Равносметката за политическите събития през годината е сред водещите теми на неделните вестници.

"Думите на 2017 година за мен са "мир" и "Балкани". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обзорното политическо предаване "Годината" по Дарик радио. По думите му Договорът с Македония е ключов за Балканите. Македония се намира на такова място, че засяга всички държави около себе си. 15 минути, след като със Заев подписахме договора, и Могерини, и Туск изказаха подкрепата си за него, защото всички знаят какво значи това. Премиерът отново подчерта, че България пази най-добре шенгенските граници на Европа. Но само заедно с Турция и с Гърция може да работим добре на границите ни. Тези над 3 милиона мигранти в Турция трябва да останат близо до родните си места, а не да тръгнат към Европа, подчерта Бойко Борисов." - в. "Труд".

"С идеята да се премахне давността за приватизационните сделки на българското общество се нанесе травма, която не бе нанесена в никоя друга страна в региона. Това коментира в ефира на "Дарик" бившият премиер Иван Костов, при чието правителство бяха извършени ключови приватизационни сделки. Според него с предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията в тази посока целият процес по раздържавяване се обявява за престъпен. Оценката на Костов е, че това съсипва авторитета на всички политически сили, тъй като различни правителства са приватизирали. Според него освен това се унищожава авторитета на цялата политическа система и се отнема на бъдещите политици какъвто и да било кураж да поемат рискове. Самата идея българският парламент да преразглежда давностна система, създадена в римското право, ми изглежда нелепа, обясни той и подчерта, че не се притеснява от нищо. Напомни, че процесът е започнал по времето на кабинета "Виденов", преминал е през различни други правителства, и е направен, за да може да се установи в страната пазарна икономика и тя да бъде извадена от различни ограничителни списъци в международен план. Обяви, че ще покани на публичен дебат предишния президент Росен Плевнелиев и бившия главен прокурор Никола Филчев, които са твърдели неверни неща за неизгодни за държавата сделки. Има намерение да предизвика по темата и настоящия премиер, но когато вече не заема поста. Той посочи, че твърденията на цитираните личности нямат общо с информацията в официалните документи. Конкретно за най-често споменаваните сделки - за авиокомпания "Балкан" и "Кремиковци" експремиерът обясни, че към момента на приватизация дружествата са имали малко активи, но за сметка на това огромни дългове. "За колко да се продадат такива дружества, за които са се намерили кандидати, които са поели ангажимент да погасят задълженията?" - попита риторично той. Който гледа в огледалото за обратно виждане има опасност да катастрофира, обобщи Иван Костов." - в. "Дневник".

"Продължавам да вярвам, че съдебна реформа може да се направи, но вярвам, че политическият елит има интерес тя да не се случи и средата, в които се развиват сегашните процеси, да се запази. Това заяви в ефира на "Дарик" Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд. Той припомни, че от 2015 г. с много малки промени в Конституцията и с много промени на Закона за съдебната власт се правят различни стъпки и отстъпления и в крайна сметка смисълът на реформата не се осъществи. Докладът на Европейската комисия като че ли също замлъкна по темата реформа, добави той. Без силна опозиция, без независими съдебни власти и медии борба с корупцията няма как да се осъществи, подчерта Панов. Според него писането на специализирани закон, като антикорупционния, с който се създава "екзотична" структура само създава впечатление, че нещо се случва. Изреди множество институции, които и сега имат властта да се борят с корупцията - прокуратурата, полицията, ДАНС, Сметната плата, КОНПИ. Значи проблемът е какво пречи на тези институции да работят и това е липсата на воля това да се случи. За работата си разказа, че е срещнал огромна съпротива от страна на Висшия съдебен съвет да направи съкращения в администрацията, с която работи, заради намалелия брой дела. При това положение как да искаме от другите съдилища, които не са натоварени, да се реформират, попита риторично той. Допълни, че от съкращения на администрацията са икономисани четвърт милион лева. Като пример за желанието на политиците да контролират и съдебната система той даде с това, че представляващият ВСС не е бил избран от квотата на съдиите, а от политическата квота. Затова трудно се случва реформа, самият политически елит иска на тези постове да излъчва хора със зависимости, за да има чадър над самите политици, обясни той." - в. "Дневник".

"Два инвеститора проучват АЕЦ "Белене", каза вицепремиерът. Той посочи, че решението е трудно от финансово-техническа гледна точка, а ключовият критерий е да има инвеститор, който да финансира и да търси пазарна реализация, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.
Може да се строи, но няма да е на принципа на "бригадирски ентусиазъм." Подобно решение не може да се вземе бързо, категоричен беше той..." - в. "Стандарт".

Всекидневниците продължават да следят сагата с лекарствата.

