромати пожела президентът Георги Първанов след откриването на Световната среща на българските медии, която започна вчера. Никога не съм одобрявал компроматната война, каза държавният глава и даде за пример последните две президентски кампании. Ще дойде време, когато отшумят изборите и ще трябва всички, незавасимо дали в управление или в опозиция, да мислим как да извеждаме страната от кризата, подчерта президентът.
Той коментира и проектозакона за отпадъците на София. По думите му ще е по-добре, ако има законодателно решение, то да е за цялата страна, а не за отделна община. За мен важните въпроси са за депото и за завода, законът е само едно от средствата, чрез които може този проблем да бъде решен, добави Първанов. Той обаче отказа коментар за решението на Конституционния съд да отмени 8-процентната бариера за коалиции. На въпрос дали с приемането на подобен закон може да има изземване на правомощия на местната власт от изпълнителната, президентът заяви: "Не знам дали това е изземване, може пък да се окаже в помощ на общината."
Приемам всяко решение на съда, каквото и да е то, оттам нататък просто трябва да го изпълняваме, бе краткият коментар на Първанов около отмяната на 8-процентния праг за коалиции от Конституционния съд.

 

"Монитор":


БСП и ДПС предупреждават за пишман политици


В първия ден от официално стартиралата предизборна кампания за евровота лидерът на БСП Сергей Станишев предупреди за появата на "нови месии" на политическата сцена, а председателят на ДПС Ахмед Доган пък заговори за "политици, които се правят на такива".

Въпреки силните политически речи обаче нито една от партиите не изневери на стила си и не изненада избирателите си.

"Днес сила имат популизмът и простите обещания, зад които не стои нищо - нито мисъл, нито управленски план, нито воля, нито подготвени и всеотдайни кадри", заяви при откриването на кампанията на червените край Велико Търново лидерът на партията Сергей Станишев. По думите на Станишев при това положение има риск страната ни да се върне в годините от 1997-а до 2001-ва, когато „имаше остра политическа конфронтация". Преглед на историята направи и председателят на ДПС Ахмед Доган, който заяви в Пристое, че точно преди 20 години "оттук започна тази искра, която се превърна в борба за извоюването на свободата".

Ден по-рано в местността Демир баба теке пък Сокола предупреди симпатизантите на ДПС, че "се готви нова смяна на имената, както преди 25 г., но с модерни средства". "На политици, които се правят на такива само ще кажа: Дори не си го и помисляйте!", предупреди Доган.

За начало на кампанията си кметската партия ГЕРБ избра Пловдив, където неформалният й лидер Бойко Борисов докрета въпреки контузията си. От формацията пуснаха хиляди балони в цветовете на трибагреника.

За начало на еврокампанията си от "Атака" пък избраха Батак. С едноминутно мълчание участниците в митинга почетоха паметта на жертвите в Априлската епопея. "Избрахме Батак, защото е знаково място като Голгота на България", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

 

"Труд":

Сладоледът смени изборното кебапче


Пет политически партии дадоха старт на кампаниите си за изборите за Европейски парламент вчера. Те буквално се "пръснаха" из страната - всичките събития бяха в различни градове, но нито едно в София.

Фолклорът присъстваше широко - ГЕРБ заложи на ансамбъл "Тракия", ЛИДЕР - на "Загорче". НДСВ бяха поканили аниматори и фокусници, които да забавляват симпатизантите.

Топлото време, изглежда, е "подсказало" на централите да включат и сладоледа в партийната агитация и да зарежат "класическото" агитационно кебапче. 5000 сладоледа и 10 000 минерални води раздадоха в Пловдив активистите на ГЕРБ на симпатизанти. НДСВ пък заложи на жълта лимонада и жълт сладолед.

Царистите откриха своята кампания до крепостта "Калето" на Белоградчишките скали. Тя беше отворена през целия ден, защото жълтите избраха за старт на агитацията си 8,08 ч - по номера на бюлетината си за евровота. Програмата на царистите водеше актьорът Владо Карамазов. Председателят на партията Симеон Сакскобургготски лично доведе претендентите за Брюксел.

