Оставките в правителството заради изгодно купените апартаменти са водещата тема в неделните вестници.

"Миниcтъp-пpедcедателят Бойко Боpиcов пpие оcтавкaта на миниcтъpа на пpавоcъдието Цецкa Цачева, cъобщиxа от пpеcцентъpа на Миниcтеpcкия cъвет. Двамата pазговаpяxа и обcъдиxа cвъpзаната c името й имотна cделкa. Пpед пpемиеpа миниcтъp Цачева заяви pешението cи, че подава оcтавкa и не желае cъздалото cе напpежение да cе пpенаcя въpxy pаботата на пpавителcтвото." - в. "24 часа".

"Не съм принудена да подавам оставка, заяви в Стара Загора правосъдният министър в оставка Цецка Цачева, цитирана от Би Ти Ви. "Съвестта ми е чиста, аз поисках проверка около обстоятелствата за придобиване на недвижимото ми имущество от Антиккорупционната комисия и Върховна касационна Прокуратура. Но докато тя трае, не желая забъркването на името ми в този случай да тежи на партия ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов в предизборната обстановка, каквато считам, че е налице", заяви Цачева. Тя отбеляза още, че е разговаряла с премиера и е обяснила мотивите си, а той е подкрепил решението й. Преди минути и от правителствената пресслужба съобщиха, че Борисов е приел оставката на Цачева. "Считам, че докато трае проверката не е редно да съм министър. Затова, докато бъде приета оставката ми ще използвам полагаемия ми се отпуск", посочи Цачева. Тя подчерта, че оставката е личен акт и дали някой ще последва примера й е въпрос на лично решение. Цачева отказа да коментира дали е жертва на приятелски огън. "Оставката е личен акт. Във времето назад съм доказала, че мога да нося отговорност. Поех отговорността за загубата на президентските избори еднолично. И това се доказа веднага след това на проведените парламентарни избори, на които партията ГЕРБ е и към този момент управляваща мандатоносител на кабинета "Борисов" 3. Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази вече предизборна кампания, нито пък на правителството като цяло, поради което считам, че решението ми е правилно, а то е споделено и от министър-председателя", заяви Цачева, цитирана от "Фокус". По-рано днес се разбра, че Цачева е подала оставка, а намерението й е в отговор на критиките заради купения от нея апартамент в столичния квартал "Изток", за който излезе информация, че е придобит на цени под пазарните. Вчера правосъдният министър сама сезира председателя на антикорупционния орган КПКОНПИ, както и главния прокурор на България с желание да бъдат извършени проверки за придобития от нея имот. Ден преди това излезе и с обяснение на информациите за купения от нея апартамент, като заяви, че изнасяните данни са спекулативни. Думите на Цачева провокираха Антикорупционния фонд, който, заедно със "Свободна Европа" и "Биволъ" са сред авторите на разследването, да публикува нови материали, оборващи твърденията на министъра на правосъдието, че става дума за "спекулативна информация". В профила си във "Фейсбук" организацията публикува нотариалните актове за сделките - на министър Цачева и депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов." - в. "Дневник".

"Зам.-министърът на спорта Ваня Колева е подала оставка по искане на премиера Бойко Борисов, предаде Нова телевизия. Информацията идва от пресцентъра на министерството на младежта и спорта. Причина за оставката на Колева е апартаментът в сградата "Летера", който тя също както и Цветан Цветанов е закупила на изгодна цена. Тя е придобила имота през 2016 г. Пред Нова телевизия Колева е заявила, че не е ползвала никакви преференции. По думите й тя е закупила имота на пазарна цена, за което й е бил нужен и кредит. Това показва и справка в имотния регистър. "Нито съм искала преференция, нито съм получила. Преди 3 години това е била пазарната цена на имота, предвид това, че той не е имал Акт 16, нито е бил изграден", коментира Ваня Колева." - в. "Сега".

