"24 часа"

Последно! Симеонов все пак вице, Вежди излиза, заменя го режисьор

Третото правителство на Бойко Борисов е било напълно сглобено преди часове, потвърдиха преди малко пред "24 часа" източници на ГЕРБ и Обединени патриоти. Проектокабинетът, който "24 часа" обяви във вторник е на 80% този, който в четвъртък ще бъде гласуван в парламента. Има няколко важни промени. Основната е поемането на вицепремиерски пост от страна на Валери Симеонов, който в понеделник е бил отклонил категорично поканата с обяснението, че няма конкретно министерство, за което той да отговаря. Председателят на НФСБ ще отговаря за важни политики като демография и социална политика.

"Труд"

Древно селище изникна край магистрала "Струма"

Древно селище изникна край санданското село Дамяница. През обекта, където археолозите са направили откритието, ще минава лот 3 от магистрала "Струма", свързващ Благоевград със Сандански.

Заради строежа на скоростния път в момента се извършват усилени разкопки, тъй като в района се намира едно от най-големите праисторически селища в България, на което за пръв път се прави цялостно проучване.

В него участват 65 археолози от цялата страна. Селището е на площ 200 декара. В границата на магистралата попадат почти половината от тях.

"Стандарт"

Борисов се завръща в 13 часа утре

Бойко Борисов се завръща на премиерския пост в 13 ч утре. Така той става единственият държавник в най-новата история, който за трети път ще ръководи правителство.

Имената на новите министри Борисов ще обяви в четвъртък сутринта първо пред президента Румен Радев, когато ще отчете успешно изпълнение на мандата за съставяне на кабинет.

След това точката за избор на новото правителство ще бъде внесена извънредно в парламента.

Около 12 часа след дебати се очаква гласуването и клетвата на министрите. Веднага след това около 13 ч в Гранитна зала на Министерски съвет служебният кабинет ще предаде официално властта на новото правителство.

"Монитор"

Всеки пети шеф наема новак за икономия

Всеки пети шеф у нас наема неопитен служител с цел да свие разходите си за заплати и осигуровки, твърдят експерти по набиране на кадри.

"Доскоро работодателите предпочитаха кандидати с опит, които трябваше да привлекат с по-големи заплати. В последните месеци неопитните кадри са по-предпочитани, защото са по-евтини за фирмата" "Сега"

Бюрократи отново бавят лечението на тежко болни деца

Дете със спина бифида не може да бъде лекувано у нас заради нормативен хаос. Фондът за лечение на деца е одобрил финансиране на импланти за гръбнака на 8-годишната Самуела, но отказва да плати парите, тъй като операцията на момичето може да се направи само в "Токуда", където медицинските изделия не се купуват с търг по Закона за обществените поръчки. Според правилника на фонда той може да плаща само за изделия, купени с обществена поръчка. Изменението в правилника е направено миналия август и на практика елиминира възможностите за лечение в българските частни болници и донякъде в държавните. Според пациентски организации фондът вече дължи стотици хиляди левове на български болници за извършени операции и отказва да им плати.

"Дума"

Пуснали частна фирма до всички данни на летището

Частна фирма е получила нерегламентиран неограничен достъп до цялата информационна система на летище София през февруари, докато вървеше концесионната процедура. Прокурорското спецзвено "Антикорупция" действа по сигнала, част от разследването се води от ДАНС.

Договор между "Летище София" ЕАД и частната фирма липсва. Установено е, че има заповед за достъп до данните, която е приведена в действие. Тя обаче не e подписана от изпълнителния директор на летището, а от тогавашния шеф на борда Веселин Пейков.

"Капитал дейли"

Седми мистериозен кандидат за бизнеса на CEZ

Седми кандидат е подал оферта за активите на CEZ в България - това е базираната в Лондон, но с израелски собственик Elenilto, като компанията дори е предложила най-висока цена, без да прави детайлно проучване на българските дружества. Това каза за "Капитал" източник, свързан със сделката. Че има седма оферта за големия енергиен бизнес на CEZ, потвърди и друг консултант, но той не знаеше името на кандидата.