"24 часа"

Две жени и двама мъже вицепремиери, служебните министри вече с екипи

Две жени и двама мъже ще са вицепремиери в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Това става окончателно ясно от указа на президента Румен Радев, подписан в сряда. Това са Малина Крумова - вицепремиер по европейските фондове, Деница Златева - вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС, Стефан Янев - вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната, и Илко Семерджиев - по социални политики и министър на здравеопазването.

"Труд"

Двама премиери ли има България днес?

С двама премиери ли е България днес? Този въпрос бе най-обсъждан в кулоарите на парламента в сряда сутринта от депутати с юридическо образование. Повод за споровете бе следното съобщение, качено на сайта на президентството в 19,31 ч на 24 януари: "Със свой указ президентът Румен Радев разпуска 43-тото Народно събрание на 27 януари 2017 г. Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 26 март т.г. С друг свой указ президентът назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България."

"Стандарт"

Отчуждават терени в София за 20 млн.

През 2017 г. сред основните приоритети на Столичната община ще бъде отчуждаването на имоти, необходими за изграждане на метрото, улици и булеварди, ВиК мрежата и детски градини. Това заяви пред БТА Ирина Савина, зам.-кмет на София с ресор "Инвестиции и строителство". В Програмата за придобиване на собственост са заложени 20 млн. лв.

През 2017 г. продължава работата по отчуждаване на имоти за изграждане на третата метролиния, за реконструкция и разширение на бул. "Монтевидео", за изграждане на пробива на бул. "Петър Дертлиев", както и за изграждане на ВиК мрежа на кварталите "Модерно предградие", Горубляне, "Манастирски ливади - изток", местността "Кръстова вада" и други.

"Монитор"

Роми на процент в схема с инвалидни колички

Роми и фирми за медицински изделия си партнират в схема за източване на пари за инвалидни колички и слухови апарати. Това твърди доставчикът на помощни средства Адриана Борисова, която преди време получила предложение за включване в подобна схема. "Намери ме един господин от ромски произход, каза, че е от Ботунец. Предложи да ми води по 30 клиенти на месец, на които да пускам фактури, а след това да си разделим парите", обясни пред "Монитор" Борисова.

"Сега"

ЕК писа тройка на България за борбата с корупцията

За 10 години членство в Европейския съюз (ЕС) България не може да се справи с един от големите си проблеми - корупцията. Няма достатъчно осъдени политици, делата започват с шумни обвинения и приключват плачевно. Това е основният извод в поредния доклад на Европейската комисия (ЕК) за правосъдието и вътрешните работи. Дадена е и оценка: "на този етап не може да се заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен".

"Дума"

Чужди инвестиции са на минимум, половината от тях се връщат в чужбина

Трябва да се подобри бизнес климатът с цел привличане на преки чуждестранни инвестиции, които са паднали с около 30% и са на минимум. Това заяви вчера заместник-председателят на Българска стопанска камара (БСК) Камен Колев пред "Блумбърг тв България". "ПЧИ, които са лакмусът на една икономика, имат лоша структура. Около половината инвестиции са просто дългове, които след време дъщерните компании в България ще върнат към компаниите майки в чужбина. Като структура не гарантират дългосрочна устойчивост на растежа", посочи експертът. Трябва да се подобряват административното обслужване и регулациите за бизнеса, подчерта още Колев.

"Капитал дейли"

Правителството разпредели 73 млн. лв. за борба с безработицата на последното си заседание

Увеличаване на заплащането по определени програми, отделяне на средства за безработни, които искат да стартират работа в друг град, обезщетение за майки, които се върнат на работа преди края на първата година от майчинството. Такъв е планът за действие по заетостта през 2017 г., приет на последното заседание на министрите от кабинета "Борисов" в сряда. Финансирането му е за 73 млн. лв., като сумата е заложена в бюджета за активни политики на пазара на труда.

Очакванията са над 23 хил. безработни да започнат работа чрез мерки от плана.