Новината, че Мария Габриел е одобрена за еврокомисар е сред водещите теми на всекидневниците в сряда.

"С 517 гласа "за", 77 "против" и 89 "въздържал се" при таен вот Европейският парламент (ЕП) очаквано избра евродепутата от ГЕРБ Мария Габриел за български еврокомисар с ресор "Цифровата икономика и общество". За да заеме поста, тя трябва да получи и подкрепата на Европейския съвет, като очакванията са българката да няма проблеми и там. След гласуването Габриел бе поздравена от председателя на ЕП Антонио Таяни и от лидера ЕНП Жозеф Дол. "Уверен съм, че тя ще покаже професионализъм и отдаденост за постигането на единен цифров пазар в ЕС", написа Дол в "Туитър". "Мария получи силната подкрепа на ЕП", коментира Таяни..." - в. "Сега".

"Първите ми думи са на благодарност - за всички ангажирани в отделните фази на процеса по избирането ми за еврокомисар. Това гласи официалното изявление Мария Габриел, след като бе одобрена от Европейския парламент за еврокомисар по цифровизацията. Благодаря на българското правителство за номинацията и оказаното доверие. Благодаря на колегите от ЕП и експертите от генералните дирекции на Европейската комисия за подготовката за изслушването ми. Благодаря на всички, участвали в изслушването парламентарни комисии и на колегите от тях за задълбочените въпроси. Благодаря на гражданите за подкрепата и куража, които ми даваха и дават. Благодаря на всички колеги от различните политически групи в ЕП, които гласуваха да бъда тази от тях, която да продължи да взима под внимание идеите им, но вече на ниво еврокомисар, добавя тя. За мен е важен и вотът на онези, които не са намерили достатъчно мотивация да ме подкрепят. Взимайки предвид вота на всички, ще продължа с две думи напред - отговорност и обединение, продължава тя. Отговорност да подкрепя прилагането на стратегията за цифровия единен пазар, приета от ЕК през май 2015 г. и основаваща се на три стълба - подобряване на достъпа на потребителите и бизнеса до цифрови стоки и услуги, благоприятни условия и равнопоставеност за цифровите мрежи и иновативни услуги, и увеличаването на потенциала за растеж на цифровата икономика. Отговорност да работя така, че всеки европейски гражданин да усеща в ежедневието си ползите от цифровите технологии, като едновременно с това се чувства сигурен и защитен. Именно това ще бъде първостепенен приоритет в работата ми - гражданите да бъдат в центъра на всички действия, свързани с цифровия единен пазар. Това включва създаването на среда, която да позволи на всички европейци да се възползват изцяло от многобройните възможности, които ни предоставят цифровите технологии. Затова е много важно да наблегнем на новите умения, които трябва да бъдат придобити. Това ще позволи на всеки от нас да се адаптира към цифровата трансформация и новите изисквания на пазара на труда. На въпроса за въздействието на цифровата революция върху работните места и как да отговорим на това предизвикателство отдавам приоритетно значение, казва още Габриел. Решена съм да приложа натрупания опит в политиката, парламентаризма и дипломацията за постигането на политически споразумения със съзаконодателите по предложенията, свързани с кода за електронни далекосъобщения, реформата на авторското право, аудиовизуалните медийни услуги, геолокализацията. Имам намерение да реализирам нови целеви инициативи в областта на киберсигурността, регулирането на платформите и трансграничния поток от данни, в съответствие с междинния преглед на стратегията за цифровия единен пазар. За постигането на тези цели поставям в центъра обединението, което винаги е било крайъгълен камък в работата ми, твърди родният еврокомисар." - в. "Стандарт".

"Европарламентът (ЕП) даде почти безпрецедентна подкрепа за новия ни еврокомисар Мария Габриел с 517 гласа "за". А буквално минута след обявяването на резултата от тайното гласуване на евродепутатите председателят на ЕП Антонио Таяни отправи поздравления в туитър към Габриел. "Радвам се, че ще работим заедно за единен цифров пазар в Европа", отбеляза почти по същото време президентът на ЕК Жан Клод Юнкер. "Убеден съм, че професионализмът и отдадеността на комисар Мария Габриел ще придвижат ЕС напред по пътя към истински цифровия единен пазар", коментира в туитър президентът на ЕНП Жозеф Дол. "Успех на новия български еврокомисар! Силен глас за България в Европа, нова сила в подкрепа на единния цифров пазар", написа в профила си в социалната мрежа и Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП/EPP). "Пожелавам й успех на тази изключително отговорна позиция. Винаги съм бил убеден в нейните качества и упорит труд", отбеляза във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. "Сигурен съм, че ще се справи успешно със задълженията на ресора!", бе първият коментар и на председателя на парламента Димитър Главчев. Еврокомисарите Вера Юрова и Юрки Катайнен също не спестиха суперлативи към българския представител в ЕК... След гласуването в Страсбург се очаква и почти формалното одобрение от Съвета на министрите в ЕС." - в. "Труд".

