Визи. 

"Монитор":

ЕК допуска скорошно отпадане на визите за българи и румънци в САЩ и Канада

С добра воля проблемът с визите, изисквани от САЩ и Канада за българи и румънци, може да намери решение скоро. Това заявиха от Европейската комисия, съобщи БТА.

"През есента ще поставим този въпрос в дневния ни ред", заяви на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос. Той отбеляза постигнатия напредък в разговорите с Канада и посочи, че ЕК отчита предизборната обстановка в САЩ, която засега не създава най-благоприятната среда за постигането на решение.

Аврамопулос добави, че е голям оптимист за скорошното отпадане на канадските визи за българи и румънци. По неговите думи ЕК няма да приеме компромиси, свързани например с решение визите да отпаднат някога в бъдещето.

 

АЕЦ "Белене".

"24 Часа":

Продават “Белене” като цял проект, очакват 1,5 млрд. лв.


1,5 млрд. лв. биха се взели от приватизацията на целия проект “Белене”, ако изчисленията на председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев се осъществят.

В сряда той лансира идеята да се продадат не само реакторите, но проектът като цяло. 

Депутатът напомни, че тази идея преди дни я обяви като един от трите варианта за реакторите премиерът Бойко Борисов. Другите два варианта са да се търси продавач в трета страна със съгласието на руснаците - възможно е това да е Иран или Индия. Третият е Народното събрание да гласува да се тегли заем, да се платят реакторите и да ги приберем на склад. Трети вариант всъщност няма, трябва да си върнем парите, каза Добрев.

 

Спецпрокуратура. 

"Труд":

Избраха Иван Гешев за шеф на спецпрокуратурата 
 
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 9 гласа “за” и 1 “против” Иван Гешев за шеф на специализираната прокуратура. От 2 години той стана известен като наблюдаващ прокурор по делото КТБ.

До избора се стигна след отстраняването на прокурора по делото “Октопод” Светлозар Костов. Длъжността временно се изпълняваше от Андрей Андреев, но по лични причини той оттегли кандидатурата си за титуляр.

Гешев обеща, че ще работи упорито за ръст на обвиненията и ефективните присъди. Според него климатът в колектива е нарушен и трябва да се осигури спокойствие на магистратите.

 

Разследване. 

"Сега":

Германия разследва българските "ловци на бежанци", МВР - не

Бившата лидерка на ПЕГИДА Татяна Фестерлинг е разследвана в Германия заради паравоенните български организации, които се рекламират като майстори по ловенето на бежанци. "Дойче веле" съобщи, че полицията в Хамбург се е впечатлила от призива на Фестерлинг "мъжете в Европа да се вдигнат и да помогнат на българските доброволци" и подозира, че става дума за вербуване на хора за чужда военна сила. Българското МВР не реагира по въпроса.

В края на юни Фестерлинг и нейният съмишленик от Холандия Едвин Вагенсфелд се включили във военизирана доброволческа група, която преследва бежанци край границата на България с Турция. На снимки във "Фейсбук" Фестерлинг и "холандецът Ед" гордо позират в маскировъчно облекло, заобиколени от неколцина мъже с маски, за които се твърди, че са "невъоръжени, абсолютно законни доброволни помощници на българските граничари, преследващи нелегалните пришълци", разказва "Дойче веле".

 

Съд. 

"Дума":

Местан ще съди Божидар Димитров за 681 лв., нарекъл го "турски шпионин"

Лидерът на все още нерегистрираната от съда партия ДОСТ Лютви Местан ще съди директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, защото в интервю го нарекъл "турски шпионин", обяви депутатът пред журналисти в парламента вчера.
Размерът на иска ми ще е за символичната сума от 681 лева, а получената сума ще внеса в Дарителския фонд "13 века България", обяви Местан. Димитров далеч не е по-голям патриот от мен, уточни той. "По-нататъшното аристократично подминаване на тези обиди към мен вече става опасно и не е в национален интерес. Патриотизмът престава да бъде добродетел, когато се превърне в език на омразата", подчерта Местан. Той изрази увереност, че Върховният касационен съд ще поправи несправедливостта и ще отмени решението на СГС, с което отказа да регистрира ДОСТ. Според Местан партията му не била етническа и обяви, че над 20 процента от членовете й са етнически българи и християни.