100 кила пържоли на ден изчезват в зоопарка

"24 часа"

ГЕРБ: Депутатите без имунитет, конфискуват имане

1500 лв. ще стане средната заплата, ако управлява ГЕРБ. Това каза Владислав Горанов и така потвърди новината, която "24 часа" съобщи ден по-рано. "Ние като воини, като спартанци и малко като Еърбъс - като европейци, стоим на пост. Казваме - можем да дадем 1515 лева средна заплата. БСП обещава, че ще дава 3000", заяви и лидерът Бойко Борисов, който днес обяви акцентите в предизборната програма на ГЕРБ. На представянето присъстваха бивши депутати и министри от кабинета "Борисов".

"Труд"

Отровен смог души София денонощно

Не е имало часове, в които въздухът в София да е бил в норми. Това показват данните на Националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух, осреднени за период от 24 часа за четвъртък и петък.

Оказва се, че запрашаването в столицата не пада под 100 микрограма на кубичен метър (µg/m3), което е двойно над нормата от 50 µg/m3. Стойностите на превишаване на пределно допустимата концентрация на фини прахови частици обаче скачат рязко и до десет пъти в някои части на града и достигат 500 µg/m3.

Осреднените едночасови стойности са над допустимите във всички часови диапазони в пет от районите, където се извършват замервания. В "Павлово" от 23 ч в четвъртък до 1 ч след полунощ в петък е отчетено запрашаване от 500 µg/m3, след което стойностите са спаднали, но са над 100 µg/m3. "Стандарт"

Плашат Румъния със запор на европарите

Изплащането на еврофондовете в Румъния може да бъде под въпрос заради извънредния указ на правителството за амнистия и поправки в Наказателния кодекс относно корупцията. Това предупреди в ЕП комисарят по върховенството на закона Франс Тимерманс.

"ЕК има пряк интерес в този случай. Защото, ако се приеме, това законодателство може също да се отрази на изплащането на еврофондовете в Румъния. Трябва много да внимавам, когато разглеждаме темата. Ще анализираме проектозаконодателството, но днес най-важното е да отправим политическо послание към румънското правителство - не обръщайте гръб на развитието, не отивайте в грешната посока, продължавайте и дръжте същия курс, колкото и болезнено да е това!", каза Тимерманс. Неговото изслушване бе извънредно включено в дневния ред на мини пленарното заседание на ЕП вчера.

"Монитор"

100 кила пържоли на ден изчезват в зоопарка

По 100 кила пържоли на ден изяждат лъвовете, тигрите, леопардите и вълците в столичния зоопарк. Цели 36 тона месо пък са отишли за изхранването на големите котки и другите месоядни животни през миналата година. Веднъж седмично на хищниците се дават и пилета, гризачи и зайци, за да е богато и разнообразно менюто им. Неделята пък е гладен ден за големите писани, които тогава се подлагат на диета за прочистване на организма и стопяване на излишните килограми. Това се прави защото в естествената им среда не ловуват ежедневно, а след едно наяждане с плячка изкарват с дни, обясни пред "Монитор" причината за хранителния режим на котките главният куратор Радко Сертов.

"Сега"

Новият здравен министър ще сменя пръстовия отпечатък с електронна карта

Служебният здравен министър Илко Семерджиев има намерение да отмени задължителната пръстова идентификация в болниците и да я замени с електронна здравна карта. Според него настоящата система е правно и икономически несъстоятелна.

Пръстовата идентификация беше атакувана в съда от Федерация "Български пациентски форум", Центъра за защита правата в здравеопазването и Националното сдружение на частните болници. Тя беше отменена на първа инстанция, тъй като е въведена с наредба, а не със закон. Тепърва се чака решението на горната инстанция, но тези дни именно петчленният състав разпореди временна отмяна на решението на тричленния, с което текстовете бяха обявени за нищожни - до окончателното решение.