Лидерът на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов въпреки контузения си крак "преряза лентата" на еврокампанията на ГЕРБ на централния площад в Пловдив. Това стана пред 10 000 симпатизанти и активисти на партията от цялата страна. Изкуството сипоказа пред тях и композиторът Митко Щерев. "Няма да видите скъпо платени изпълнители, защото не това е важно, а как да се представят еврокандидатите ни и дали ще убедят гражданите, че това, което предлагаме, е най-доброто", заяви председателят на партията Цветан Цветанов.

"Стандарт":

Бойко предупреди: Измама на вота

 

Готвят измама на изборите. За това предупреди неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, след като откри кампанията за евроизборите в Пловдив. На ГЕРБ не й трябват нито патерици, нито бастун, за да върви напред, каза Генерала. Той атакува от сцената опонентите си, като заяви, че ГЕРБ се бори с истински факти, а срещу нея изправят лъжи и измишльотини. "Ние сме заявили, че няма да правим коалиция, но тези нещастници прибягват до нечестни средства", отсече Борисов. Според него автор на черния PR, който го обединява с Костов в плакати, е Азер Меликов, съветник на премиера Сергей Станишев. Ако той пипа софтуера на изборите, те няма да бъдат честни, заяви още столичният кмет и поясни, че Меликов оглавява компанията "Информационно обслужване". "България на Европа е единственият шанс да докаже, че може да съществува" каза още Борисов. На 7 юни и на 5 юли са двете полувремена на един мач, сложи точката той.

 


"Стандарт":


Доган: Пробват нов възродителен процес


С басни лидерът на ДПС Ахмед Доган заклейми опонентите на партията пред близо 20 хиляди членове и симпатизанти на възпоменателен събор в памет на жертвите от т.нар. възродителен процес в село Пристое, община Каолиново. "Аз нямам намерение да живея в друга държава. И на мен, и на вас ни харесва да живеем тук и на тази земя ще си търсим правата, свободите, достойнството и хляба", обърна се към своите Доган и веднага допълни: "А които партии искат, има други държави - Австралия, Нова Зеландия, Африка". Сокола бе категоричен, че още поне 50 години не вижда съмнения да има ДПС. "Цифрата спокойно може да стигне и 150", подчерта Доган. Според него всички в този момент са против партията му. "Дори начинаещ политик се е абонирал да е против мен", допълни още той. Тук обаче Ахмед Доган направи сравнение с мишките и плъховете. "Когато мишката или плъхът си въобразяват, че са лъвове или тигри, търсят лъвове или тигри. Иначе няма как да ги забележат", каза Сокола. Според него, някои партии търсели в лицето на ДПС големия си враг, защото само така можело да ги забележат. "Искам да се обърна към тези хора, които под чадъра на НАТО и ЕС имат все още скрити мераци да повторят възродителния процес. Това не е само престъпление, а начин да се прави евтина политика", заяви Доган и продължи: "Тези, които си мислят такива дивотии, нека да знаят, че този път няма да мине с танковете и БТР-ите. Така че, на който му стиска, нека да се пробва". На няколко пъти той се обърна към хилядите членове и симпатизанти на турски език с пожелания за успех на евроизборите и на вота за 41-во народно събрание. "Само ви моля - не искам повече от 10 депутати в Европейския парламент", каза на аплодиращите го Сокола. За парламентарните избори молбата на Доган в Пристое бе гласовете за ДПС да не вкарват повече от 50 депутати.

 

 

Имотни измами

 


"24 часа":

Чиновник "подари" на баба 860 000 лв.

 

Общински парцел в Бояна е бил "подарен" на 72-годишна жена с подписа на бивш служител в район "Витоша".

Заради това преди дни ексшефът на отдел Мирослав Мишев е бил осъден на 2 г. условно с 5-годишен изпитателен срок.