"Две глави взе премиерът Бойко Борисов часове, след като се върна от Брюксел, където гневно заяви, че предстоят тежки решения заради купените от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева апартаменти на крайно занижени цени. Само за два часа от кабинета излетяха правосъдният министър Цецка Цачева и кумицата на Цветан Цветанов, негова съседка в суперлуксозната Къща на буквите - зам.-министъра на спорта Ваня Колева. Уволнения предрече още рано сутринта политическият анализатор Георги Харизанов. Хората, замесени в тази публична драма с апартаментите, няма да останат без последствия, коментира Харизанов. Той остави впечатлението, че решения ще има дори по отношение на Цветан Цветанов. Два часа по-късно Борисов привика за обяснения в Министерски съвет Цачева. Сред срещата им стана ясно, че правосъдният министър подава оставка. Малко по-късно Борисов я прие. Моето убеждение е, че докато вървят проверките на КПКОНПИ и на прокуратурата не е редно да изпълнявам функциите си на министър на правосъдието", коментира пред журналисти в Стара Загора Цецка Цачева. Тя съобщи, че веднага излиза от министерството. Заедно с оставката си е депозирала и молба за отпуск, докато смяната й бъде гласувана от парламента. Цачева взела решението си още в петък, но е искала да изчака разговор с Борисов преди да обяви оставката си. Твърди, че принуда от страна на премиера не е имало. Тя сама падала оставката си и настоявала да напусне кабинета, за да изчисти имено си. За разлика от нея кумицата на Цветанов Ваня Колева изобщо не е имала намерение да се разделя с властта. Затова Борисов я изритал. Оставката й е по искане на премиера Борисов, изрично уточни правителствената информационна служба. ГЕРБерите са раздвоени в прогнозата си каква ще е съдбата на Вежди Рашидов. Неговият случай е различен, тъй като имотът му е платен през фирма. Отделно той не е член на ГЕРБ и е публично известно, че голямото му състояние е натрупано преди да влезе във властта, коментираха част от депутатите на управляващата партия. Според други обаче Борисов няма да позволи двоен аршин. Най-интересен е казусът "Цветанов". Жегата около него става все по-голяма. Днес социалните мрежи завряха от въпроса какво ще прави лидерът на ГЕРБ с дясната си ръка. В сагата с купените от видни ГЕРБаджии апартаменти на занижени земи случаят "Цветанов" е най-скандален. Той е взел апартамента на целия последен етаж в сграда "Летера" на фирма "Артекс" за малко над 600 евро на квадратен метър, при положение, че цените в Къщата на буквите и в квартала започват от 2 600 евро..." - в. "Стандарт".

"Фирма "Артекс", от която Цветан Цветанов е купил суперлуксозния апартамент със собствен асансьор на последния етаж в Къщата на буквите на ул. "Латинка" 8 в столичния кв. "Изгрев" защити втория човек в ГЕРБ. "Сделката за имота на Цветан Цветанов е законна и стандартна, извършена в рамките на основния предмет на дейност на дружеството, реализирана в изискуемата от закона форма и при спазване на всички законови изисквания", се казва в позиция на фирма "Артекс", публикувана на страницата им във "Фейсбук". Те обясняват, че в нотариалния акт е вписана сумата по данъчна оценка, която е по-ниска от пазарната. Уточняват, че Цветанов е придобил апартамент в замяна на други два по-малки апартамента, който са били завършени и с добро обзавеждане, като допълнително е доплатил за новия си имот. Фирмата строител обявява, че е готова да предприеме съдебни действия срещу всички лица и организации, които уронват търговската репутация на дружеството." - в. "Стандарт".

Процесите в коалицията на патриотите също са сред актуалните теми.

"Красимир Каракачанов остава воевода № 1. Днешният VII редовен конгрес на "ВМРО - Българско национално движение" го преизбра за лидер на партията с 516 гласа. Делегатите преизбраха досегашните членове на националното ръководство - заместник-председатели Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов, Милен Михов, Атанас Стоянов, организационен секретар Юлиан Ангелов, членове - Александър Сиди, Антон Андонов, Борис Вангелов, Васил Христов, Георги Дракалиев, Красимир Богданов, Султанка Петрова. Конгресът разшири състава на Националния изпълнителен комитет с трима души. Новите попълнения са депутатите Йордан Йорданов от Добрич и д-р Калин Поповски от Плевен. За член на НИК бе избран и председателят на политическа група "Патриоти за София" в Столичния общински съвет Карлос Контрера." - в. "Стандарт".

