Протест.

"Дума":

Гърмен отново на протест

Жителите на община Гърмен отново излязоха на протест вчера вечерта срещу ромските беззакония. Година след безредиците от гоцеделчевското село алармираха, че нищо не се е случило в гетото.  "Основното ни искане е да бъдат съборени всички незаконни постройки в ромския квартал "Кремиковци". Настояваме институциите да си свършат работата", обяви председателят на сдружение "Бъдеще за община Гърмен" Иван Кременлиев. Според него не приемането на подробен устройствен план, каквото е предложението на кмета Минка Капитанова, а премахването на незаконното строителство трябва да бъде първа стъпка за подобряването на ситуацията. "Те си искат да са си заедно, те си искат да са си там, те си искат да не се делят и така нататък. Просто нищо не се е случило за тази година. Там, първо, трябва да се започне от адресната регистрация. Там адресната регистрация е голям батак. Как са ги регистрирали? Защо са ги регистрирали? "Улица извън регулация" номер еди кой си. "Каква е тази улица извън регулация, че не мога да се сетя?", запита Кременлиев.

 

Матури.

"Монитор":

Обмислят нова форма за матурите в образователното министерство

Държавният зрелостен изпит през тази година премина успешно и драконовските мерки за сигурност са сработили. Усилията бяха насочени най-вече в опазването на класните стаи, където се провежда матурата и по-специално да не влиза информация отвън. Именно за тази цел бяха въведени видеонаблюдението, разместването на зрелостниците и раздаването на химикалки. Това заяви образователният министър Меглена Кунева пред bTV. „Когато се изтегли билетчето, когато се види темата, информацията попада в ръцете на 10-ина хиляди души. Мислим върху промяната на формата на матурите”, отбеляза тя и допълни, че и пробивът в сайта на МОН е станал чак след началото на изпита. С хакерската атака вече се занимава прокуратурата.

 

Дионисий.

"24 Часа":

Заточават Дионисий в голям манастир
 
Архимандрит Дионисий може да бъде заточен в някой от ставропигиалните манастири, които са на пряко подчинение на Светия Синод, съобщи Ловчанският митрополит Гавриил, цитиран от "Телеграф". Става въпрос на Рилския, Бачковския и Троянския манастир, или манастири "пет звезди", както ги определя изданието.

В Петък синодът освободи Дионисий от ръководния пост в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" заради скандала със зарята на Великден и погазване на канона по време на служби, заради което останалите свещеници в храма отказваха да служат с него. Духовници и миряни настояха с писмо до Св. синод да бъде пратен в манастир.

 

Технологии.

"Труд":

България е на предпоследно място в ЕС по навлизането на цифрови технологии
 
България е на предпоследно място в ЕС по навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото. Това сочи специален индекс на ЕК публикуван днес, съобщава БНР.

Страната ни попада в групата на изоставащите страни, които показват резултати под средното за ЕС. Високоскоростният широколентов достъп до интернет е на разположение за почти 72% от домакинствата в България, но в селските райони няма такова покритие. Абонамент за бързия интернет имат едва половината от домовете у нас.

Това може да се дължи както на недостатъчни умения на населението за ползване на цифрови технологии, така и на слабо развитата широколентова инфраструктура извън основните градове, което води до цифровото разделение между градските и селските райони.

 

Бюджет.

"Дума":

Ректорът на СУ: Трябват повече пари за висшето образование

Финансовият министър трябва да направи жест и да увеличи бюджета на висшето образование, съзнавайки, че ако няма финансова реформа, това ще струва повече и на бюджета. Това обяви ректорът Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков в навечерието на 24 май. По думите му съвсем основателно и стратегията, и Законът за висшето образование са се насочили към това да престанем да финансираме ВУЗ-овете само според броя на студентите - и не защото те са намалели, а защото това означава, че качеството не ни интересува. Субсидията трябва да зависи и от качеството, подчерта ректорът. "Тези две-три години на преструктуриране са толкова сложни, че ако не се намерят допълнителни пари, не само чрез преструктуриране вътре на досегашните средства, тези университети, които са най-ощетени в някои свои специалности, ще се съпротивляват толкова много, че реформата няма да се осъществи", обясни ректорът на СУ.