Районният съд го признал за виновен в това, че е съставил документ с невярно съдържание на 10 април 2005 г. Става дума за удостоверение, че урегулираният поземлен имот в местността Киноцентъра не е актуван като държавен до 1 юни 1996 г. и като общински след тази година.

То било издадено по молба на 72-годишната Невенка Рангелова.

Удостоверението й послужило, за да се снабди с констативен нотариален акт за имота, който придобила по давностно владение. С този документ по-късно - на 16 юни 2005 г., тя продала парцела за 860 хил. лв. на Мария Делчева.

Сделката била изповядана при нотариуса Емануил Каракашев, който нашумя покрай делото на Петър Драшков.

Оказало се обаче, че парцелът има друг статут. През 1970 г. е актуван като държавна собственост, а през февруари 2005 г. - като частна общинска. Такъв статут е имал и към датата на издаване на удостоверението от Мишев. Той заявил пред съда, че не се чувства виновен и не е знаел, че издаденото от него удостоверение е фалшиво.

Невенка е била оправдана по обвинението в измама. Вчера тя отказа да говори с репортер на вестника с мотива, че е болна.

Срещу Мишев има още 4-5 подобни висящи дела за други общински имоти в район "Витоша", съобщи прокурорът Иван Петров. Той ще иска от градския съд по-високо наказание за Мишев и осъдителна присъда за Невенка.

 

Матури

 

"Дума":

Алеко озори зрелостниците

Написването на аргументиран текст за подмяната на ценностите по откъс от фейлетона "Разни хора, разни идеали" на Алеко Константинов се оказа трудено за голяма част от около 78 000 абитуриенти, които се явиха вчера на задължителната матура по български език и литература. Останалата част от теста - 40 въпроса по езика и литуратурата, се оказаха суперлесни, твърдяха до един дванадесетокласниците, които след 11 ч. започнаха да излизат от изпита.
Около 7.45 ч. вчера сутринта журналистката Гергана Тодорова по жребий изтегли вариант номер 1 от три възможни. И трите варианта са били пратени в училищата в страната по електронен път. Веднага след изпитния вариант бе отворена и паролата, която дава достъп до него и тя се оказа своеобразен символ на "Аз съм българче" - @z-sam-bg. След това изпитният тест е бил разпечатан във всяко училище в страната според бройката на абитуриентите, разпределени да се явят на матура в него. В МОН са били готови при евентуално предварително изтичане на информация за вариантите на тестовете да ги сменят в последния момент с пакет от нови три варианта. От градове като Велико Търново, Варна и Благоевград съобщиха, че по около 40 абитуриенти от подалите заявление за матурата не са се явили на нея. На изпита са се явили 74 137 зрелостници при подадени 78 279 заявления, съобщиха по-късно от МОН.

 

На тъмно

 

"Новинар":

Внасят опасния турски цимент през нощта

Опасният за здравето турски цимент продължава да се внася в България с фалшиви документи, но доставките стават само през нощта. Това съобщиха вчера от Българската асоциация на циментовата индустрия (БАЦИ). Причината вносителите да докарват строителния материал по тъмно е, че тогава на граничните пунктове няма проверки от служители на Регионалните инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Граничните полицаи, които стоят на пост пък, не са инструктирани да следят вноса на цимент.

Строителният материал, за който беше доказано преди две седмици, че съдържа вредни съставки, които могат да причинят дори злокачествени образувания, се внася с фалшиви или в най-добрия случай с нередовни документи, смятат експерти от организацията.

От Главна инспекция по труда, които са правили проверки на над 40 обекта в страната, за които се смята, че са строени с опасния материал, потвърдиха, че отровният материал е бил използван на някои от тях, но не уточниха за кои сгради става въпрос, нито къде се намират те. Много от фирмите, вносители на цимента, не записват в документите за внос, че суровината съдържа и вредни химикали, казват от циментовата асоциация.