„24 часа

Газовите гиганти на Русия, САЩ и Европа при Борисов за “Южен поток” и хъба

Руската компания “Газпром” ще участва в разговори с българското правителство за изграждането на газовия хъб “Балкан” и възможността в него да постъпва руски газ през нов съкратен вариант на газопровода “Южен поток”. Пратеници на компанията ще вземат участие в организирана от българското правителство и Европейската комисия двудневна конференция във Варна. Тя е посветена на изграждането на газовия хъб “Балкан”. Освен премиера Бойко Борисов в нея ще участват вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и директорът “Вътрешен енергиен пазар” на Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард.

 „Труд”

Железар уби жена си и я наряза с моторен трион

Полицията арестува 45-годишния шуменец Стефан Стефанов, който убил жена си Галя и нарязал трупа й с моторен трион.

Човешките останки, опаковани в пет черни чувала за смет, бяха открити от криминалисти в неделя привечер. Зловещи и вмирисани, те били скрити в пристройка в двора на къщата на убиеца на ул. „Червена стена“ 35. Помещението било пълно и с консерви, там бил и основният инструмент на извършителя – нова, измита моторна резачка. Килерът насред двора бил плътно затворен с метална врата и въпреки напредналото разлагане на трупните останки никой от съседите нито предполагал, нито подушил зверското престъпление.

 „Стандарт”

Обвиниха клошар за палежа на складовете

44-годишен клошар, който живее от 35 години в един от изгорелите тютюневи складове в Пловдив, е обвинен за палежа на сградите. Според Окръжната прокуратура в града, Любомир Данчев е драснал клечката на пожара, в който изгоряха четири постройки, три от които са паметници на културата. Засегната от огъня е още една сграда, където се помещава фитнес центърът "Тотал спорт". Обвинението срещу Данчев е, че е запалил 2 склада - единия на ул. "Екзарх Йосиф" 13, а другия - на ул. "Г. М. Димитров".

 „Монитор”       

50 семейства си наеха къщи за по 2 лева

50 семейства се преселили в изоставени къщи срещу символичен наем от два лева. Евтините жилища са част от Фейсбук инициативата „Имот под наем без наем“, в която собственици на необитаеми имоти ги предоставят на напълно непознати, пише в. "Монитор". Според автора на инициативата Ирена Ненчева броят на намерилите ново жилище или нов обитател на обезлюдения си имот за 2-те години, през които съществува група, са повече.

 „Сега”

Гимназиите закриват десетки паралелки след двойките на изпитите

Тревожната тенденция преди всеки 15 септември да се закриват все повече и повече паралелки с прием след 7-ми клас, и то основно в професионалните гимназии, се затвърждава и тази година. 255 паралелки в страната, или с 24 повече от м.г., остават с нулев прием след 7-ми клас заради липса на ученици. Още 166 паралелки с прием след 8-ми клас също не са успели да намерят нужния брой младежи. Това показват данни на просветното министерство, предоставени след запитване на "Сега".

Според данните от регионалните управления по образованието към 5 август без ученици в страната са останали 92 профилирани (езикови и математически) и 163 професионални паралелки. Увеличението спрямо миналата година при профилираните е с 3, а при професионалните - с 21, т.е. отливът от професионалното образование продължава с пълна сила.

„Дума”

Бизнесът прогнозира средна заплата над 1000 лв.

Средната работна заплата ще се повиши през тази година над 1000 лева, а брутният вътрешен продукт (БВП) ще се увеличи с 3 процента. Това прогнозира Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в интервю за БТА, предадоха агенциите. Средната брутна работна заплата за второто тримесечие на годината бе 946 лева.

Очакваме балансът от положителните и отрицателните фактори, влияещи върху българския бизнес, да бъде с положителен знак, каза Симеонов. Според него доброто състояние на банките може да доведе до намаляване на лихвите по кредитите, а очакваното от догодина намаляване и на някои банкови такси ще стимулира икономиката.

България не допусна увеличение на данъчните ставки, запази се благоприятната среда за инвестиции въпреки тяхната плахост, посочи Симеонов. На пръв поглед пренасянето на туристи и на инвеститори към нас има краткосрочен характер, но в дългосрочен план ще има положителен ефект, смята председателят на БТПП.

„Капитал дейли”

МВР трябва да пренареди победителите в поръчка за коли за 27 млн. лв.

Победителите в търга за покупка на автомобили за 27 млн. лв. от МВР трябва да се пренаредят, реши Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Вътрешното министерство неправилно е отстранило "Киа моторс България" заради закръгляване от 1 стотинка, при това в цената с ДДС, която не е показателят за класиране, смята регулаторът.

Ако МВР не обжалва решението, а директно прекласира победителите, то това означава, че "Киа" ще измести "Булвария", показват изчисления на "Капитал". От министерството не отговориха на въпросите дали ще обжалват и как се променя подреждането по точки, изпратени преди три работни дни.

Така близо 1000-та патрулки най-вероятно ще бъдат доставяни от "София Франс ауто", "Еуратек" и "Киа"