"Всеки пациент, който има нужда от лечение и съответно лекарство, ще получи здравна помощ. Няма да лишим нито един пациент от лекарства, които се използват в Европейския съюз". Това заяви здравният министър Кирил Ананиев, информира БГНЕС. Ананиев уточни, че няма мораториум за нови лекарства, а временна едногодишна мярка за стабилизиране на бюджета на НЗОК. "Министерството на здравеопазването ще поеме заплащането на медикаментите за онкологични заболявания. Механизмът, който създаваме гарантира лечението на пациентите, които имат онкологично заболяване и които имат нужда от новите молекули, които не са включени в бюджета на НЗОК", съобщи Ананиев. Той каза, че ще бъде създадена специализирана експертна комисия към МЗ, която ще разглежда случаите и ще взема решения за закупуването на необходимите медикаменти. Условието за 1/3 държави остава за всеки случай, но решенията ще се вземат от специализирана комисия лекари, каза Ананиев." - в. "Стандарт".

"Разрешаването на казуса с мораториума върху новите лекарства за онкологични заболявания е важен не само за болните, но и ще постави въпроса как парламентът променя напълно свое взето вече решение. Това се разбра от думите на държавния глава Румен Радев в ефира на "Дарик". Той напомни, че ако може да се ревизира този акт (тоест да се промени Закона за бюджета на здравната каса - бел. ред.), то трябва да му бъде даден шанс, "но това поражда други проблеми - механизмът, по който ще стане, защото България е парламентарна република. И парламентът вече си каза тежката дума. Как ще бъде обърната." "Какво означава това. В една парламентарна република парламентът контролира правителството, а не обратното. Тук е един от проблемите на българската политическа действителност", посочи държавният глава след като до вариант за преразглеждане на случая се стигна след намесата на премиера. "Достатъчно ефективни механизми ли имаме за разделение на властите и за граждански контрол - това са ключови въпроси. Какво означава тези хора, които гласуваха по един начин, сега да заявят обратното", изреди още Радев. Все пак той обяви, че е добре, че ще се търси решение и той няма да бърза да сезира Конституционния съд, каквато е следващата му възможна стъпка след като парламентът преодоля наложеното от него вето. Радев посъветва здравният министър Кирил Ананиев да се научи да мисли за хората, ако досега е боравел само с числа. Министърът вместо да се вторачва кой протестира, да се вторачи в проблемите на министерството си, които са много. Ако не го направи, това означава, че вече е стъпил с единия крак на пързалката за министри на здравеопазването", коментира още президентът Радев. Очакваме от него затягане на дисциплината, ефективност в здравеопазването и контрол. Да не си бърка ролите. Той не е наблюдател на протестите пред парламента, обяви още Радев като посочи, че е доволен от работата си с него в последното служебно правителство и никой не оспорва, че е добър бюджетар. Държавният глава посочи, че не се е променило отношението му към министъра, но той пък трябва да се пренастрои, занимавайки се с човешки съдби. Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании, мен ме интересуват българските граждани. И един да има ощетен от това, че му се отнема възможността за лечение и надежда, аз ще го защитавам, обясни Радев..." - в. "Дневник".

"Президентът Румен Радев се е превърнал в политик и като такъв ще го посъветвам да внимава с по-силните думи. Думите, изречени от силна политическа фигура не изчезват, те циркулират и може да се върнат при теб. Такъв коментар даде вицепремиерът Томислав Дончев по повод изказването на държавния глава по повод мораториума върху лекарствата. Той разбира, вече понатрупал опит в този занаят, че е важно управлението на надеждата - но да твърди, че се отнема надеждата, при положение намеренията са точно обратни не знам на какво се дължи, посочи Дончев. В една европейска държава няма как нещо да се разпредели непрозрачно - или чрез обществена поръчка или с целева субсидия. Това не е пилеене на пари, както беше при десетилетия, коментира той разпределението от кабинета над 700 млн. лв. по проекти в страната преди дни. "В неговата реплика беше противопоставянето на видове разходи. Да твърдим, че инвестициите в пътища са лоши, социалните не са. Добрата политика е микс от много политики, нито може само с пътища, нито само със социални или само със самолети", обясни вицепремиерът. По думите му дефект от страна на ГЕРБ е не докрай доброто обяснение на мораториума върху новите терапии. Дончев посочи, че доколкото му е известно целта е парите да се управляват по-добре и да има повече шансове за всеки, а не икономия на средства. Вицепремиерът е категоричен, че вярва на преценката на здравния министър Кирил Ананиев. Той който неведнъж каза, че няма да има нито един болен, който да не получи достъп до медикамента от който има нужда, каза той..." - в. "Стандарт".