"Каракачанов и Сидеров декларираха единство за евроизборите, Симеонов не дойде да ги чуе Очаквано конгресът на ВМРО преизбра Красимир Каракачанов за лидер. От партньорите на партията във властта, единствено лидерът на "Атака" Волен Сидеров уважи висшия форум. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който също беше сред поканените, изпрати извинения, че е възпрепятстван. Впоследствие се разбра, че е бил зает със срещи около подадените оставки на Цецка Цачева като министър на правосъдието и на зам.-спортния министър Валя Колева. Основна тема в изказванията на конгреса бяха предстоящите евроизбори и течащите все още в групата на "Обединени патриоти" спорове за това дали коалицията ще успее да се разбере за единно явяване или всяка от трите партии - ВМРО, "Атака" и Националния фронт за спасение на България ще трябва да участват поотделно. Засега неофициалните сондажи показват, че надали ще бъде постигнато споразумение за единно явяване. И днешния форум на ВМРО не промени тази тенденция. Бойкотиралият последните разговори за общо явяване лидер на НФСБ Валери Симеонов и днес не уважи колегите си от останалите партии в обединението. И не изпрати дори поздравителен адрес до конгреса. Той не беше там и за да чуе останалите двама лидери в коалицията, които декларираха високо и на няколко пъти желанието си за единно явяване. И Каракачанов, и Сидеров акцентираха на това, че предпочитат обща листа на "Обединени патриоти". "Бог ми е свидетел, че съм радетел за запазване коалицията на "Обединени патриоти". Не е достатъчно само да се декларира "България над всичко", нужно е да погледнем и останалите призиви, например "Съединението прави силата", заяви Каракачанов в словото си пред конгреса. Допълни, че "може би не е фатално ако на тези избори се явим поотделно". И подчерта отново - "може би". Да видим дали ще надделее разума или дребните чувства за налагане, каза още лидерът на ВМРО. Подчерта, че партията му няма да участва в "сепаративни действия" с един от партньорите в коалицията срещу друг. ВМРО вече издигна евродепутата Ангел Джамбазки за водач на евролистата на партията. Пред журналисти след официалното отгриване на форума лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира, че Джамбазки е наложил името си като евродепутат и е приемлива кандидатура за водач на обща листа на "Обединени патриоти". Пред делегатите на конгреса Сидеров заяви още, че ще работи за това трите партии да бъдат заедно, "каквито и компромиси да се налага да правя". "Няма да предявя претенции защо не този или онзи, ще работя за това да бъдем заедно. Личният партиен компромис съм го правил", допълни той. Сидеров също призова "разумът да надделее в колегите ни". За Каракачанов нямал съмнения, че ще е така. От което даде да се разбере, че призовава Симеонов към единство. Близки до Валери Симеонов обаче коментират, че той не желае още една коалиция със Сидеров. НФСБ вече издигна лидера си за водач на своята евролиста." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на ставащото в СДС след обявеното споразумение с ГЕРБ за обща листа на евроизборите.

"Владимир Кисьов от СДС, чието име трябваше да бъде поставено на избираемо място в общата с ГЕРБ листа за евроизборите, е обявил, че няма да се кандидатира. Това съобщи лидерът Румен Христов, цитиран от БТА. Кисьов беше посочен поименно от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов като желан участник в общата листа като бившият кмет на София припомни, че Кисьов като председател на общинския съвет единствен му е оказвал подкрепа във времената преди ГЕРБ да се оформи като политическа сила. "С Владо Кисьов се познавам от времето, в което беше председател на СОС, а аз станах кмет без нито един съветник. (...) Разчитаме на твоята мъдрост, приятелю. Да не се забравя, че Владо Кисьов е първият преговарящ с ЕС" - обърна се Борисов към Кисьов на общата среща преди дни, на която беше договорено съвместното участие на изборите..." - в. "Дневник".

"Националният съвет на СДС дава мандат на председателя на партията да финализира преговорите с ПП ГЕРБ и да подпише политическо споразумение за съвместно явяване на предстоящите Европейски избори на 26 май 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на СДС. Националният съвет съкращава срока за постъпване на номинации, гласуван на предишния Национален съвет на 15.03. НС реши номинации за кандидати на СДС за Европейски избори 2019 г. да се приемат в централата на партията до вторник, 26 март, 11 часа. Кандидатурите се утвърждават окончателно от НИС на СДС." - в. "Труд".

"Националният съвет на СДС дава мандат на председателя на партията да доведе до край преговорите с ГЕРБ и да подпише политическо споразумение за съвместно явяване на предстоящите европейски избори на 26 май. Това реши днес в Ловеч Националният съвет на СДС, съобщи председателят му Румен Христов... "Аз мисля, че направихме една стъпка в правилна посока от гледна точка на това, че желанието на Съюза на демократичните сили, а и на ГЕРБ, е да обединим десния вот, който е около Европейската народна партия. За нас тя е изключително стабилизиращ фактор в Европейския съюз. Ние сме най-старата партия, член на ЕНП, и няма нищо по-логично с най-голямата партия, член на ЕНП, да бъдем заедно на евроизборите", каза пред журналисти Румен Христов. Той уточни, че споразумението е само за европейските избори. Целта, която си поставят с ГЕРБ, е да постигнат осем депутатски места. По думите на Христов в листата ще има двама кандидати от СДС, като единият ще е на избираема позиция..." - в. "24 часа".