Нападението срещу д-р Албена Гагова от болница "Шейново" и насилието срещу лекарите също са сред актуалните теми.

"Лекари, сестри и акушерки от АГ болница "Шейново" излязоха на символичен протест след жестокия побой над гинеколожката д-р Албена Гагова. Те бяха подкрепени и от екипа на другата общинска столична АГ болница "Св. София", от лекарския съюз и пациентски организации, които поискаха незабавни мерки от властта и подкрепа от обществото. На символични протести излязоха медици и в цялата страна. Въпросът беше обсъден и на заседанието на кабинета. "Министър Петров, ползвам случая да изкажа цялата ни подкрепа към колегите ви в "Шейново". И помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим...Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела...", каза премиерът Бойко Борисов на здравния министър Николай Петров. "В нашата страна има огромен проблем - прави се законодателство, но то не се спазва. Очевидно ще трябват нови мерки, предстоят ни серия от разговори с парламентарните комисии, с вътрешния министър, ще искаме среща и с министър-председателя", каза пък бившият здравен министър д-р Таня Андреева пред БНТ. Тя е била на работа по време на инцидента в "Шейново" и е пряк свидетел. В събота Владимир Стоянов, който е генетик, преби зверски д-р Гагова малко след като му се роди бебе, тъй като гинеколожката отказала да му даде плацентата на новороденото. Той е работил в генетична лаборатория във Великобритания и според хора, които го познават, е обсебен от идеята за търсене на ключа за вечната младост. У нас обаче е имал обвинения за грабеж на непълнолетно момче, палеж и укриване на нелегални мигранти. Д-р Гагова е с комоцио, счупен нос и сцепена уста и е изпаднала в безсъзнание за двайсетина минути след побоя." - в. "Сега".

"Превенцията на атаките срещу медици ще са строгите присъди, заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, цитиран от правителствената пресслужба... "Родило му се бебе - вместо да се радва, да е празник - пребива докторката. Не знам срещу това каква защита", казва по време на заседанието Борисов. "Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела. Пълна подкрепа за каквото е необходимо! И ние искаме той да получи справедлива присъда, защото това е и превенция. Действително разчитаме тук и на съдебната система. Превенцията, според мен, е повече тежки присъди", казва премиерът. Според министъра на здравеопазването Николай Петров нападенията над медицински лица са над 50 на година. Като мярка срещу подобна агресия преди година в Наказателния кодекс влезе в сила допълнителна закрила над лекарите и по-строги присъди за нападателите им - от 5 до 12 години, припомни по време на дискусията Валери Симеонов. "Това, че в момента съдебната система не работи - отчитат се смекчаващи вината обстоятелства, дават се условни, това вече е друг въпрос", коментира той..." - в. "Дневник".

"Майкaта на бебето, чиято плацента генетиĸът c кpиминално доcие Владимиp Стоянов тaка и не полyчи, е cилно pазcтpоeна и щокирана от cлyчилото cе. Жената, за която еĸипът на "Шейново" cе гpижи вceотдайно от cъбота, без да позволи инцидентът да повлияе на отношението мy, е откaзала да запише бебето c името на бащата..." - в. "24 часа".

"Очаквам сега мъжът, пребил лекарка в "Шейново", да се окаже с хипертония, вътрeочно налягане, може и дискова херния да получи. Това обяви пред БТВ д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването, по повод побоя над акушер-гинеколог от болница "Шейново" на 1 юли и мярката на задържания за престъплението Владимир Стоянов. Наскоро съдът освободи нападателя на незрящи туристи в Несебър - 21-годишния Тодор Николов, защото имал хипертония, глаукома и разни други заболявания. Фактът, че лекари пишат тези диагнози, които помагат на престъпници да излязат на свобода той определи като "Тежка морална недостатъчност". Д-р Ненков се зарече внимателно да проследи каква ще е присъдата на Стоянов, колкото и дълго да продължи процеса. По думите му осъдените за насилие над медици са единици. "Битата д-р Гагова от болница "Шейново" физически ще се възстанови, но психическата травма ще остане. Травмата е за цялото общество. Това е долно нечовешко криминално престъпление", коментира още зам.-министърът. Относно финансовите проблеми на болницата в Ловеч той обясни, че те нямат нищо общо с лимитите, а са заради договор на лечебното заведение с частна структура за инвазивна кардиология, сключен преди 10 години. Той признава, че и Министерството на здравеопазването си е затваряло очите години наред." - в. "Труд".