"В момента най-големият проблем на здравеопазването е изтичането на средства. За следващата година 407 милиона лева са повече парите за НЗОК. Ние можем да бъдем добри лобисти на фармацевтичните компании, но политиците не трябва да са това. Трябва да насочим средствата най-вече към превенцията". Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в обзорното предаване на "Дарик радио" "Годината".
"Превърнахме дебата за здравеопазване само в хапчета. Министърът на здравеопазването бе категоричен, че няма да има пациент, който да остане нелекуван. Трябва да се спре с тази спекулация", категоричен бе той.
Цветанов поясни, че предложението в законопроекта е за 2018 година да бъдат предвидени средства за 32 молекули. "В Европейския съюз има шест държави, които от тези 32 молекули плащат 11. В Германия след третата година се сключват договори за плащане на тези молекули с иновативни лекарства. В Румъния има шестгодишен мораториум за нови молекули. В България, беше предложено в бюджета отлагане за 1 година, защото ние в момента имаме 28 молекули, които се плащат", каза Цветанов и поясни, че няма да има нито един, към който държавата да не положи усилия да бъде излекуван. "И това е най-големият популизъм, който направиха от БСП и президентската институция с това партниране на топката, която си подават по тази изключително чувствителна тема за обществото. Няма човек в България, който да няма близък, който да е онкоболен или който да е починал от рак. И да обвиняват от БСП и да слагат плакати "Убийци" или каквото и да било, мога да им кажа, че в момента бюджетът на здравеопазването е 4,7 млрд. лв. - това е най-големият бюджет, който сме имали през последните години. Такъв бюджет никога не е имало в страната ни. И когато говорим за политики, трябва да кажем, че бюджетът се разпределя балансирано, за да може да се обхване целият спектър от проблеми, които стоят за решаване. Най-важното в здравеопазването и това, което е акцент и философия на този бюджет, е профилактиката, контролните прегледи, правилната диагностика. Диагнозата е най-правилното, което ще ни даде възможност да намалим процента на раковоболните в България", каза още Цветанов.
Цветанов поясни, че предстои с експерти в Министерство на здравеопазването да бъде разгледана възможността да се предвиди фонд, за да се спре всяка възможна спекулация по въпроса с лекарствата за онкоболните." - в. "24 часа".

Вестниците съобщават и за смяната на игумена на Бачковския манастир.

"С огорчение напуска поста си игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон, съобщава bTV. Светият синод внезапно взе решение за освобождаването му. Пред bTV отец Симон заяви, че освобождаването му е неочаквано за него. Архимандрит Симон изкара на поста три години, като наследи манастира от дядо Борис. За работещите в манастира смяната на игумена е нежелана и неочаквана. Заповедта за отстраняването му пристигнала вчера. В нея липсват мотиви. Пише единствено, че Светият синод е този, който назначава и уволнява. Вариантите са два: или има големи злоупотреби, които обаче не се споменават, или пък всички са гласували единодушно по заповед..." - в. "Сега".

"Вариантите са два: или има големи злоупотреби, които обаче не се споменават, или пък всички са гласували единодушно по заповед. Явно някъде нещо не им е допаднал моя стил на работа, аз съм монах и съм длъжен да изпълнявам всяко послушание на Светия синод", коментира дядо Симон. Игуменарницата е запечатана в очакване на проверка на документите. Само преди месец е приключила поредната ревизия на манастира за пет години назад. Днес в манастира пристигна и новоназначения игумен архимандрит Самуил. Очаква се утре новият игумен да бъде въдворен в Бачковския манастир официално..." - в. "24 часа".

В. "Сега" отделя място и на темата за замърсяването на въздуха:
"Сред градовете В България с най-мръсен въздух са София, Горна Оряховица, Видин, Смолян, Пловдив и Шумен. Това заяви Георги Стефанов - ръководител програма "Зелена икономика" към WWF, пред Нова телевизия. "Зимата обикновено идва с коктейл от вредни съставки във въздуха, който дишаме. По това време на годината често говорим за измерени над нормите стойности. Това, което липсва в национален аспект, е оценка на здравния статус на проблема. Ние не знаем мръсния въздух как влияе върху здравето на хората. Ако имаме такава оценка, че проблемът с мръсния въздух ни струва милиард на година и хиляди човешки животи, то тогава ще има политическата воля за бързо разрешаване на проблема", коментира той. "В Европа изследванията показват, че около 15% от транспортните средства силно замърсяват. В София е по същия начин. Трябва да се спрат старите автомобили. А мерките на Столична община са необходими и са добро начало", добави Стефанов. "Смисълът на тази система за ранно предупреждение е да каже какво ще се случи утре или вдругиден. За да има превенция. Тази апаратура, например, може да прави прогнози 72 часа по-рано", заяви проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ към БАН. В момента апаратурата е настроена за територията на цяла България, но с фокус София."