Парламентарна дисциплина

"24 часа":


ГЕРБ гони за 3 отсъствия

 

Ако отсъстват от 3 поредни заседания на парламента, депутатите на ГЕРБ са длъжни да напуснат Народното събрание. Няма ли ги общо пет пъти в годината, също ще си тръгват.

"Такива клетвени декларации пазим в централата на ГЕРБ от всичките 116 народни избраници", съобщи председателят на партията Цветан Цветанов.

На първата си сбирка вчера депутатите пожелаха той да бъде шеф на парламентарната група на ГЕРБ. Това обаче ще е само за 2 седмици. След това Цветанов трябва да стане вътрешен министър.

"И при две отсъствия ще налагаме санкции", бе още по-строг оргсекретарят на ГЕРБ Красимир Велчев, избран за зам.-шеф на депутатите.

 


"Новинар":

 

 Андрей Иванов с мераци за кметския пост в София

 


Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов се появи изненадващо в понеделник на откриване на футболно игрище от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. След събитието двамата разговаряха дълго, далеч от медиите. Този жест предизвика мълва сред присъстващите, че Борисов вече се е спрял на наследник на кметското кресло в столицата. Иванов беше с изключен телефон през целия ден. Съветници потвърдиха, че Иванов има апетити към креслото на Бойко на "Московска" 22, което скоро ще остане празно. Амбиции по отношение на него имал и главният архитект Петър Диков, но според близки до генерала Иванов имал по-големи шансове.

 

 

 "Дневник":

Три часа депутатите спориха кой къде ще седне в пленарната зала

 


Първите официални консултации между представители на шестте парламентарни сили - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", "Синята коалиция" и РЗС, бяха посветени основно на темата как ще бъдат разпределени депутатските места в пленарната зала. БСП и ДПС ще стоят в лявата част, ГЕРБ ще заемат банките вдясно и в центъра, в дясната част са "Синята коалиция" и зад тях - РЗС, съобщи представителят на ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Малко по-късно обаче той прекъснал заседание на парламентарната група на "Синята коалиция" с думите: "Възникна непреодолим проблем." Оказало се, че представителите на "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов са се възпротивили срещу първоначалното разпределение, което предвиждало депутатите им да седят между ДПС и ГЕРБ. След повече от три часа разговори и совалки политиците са се договорили мястото на "Атака" да е зад депутатите на ГЕРБ, които да ги обграждат като с кордон от представителите на ДПС.

 

 

Афери

 


"Стандарт":


Милионите за "Белене" - в боята на столовата

 

800 милиона лева са изхарчени за почистването на площадката на АЕЦ "Белене". Това заяви преди ден пред "Стандарт" бъдещият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. По думите му извършването на сходни дейности в други страни излиза максимум до 250 милиона лева.
Досега от държавния бюджет са отпуснати 400 млн. лева. Със сумата бе увеличен капиталът на Българския енергиен холдинг, а парите са прехвърлени на Националната електрическа компания - инвеститор в централата. С решение на правителството бе даден и синдикиран заем от БНП "Париба" в размер на 250 млн. евро. Той трябваше да се използва като първоначална вноска за доставка на оборудване за двата нови ядрени реактора. Така общо става въпрос за 900 млн. лева, които държавата вади от хазната или гарантира.

 

 

Икономика

 


"Дневник":

 

Президентът на ЕЦБ: Отпускайте кредити за бизнеса и домакинствата

 

Търговските банки в еврозоната трябва най-после да започнат да вкарват в реалната икономика извънредните средства от стотици милиарди евро, които им предостави Европейската централна банка. Това заяви в Мюнхен вчера президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, който добави: "Напомняме на банките за отговорността им да продължат да кредитират фирми и домакинства с подходящи лихви и в достатъчни размери. Всеки от нас трябва да допринесе - според собствената си отговорност - да може икономиката да продължи да функционира в трудните времена."

 

 

Криза?

 

 


"Сега":

 

Въпреки кризата хотелите по морето вдигнаха цените

 


Плахите опити да бъдат намалени цените по морето в началото на туристическия сезон вече са минало, установи проверка на "Сега". От началото на юли нощувките са поскъпнали с 30-40%, повишили са се и цените на плажните съоръжения.

Стая в тризвезден хотел в "Златни пясъци" вече се предлага за около 100 лв., а в началото на сезона бе с 30-40 лв. по-евтина. В "Албена" до началото на юли нощувка със закуска в двойна стая в тризвезден хотел се е предлагала за 69 лв., а сега цената е 114 лв.

Нощувките по Южното Черноморие също са поскъпнали. В началото на сезона пакет от 5 нощувки в тризвезден хотел се е предлагал за 135 лв., сега обаче цената е 210 лв. В Ахтопол пък една нощувка със закуска в тризвезден хотел се предлага за 40 лв. В началото на сезона същият хотел я е предлагал почти наполовина по-евтино - за 25 лв.

 

 

Онкоболни съдят държавата 

 

 


"Труд":

 


5000 болни от рак съдят държавата

 

Пет хиляди жени с рак на гърдата не могат да се лекуват с медикамента херцептин, тъй като държавата покрива терапията само на 220 болни.

От тяхно име вчера Центърът за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) даде вчера Министерството на здравеопазването на съд. Ако Темида отсъди в негова полза, 5000 жени ще имат шанс да се излекуват, съобщи доц. Констанца Тимчева, началник на Клиниката по химиотерапия в Националната болница по онкология. Херцептинът се прилага в комбинация с химиотерапия.

 

 

 Бизнес

 

 


"24 часа":

 

Първо частно гробище приема заявки

 

Тридесет от най-известните български бизнесмени вече имат осигурено място за вечен покой, научи "24 часа".

Те са закупили гробници в първия частен православен гробищен парк "Св. архангел Михаил" в Бояна. Гробището през април т.г. направи първа копка, но вече има поръчки. Местата са ограничени и не е зле човек да се подготви за неизбежното, разсъждават напълно логично купувачите. София вече няма място за мъртъвците си. Това е сред най-тежките проблеми на столицата след този с боклука, казва ексдепутатът Димитър Ламбовски, един от основателите на православния гробищен парк.