"Искрено се надявам, че правораздавателната система ще реагира адекватно на случая с пребитата акушерка в столичния родилен дом "Шейново", обяви в БНТ ви председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова. Това явление няма аналог в нито една европейска страна. Съмнявам се, че и по света някои хора бият своите лечители. Трябва да стане обект на протест, не еднократен на някое здравно заведение, а на широк обществен дебат. Ние като законодател си свършихме работата. Осъдителните присъди обаче не са честа практика и това създава впечатление, че деянието може да бъде безнаказано. Само със законодателните мерки не се случва превенцията. Във форумите някои дори се опитваха да оневинят нападателя. За мен това е потресаващо", допълни д-р Дариткова..." - в. "Стандарт".

Демонтирането на монумента пред НДК и възстановяването на войнишкия мемориал също са във фокуса на всекидневниците.

"Каменната фигypа на лъв от pазpyшения Войнишки мемоpиал на Пъpви и Шеcти cофийcки полк ще cе въpне на оpигиналното cи мяcто - пpед НДК cлед 37 г. Това ще cтане, cлед кaто пpиключи демонтажът на паметникa "1300 г. Бългаpия", заел мяcтото на мемоpиала. "Иcкаме да въpнем на оpигиналното мy мяcто един от най-важните елементи на Войнишкия мемоpиал - лъва, който е cтоял в центъpа на паметникa. Фигypата cе пази във Военноиcтоpичеcкия мyзей", кaза кметът на София Йоpданка Фандъкова..." - в. "24 часа".

"Още преди откриването му през 1982 г. паметникът "1300 години България", чието демонтиране започна вчера, е бил определен като незавършен. Година по-късно със своя заповед министърът на строителството и селищното устройство Григор Стоичков му отнема акт 16. В годините от 1988 до 2011 г. паметникът е бил обект на експертизи, които са показали, че той е в лошо състояние и е опасен за гражданите. Това показват документи, на които днес кметът на София Йорданка Фандъкова се позова, по време на пресконференция по повод демонтирането. На събитието присъстваха още зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, главният архитект на София Здравко Здравков и общинските съветници от ГЕРБ Силвия Христова и Николай Стойнев. По думите на Фандъкова тези документи показват, че "моментът за възстановяване на паметника отдавна е отминал". Тя посочи, че авторът на творбата - Валентин Старчев, е бил част от комисия, която през 2003 г. установява, че е необходимо незабавното демонтиране на плочите и спомагателната конструкция. В тази комисия е бил и Светлин Русев, който през миналата седмица се обяви за запазването на паметника. Валентин Старчев пък обжалва решението на Столичния общински съвет от 2014 г. за премахване на творбата му. През 2016 г. Върховният административен съд обаче отхвърли протестите на автора. "Много от тези хора, които днес се обявяват за защита на паметника, през годините са имали цялата възможност да направят нещо за възстановяването му", каза Фандъкова. По думите й Столичният общински съвет е взел решението за премахването на монумента след дълги обществени обсъждания, като нито един инициативен комитет не е предложил проект за запазването на творбата. Фандъкова каза, че скулптурите, които в момента се демонтират, ще бъдат поставени в Националния исторически музей, като Валентин Старчев е бил поканен да участва. Спомагателната метална конструкция ще бъде дадена на вторични суровини, което ще "донесе допълнителни средства за Столичната община". На мястото на "1300 години България" ще бъде възстановен мемориалът на Първи и Шести пехотен полк. При възстановяването ще бъде върнат и лъвът, който е бил част от комплекса, който в момента се съхранява в Националния военноисторически музей. Фандъкова припомни, че Столичната община е провела конкурс за възстановяване на мемориала, но нито един от проектите не е получил минималните 50 точки. По думите на Тодор Чобанов предстои да бъде обявен нов конкурс за проект, като заданието за него се пише в момента. По думите му плочите, на които са били изписани имената на войниците от Първи и Шести пехотен полк, са тежко пострадали, а някои дори липсват. Той обеща, че избраният проект ще премине през обществени обсъждания и художествения съвет на Столичната община. Той посочи, че това ще бъде основна разлика от "80-те години, когато е било взето грешното решение за разрушаването на войнишкия мемориал". Здравко Здравков увери, че Столичната община е издала всички необходими документи за демонтирането..." - в. "Дневник".