Проучване. 

"Дума":

"Галъп": БСП и ГЕРБ почти изравнени 

БСП е на път да изравни изборния си резултат с ГЕРБ. Ако днес имаше вот, за ГЕРБ биха гласували 20,3%, а за БСП - 18,4%. Това сочи експресен сондаж на "Галъп" сред 1007 души, направен между 19 и 21 декември. Изследването е независимо от външно финансиране.

След БСП и ГЕРБ се нареждат Обединените патриоти с 10,1%, ДПС с 6,3%, за партия на Веселин Марешки биха гласували 5,2 на сто от хората. Реформаторският блок остава под прага за влизане в Народното събрание с 3,3%. "Преднината на ГЕРБ изглежда намаляла, инерцията на патриотите и Марешки остава видима, а влизането на РБ може да се гарантира при сериозна кампания", коментират от "Галъп".

Спад се наблюдава в доверието към ДСБ и АБВ. За тези партии биха дали вота си по 1,4 на сто от избирателите. "1,2% е очакваната подкрепа и за БДЦ. Близки - около процент, са стойностите и за "Движение 21". Под процент, но с видими дялове остават ДОСТ, "Зелените", "Глас народен" и др.", сочи проучването. За други партии биха гласували 3,4%, а 4,8% биха зачеркнали "Не подкрепям никого". 21,7% от допитаните твърдят, че няма да отидат до урните.

 

Хитрино. 

"Монитор":

ДАНС: Стрелката е вероятна причина за катастрофата в Хитрино

 

Незаключената входна стрелка на гарата в Хитрино е вероятна причина за железопътната катастрофа на 10 декември и последвалия ад. Това са установили агентите на ДАНС, работили на място на инцидента, а изводите им са депозирани в секретното деловодство на съда в Шумен. Справката изплува от пледоарията на русенския адвокат на подсъдимия машинист Димитър Михнев по време на гледане на искането на прокуратурата за постоянна мярка за неотклонение на машиниста, което беше прието от съда. Делото се гледа само ден преди Михнев да навърши 41 години утре. Прокурорът по делото Маргарита Георгиева поиска Михнев, който е бил машинист "първо лице" на влак 90 570, да остане в ареста за постоянно заради изключителната обществена опасност на престъплението, довела до смъртта на 7 души и раняването на други 26.

 

Катастрофа. 

"Сега":

Трима загинаха при челен удар на автобус и кола край Ловеч

Трима души са загинали при катастрофа между автобус и лек автомобил край ловешкото село Микре, съобщи Фокус, цитирайки пресцентъра на МВР.

Главен път София - Варна, в района на инцидента, е затворен, обходният маршрут е по път III-401 посока Микре - Ловеч след това по път II-35 посока Ловеч - Абланица.

Днес, около 9.40 часа, е постъпил сигнал за пътен инцидент на главния път София-Варна, в участъка между селата Микре и Голец. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията, пожарната и Бърза помощ. Според първоначалните данни, челен удар е възникнал между автобус "Шкода", в който пътували около 50 души, и лек автомобил "Мицубиши" със софийска регистрация. По информация към момента, на място са загинали жена, управлявала леката колата, водачът на автобуса и пътник. Пострадали са 12 - 13 души, те са транспортирани с четири линейки и лични автомобили до ловешката болница.

 

Дела. 

"Труд":

ВКС: Блъснат на пешеходна пътека може да бъде приет като съпричинител на смърт

Пешеходец, който бъде блъснат на пешеходна пътека, но не е спазил правилата, може да бъде приет за съпричинител на смърт или телесна повреда. Това става ясно от тълкувателното решение на Върховния касационен съд, съобщи БНТ. То беше образувано по повод делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. Шофьорът Диян Станчев беше осъден на 2 години затвор, но съдът прецени, че починалото момиче е съпричинило инцидента, което предизвика силно недоволство в обществото.

Върховните съдии посочват, че пешеходците имат абсолютно, но не и безусловно предимство при пресичане на зебра и светофар. Пресичането трябва да става при спазване на правилата за движение, които го задължават трябва да съобрази разстоянието и скоростта на приближаващите коли.

 

Присъда.

"24 Часа":

Анита Мейзер осъдена на 3 години, ще ги лежи в сливенския затвор

Анита Мейзер ще лежи три години в затвора, реши Варненският окръжен съд. Мейзер в щастливите си години Магистратите постановиха наказания от по 4 години и половина за двете повдигнати обвинения на 52-годишната бивша Мис България - причиняване на смърт по непредпазливост на съпруга ѝ Николай Димов и предлагане на 30 000 евро подкуп на разследващия полицай. Културистът Николай Димов искал да впечатли бъдещите си партньори от САЩ. Делото протече по съкратената процедура, след като през сълзи Мейзер се призна за виновна и нейните наказания бяха намалени с 1/3. След кумулирането им Мейзер ще прекара зад решетките 3 години, като ѝ бъде приспаднат досегашният престой в ареста. Присъдата тя ще се излежи в сливенския затвор. Магистратите се произнесоха и за 150 хил. лв. кръвнина. Присъдата изненада всички, защото първоначално прокуратурата поиска условна присъда и по двете обвинения. Тя може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок.