24 часа

България удвоява субсидиите за "Фолксваген", предлага до 260 млн. евро

България предлага на VW голяма индустриална зона извън столицата София, близо до летището. Бившата фабрика на стоманодобивна компания принадлежи на българската Първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижими имоти Soravia. Българският премиер Бойко Борисов обеща на Volkswagen да покаже, че ще бъде "най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света". Премиерът се позова на добрите условия за германските инвеститори и много ниските данъци.

Труд

ГДБОП влезе в БФС

Екипи на ГДБОП, Националната полиция и Специализираната прокуратура са започнали акция в Българския футболен съюз. Тя е в сградите на Съюза в кв. "Бояна".

По непотвърдена информация към момента се извършват претърсвания и изземвания основно на документи.

Монитор

Полфрийман се измъкна от Бусманци

Осъденият за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман напусна центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. До това се стигна, след като австралиецът изкара близо месец в общежитието, тъй като, след като беше пуснат от Централния софийски затвор, се оказа, че няма валиден паспорт. След напускането на Бусманци Полфрийман ще остане на адрес в София.

Това заяви самият австралиец на излизане от общежитието, но каза, че все още не знаел къде ще бъде, защото щели да го приютят приятели. Полфрийман напусна сградата на центъра в Бусманци малко преди 19.30 часа във вторник - видимо доволен и с каубойска шапка в ръка. На развален български австралиецът заяви, че щял да плати кръвнината на близките на своите жертви - кога и как не поясни. Лансира и версията, че ако не "трябвало да си оправя документи в Австралия".

Сега

Безплатни ваксини срещу грип ще има чак през ноември

Дебютът на безплатните ваксини срещу грип за възрастните хора у нас може да се окаже неуспешен. "Безплатните ваксини за пенсионери над 65 г. все още не са доставени у нас. Уверенията на фирмата доставчик са, че ще успеят да я доставят последната седмица на октомври и най-големите количества през ноември", обясни пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това значи, че поне част от имунизациите ще се извършат на ръба на грипния сезон.

Според Кунчев обаче за два месеца - ноември и декември, ще има достатъчно време всеки, който желае, да се имунизира. "Това е първа година на програмата на Министерството на здравеопазването, самата фирма имаше затруднения да осигури необходимото количество ваксини, затова се получи забавяне. Всяка година има недостиг на противогрипни ваксини", допълни той. За изграждане на имунитет след ваксината са нужни 20 дни.

Капитал дейли

Полфрийман е свободен да напусне Бусманци, но не и България

Казусът с предсрочно освободения от затвора австралиец Джок Полфрийман навлезе в нова фаза на абсурда. Четири дни след като главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ако Полфрийман има паспорт, той може да напусне центъра за задържане на чужденци в Бусманци, австралиецът беше освободен. Преди това той е бил обискиран, а временният му паспорт - отнет.

Причината е забрана да напуска България, която му е наложена през 2011 г. от МВР по предложение на прокуратурата. Според изказване на директора на дирекция "Миграция" Николай Николов тази забрана ще отпадне чак когато Върховният касационен съд се произнесе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за отмяна на съдебното определение за условно предсрочно освобождаване на Полфрийман.

Дума

Радев настоява за план на ЕС при бежански натиск

България да постави пред Съвета на ЕС въпроса за приемане на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници, призова президентът Румен Радев. Той отправи искането си на среща с Бойко Борисов, представители на правителството и спецслужбите след заседанието на Съвета по сигурност към МС.

Борисов свика съвета заради ескалацията на напрежението в Близкия изток, произтекло от военната офанзива на Турция срещу сирийските кюрди и информациите за нова бежанска вълна. След час дискусия членове на съвета отидоха на "Дондуков" 2, за да запознаят президента с взетите от властта мерки за охрана на границата и безопасността на гражданите. Службите са уверили Радев, че няма пряка заплаха за сигурността на страната.

"Категорично сме против турската операция в Сирия. От евентуални санкции към Анкара България би загубила милиарди. Военната операция трябва да спре. Рискът от хуманитарна криза е много голям, а това означава нарастване на мигрантската вълна", заяви премиерът на излизане от президентството.

Стандарт

Каракачанов: Ще вземем необходимите мерки по границата

Изводът относно ситуацията в Турция е, че България не трябва да бъде "ястреб" по отношение на турската политика. Не можем да одобрим политиката на влизане в територията на суверенна държава, каквато е Сирия. Това съобщи в предаването "Денят на живо" по Канал 3 вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"За съжаление и този път големите сили мислят на първо място за своите интереси и след това всичко останало, само че ние плащаме сметката. Затова България би трябвало да разчита не толкова някой друг да ни свърши работата, колкото да вземем всички необходими мерки, ако подобна игра се развие. Ако към нашата граница тръгнат хора, големи маси, ние трябва да сме готови да ги спрем и да не ги допускаме до територията на България. Има достатъчно средства, по които можем да ги възпрем и това не са бойни куршуми или снаряди", категоричен е той.

Земя

Над 1000 са изоставените деца у нас за година

Случаите на изоставени деца в България за миналата година са повече от 1000, заяви пред Би Ти Ви социалният министър Бисер Петков. Той предупреди, че за 2018 г. в над 1700 случая социалните работниците са предотвратили изоставянето на невръстни българчета. Социалният министър обясни, че изоставените през миналата година 1000 деца са в общия брой от над 3300 деца, за които са били наложени мерки, свързани с извеждане от биологичното им семейство поради наличието на различни рискове. Такава мярка задължително подлежи на съдебен контрол, обясни социалният министър. Петков посочи, че има различни мерки за тези деца - настаняване при близки роднини, в приемни семейства, настаняване от резидентен тип или най-крайната мярка - настаняване в институция.